Igrači Bolivara (©AFP)
Igrači Bolivara (©AFP)

Bluming zbog dugovanja ne može da licencira pojačanja i sa omladincima dočekuje Bolivar

Vreme čitanja: 6min | sub. 05.02.22. | 22:35

Bolivija 1: Tim iz Santa Kruza u velikom problemu pred prvi ovosezonski duel u Aperturi

Zemlja planiskih vrhova i kristalnih jezera, tu gde je poslednje utočište Aimaru Indijanaca, tamo gde su poznati karnevali šarenih zastava, u državi koja nosi ime po najvećem revolucionaristi i heroju Južne Amerike, Simonu Bolivaru… Tu gde je i Če ostavio kosti u ime boljitka i novog čoveka i tu je fudbal uspeo da se popenje, na velike visine, ali izgleda samo one nadmorske.

Posle gotovo dva meseca letnje pauze fudbal se vratio na stadione širom Bolivije. Međutim, možda je još bitnija činjenica što se od ove sezone vratio i stari sistem takmičenja, onaj koji je u protekle sad već tri decenije, slobodno možemo reći, postao simbol takmičenja u zemljama Latinske Amerike. Posle sezone gde je bio zastupljen jedinstven format takmičenja, ponovo su uspostavljena dva turnira na godišnjem nivou, Apertura i Klausura. Ipak, prva faza, iliti Apertura, znatno će se razlikovati od onih koje se igraju u ostalim državama. Liga je podeljena u dve zone, gde se u svakoj nalazi po osam ekipa, a sistem odigravanja kola je dvokružan.

Izabrane vesti

Svedoci smo u poslednje dve sezone da titulu bolivijskog fudbalskog šampiona nisu osvojili favoriti i tradicionalne ekipe, već su to bile, u neku ruku, novajlije, na primeru trenutnog branioca titule Independijente Petrolera, ili davno zaboravljeni šampioni, što je bio slučaj sa Olvejz Redijem koji je posle 63 godine ponovo podigao šampionski pehar.

Nova sezona bolivijskog fudbala startovala je prethodne noći duelom između novajlije Universitario de Vinta i Real Tomajapa (1:1). Drugog dana početnog kola Aperture u međusobnom okršaju debitovaće i nekadašnji višestruki šampioni. Noćas (00.30) na stadionu Ramon Ahilera Kostas u Santa Kruzu sastaju se dva tima u nebesko-plavim bojama, Bluming i Bolivar.

00.30: (9,50) Bluming (5,70) Bolivar (1,25)

Sa 29 titula, Bolivar je daleko najtrofejniji klub u najvišoj državi na Zelenom kontinentu. Prvi pratilac po broju trofeja je komšijski Strongest sa 15, sa kojim se po broju pehara prvaka nedavno izjednačio i Horhe Vilsterman. Bluming spada u onu grupu ekiap koje su oduvek bile u senci ovih velikana, gde zajedno sa gradskim rivalom Orijente Petrolerom, poseduje po pet šampionskih znamenja.

Popularni Akademci iz La Paza doputovali su u istočnu prestonicu još u petak, kako bi odigrali meč sa Blumingom, a potom u utorak otputovali u venecuelanski grad Barinas, gde će dan kasnije igrati protiv Deportivo Lare za preliminarnu fazu najprestižnijeg klupskog kontinentalnog turnira Kopa Libertadores.

Međutim, dva dana pre početka nove sezone Bluming je zatražio od Fudbalske Asocijacije Bolivije da se meč pomeri zbog dugova koji su ga sprečili da registruje neke ključne igrače. Dugovi su u međuvremenu plaćeni, saopšteno je iz kluba, ali procedure za ovlašćenje nisu stigle na vreme. Sa druge strane, Bolivar nije pristao na takav zahtev, navodeći u saopštenju da je on poštovao sve procedure za registraciju igrača i da nema razloga za odlaganje navedenog meča. Dakle, Bluming će morati da se pojavi sa alternativnim timom, u kome će biti mnogo igrača iz omladinskog sektora.

U popodnevnim satima u petak saznalo se da sankcija FIFA nije ukinuta i pored toga što je rukovodstvo ispoštovalo sve ugovorene dugove za potraživanja pred najvišim organom svetskog fudbala. Problem je nastao oko slučaja Brazilca Rafaela Barosa, igrača Bluminga u prošlim sezonama, kome je klub deponovao dug od 92.000 dolara u banku koja nije prebacila novac na njegov račun zbog administrativnih problema.

Kako uplata nije izvršena, FIFA nije ukinula kaznu klubu iz Santa Kruza koji je u dosadašnjem prelaznom roku angažovao nekoliko igrača, kome automatski nisu odobrene licence za nastup. Fudbaleri koje su nebesko-plavi angažovali za ovu sezonu su stranci Nahuel Iribaren, Džeferson Tavares i Fernando Arismendi, kao i reprezentativci Ervin Sančez Junior, Pol Arano i Hesus Sagredo. Ali nisu samo oni su sprečeni, već i oni koji su obnovili ugovore sa ekipom za ovu sezonu kao što su, između ostalih Hose Penjarijeta, Santos Navaro, Abraham Kabrera, Hoselito Vaka…

Izvori bliski timu sa istoka Bolivije ističu da je u igri samo 10 igrača iz prvog tima, a stručni štab na čelu sa Čileancem Rodrigom Venegasom će nedostatak kadra morati da upotpuniti adutima iz omladinskog sektora.

Ali, postoji još jedna nezgoda. Nekoliko mladih, i to naravno onih najistaknutijih, otputovalo je na Kopa Libertadores do 20 godina (U20) koji će se održati u Ekvadoru narednih dana. Tako se ispostavilo da će čak biti registrovani fudbaleri iz mnogo mlađih selekcija, među kojima je i 15-godišnji golman i drugi mladi igrači koji nisu ni igrali u rezervnom turniru.

Tim iz La Paza će izvesti najbolji mogući sastav protiv ekipe sa istoka. Nebesko-plavi su u dosadašnjem prelaznom roku angažovali nekoliko dobrih pojačanja kao što su: Brunuo Salvio, Brazilac na poziciji krilnog napadača koji je stigao iz Šapekoensea, ofanzivni vezista Karlos Melgar iz Rojal Parija, Fransisko da Kosta iz paragvajske Sol de Amerike, centralni bek Sezar Martins iz portugalskog Farensea, ali i desni bek Hose Sagredo koji je doveden iz rivalskog tabora Strongesta.

Bolivar i dalje traži još jedno pojačanje kako bi kompletirao tim za sezonu 2022. Cilj je da se uključi defanzivac koji će popuniti prazninu koju je ostavio Hairo Kinteros. Za sada se kao izgledna opcija pojavljuje se Luis Hakin. Trener Antonio Karlos Zago ga vidi kao alternativu za svoj tim, ali ipak taj posao ostavlja u rukama rukovodstva Bolivara.

Zago je bio kratak kada je govorio o igraču iz Santa Kruza neposredno pre ulaska u avion koji je odveo nebesko-plavu delegaciju u Santa Kruz. 

"To je opcija koju imamo, on je već igrao u Bolivaru. Između ostalog i reprezentativac je, ali videćemo šta će biti sledeće nedelje, više volim da pričam o onima koji su sa nama. Rukovodstvo kluba zna šta nam treba".

Hakin je bio deo Bolivara između 2020. i početka 2021. godine. Otišao je kada nije bio u planovima bivšeg kormilara Hosea Ignasija Gonzalesa. Oprobao se u Melipilji u Čileu, a potom i u peruanskom Karlos Manučiju. Defanzivac je odradio deo predsezone sa timom Inka, ali iz susedne zemlje nije isključeno da bi mogao da ode u neki drugi klub iako bi Bolivar ponudio novčanu nadoknadu.

Luis Fernando Hakin (24), bio je član Orijente Petrolera, meksičke Pueble, Melipilje i Bolivara. U timu iz La Paza odigrao je samo dve utakmice u Kopa Sudamerikani, obe protiv argentinskog Lanusa i jednu u Kopa Libertadores protiv Palmeirasa 2020. godine.

Rođeni Kamerunac i naturalizovani bolivijski reprezentativac Marka Enumba bio je još jedna od opcija, ali je prethodnog dana ratifikovan kao igrač Olvejz Redija, pa je rukovodstvo Bolivara u potrazi za novim alternativama.

Poslednji okršaj ovih timova na istom terenu u septembru minule godine završen je nerešenim ishodom 2:2. Pre toga Bolivar je zabeležio dve uzastopne pobede, bez primljenog gola, dok je Bluming poslednji put trijumfovao u februaru pre dve godine na svom terenu sa 2:1.

BOLIVIJA 1 - 1. KOLO

Petak

Universitario Vinto - Real Tomajapo 1:1 (0:1)

Subota

Real Santa Kruz - Universitario /u toku/

Nasional Potosi - Atletiko Palmaflor /u toku/

Nedelja

00.30: (9,50) Bluming (5,70) Bolivar (1,25)

20.00: (2,00) Aurora (3,35) Guabira (3,50)

20.00: (3,00) Independijente Petrolero (3,30) Olvejz Redi (2,25)

22.15: (1,25) Strongest (5,50) Orijente Petrolero (10,0)

Ponedeljak

00.30: (1,75) Rojal Pari (3,60) Horhe Vilsterman (4,30)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Bolivija 1BlumingBolivar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara