Žan-Kristof Bajbek (©Shutterstock, ©MN Press)
Žan-Kristof Bajbek (©Shutterstock, ©MN Press)

Novi format u Boliviji, stari kandidati za tron i Žan-Kristof Bajbek kao zvezda prelaznog roka

Vreme čitanja: 5min | pet. 04.02.22. | 21:07

Došlo je vreme da startuje Apertura. Titulu brani Independijente Petrolero, koji je ostao bez devetorice aduta

Vreme je za fudbal u zemlji šarolikosti, gde se priča na preko 30 različitih jezika. Noćas će fudbalska lopta početi da se kotrlja stadionima u Boliviji. Primera divizija se vraća, a sa njom i emocije. Grad Sukre će ove godine imati duplo više akcija, sa aktuelnim prvakom Independijenteom i Universitarijem, koji se vratio u prvu ligu posle tri sezone. Još jedan Universitario, de Vinto, izborio je promociju. Izazivača je mnogo, a šampionat kao i prethodnih sezona garantuje uzbudljivu trku za tron.

Sezona bolivijske Primera Divizije 2022. biće 45. sezona najjačeg ranga zemlje koja, uz Paragvaj, jedina u Južnoj Americi ne izlazi na more. Planirano je da kampanja počne noćas i bude završena 6. novembra 2022. godine.

Izabrane vesti

Independijente Petrolero brani titulu, pošto je osvojio turnir 2021, inače prvi put u istoriji. To je učinio u drugačijem formatu, koji se za ovu priliku menja. Liga će se vratiti u format Apertura i Klausura posle jednogodišnjeg odstupanja usled pandemije COVID-19. Torneo Apertura, koja će se igrati od 4. februara do 29. maja, imaće prvu fazu sa 16 klubova učesnika podeljenih u dve grupe po osam, iz kojih će četiri najbolja kluba iz svake grupe napredovati u nokaut fazu u kojoj će biće odlučen šampion. U međuvremenu, Torneo Klausura, igraće se od 19. juna do 6. novembra po klasičnom ligaškom sistemu.

23.00: (2,00) Universitario Vinto (3,35) Real Tomajapo (3,50)

Šampioni oba turnira, kao i drugoplasirani Torneo Klausure i najbolje plasirani tim na zbirnoj tabeli kvalifikovaće se za Kopa Libertadores 2023, dok će finalista Torneo Aperture, osvajač Kupa Bolivije i sledeća dva najbolje plasirana tima na zbirnoj tabeli dobiti priliku da se kvalifikuju za Kopa Sudamerikanu 2023.

BOLIVAR, STRONGEST I OLVEJZ REDI SA SEBASTIJANOM ABREUOM GLAVNI FAVORITI

Real Santa Kruz i Universitario de Sukre su uzdrmali tržište za ovu sezonu. Bolivar, Strongest i Olvejz Redi naoružali su se poznatim ličnostima, i ponovo predstavljaju glavne kandidate za najviši plasman. Bolivar je doveo devet novih igrača, koji su već počeli da pokazuju šta umeju u predsezoni. U napadu se ističu Brazilac Savio i Argentinac Pato Rodrigez, koji je zamenio Ervina Savedru, novog aduta prvaka Južne Afrike Mamelodija.

El Tigre je angažovao čak 12 novajlija, većinu sa karijerom u nacionalnom fudbalu, kao što je najbolji strelac minule sezone Martin Prost iz šampionskom Indea. Pored njih, tu su i trojica koji će debitovati u Boliviji: Enrike Triveiro, Rodrigo Amaral i Gabrijel Esparza. Bolan može da bued odlazak njegovog kapitena Danijela Vase.

Olvejz Redi je vratio Alehandra Čumasera u centar terena i angažovao usluge iskusnog golmana Arnalda Himeneza, kao i šampione sa Independijenteom Gustava Kristalda i Denilsona Valdu. Pored toga, Sebastijan "Loko" Abreu, bivši urugvajski napadač, novi je trener ekipe iz El Alta, koja igra fudbal na 4.095 metara nadmorske visine.

"Ovo je tim koji koji je navikao da se bori za titulu. Naš je izazov da zadržimo tu liniju konkurentnosti", rekao je Abreu, rekorder svetskog fudbala, koji je u igračkoj karijeri promenio 31 klupski dres, a ovo će mu biti treći tim u ulozi kormilara pošto je prošao kroz Santa Teklu u El Salvadoru i Boston River u Urugvaju.

U međuvremenu Real Santa Kruz i "U" iz Sukrea su oni koji su najviše radili na tržištu, dok je branilac titule Independijente Petrolero "očerpan". Njih 19 je stiglo među Los albose, 18 fudbalera doveli su Studenti, a redove Indea napustilo je devet igrača, mahom u redove najboljih bolovijskih timova. Najveći trošadžija je Bolivar koji je potrošio 430.000 evra, dok je najviše zaradio Vilsterman - 510.000.

Dvojica Evropljana se naročito ističu pred start takmičenja. Portugalac Luis Leal i Francuz Žan-Kristof Bajbek pridružili su se Guabiri, odnosno Atletiko Palmafloru. Bajbek je igrao u Pari Sen Žermenu, Sent Etjenu, Utrehtu i Partizanu, gde nije ostavio zapažen utisak. Na sedam duela je jednom zatresao mrežu i usled brojnih povreda dugo nije bio u kombinaciji za tim crno-belih, te je nedavno raskinuo saradnju sa Beograđanima i otišao na drugi kontinent.

PET TIMOVA PROMENILO TRENERA ZA 2022.

Za turnir Apertura pet klubova je promenilo kormilare. Vilsterman, Real Santa Kruz, Olvejz Redi, Real Tomajapo i Nasional Potosi doveli su nove stručnjake. Danijel Farar i Sebastijan Abreu debitovaće u bolivijskom fudbalu. Farar, rođen u Paragvaju, dolazi iz venecuelanskog Jarakujanosa, ima 35 godina i vodio je 12. Oktobar, River Plejt Asunsion, Sportivo Trinidense i Sol de Ameriku. Farar preuzima funkciju od Španca Davida Perdiguera.

Sebastijan Abreu (©AFP)Sebastijan Abreu (©AFP)

Pored pomenutog Abreua, koji zauzima mesto Pabla Godoja koji je započeo predsezonu, ali ga je vođstvo Olvejz Redija smenilo, ostali su se opredelili za znane trenere. Real Tomajapo je uzeo Argentinca Viktora Uga Andradu, čiji je poslednji tim bio Palmaflor. Vilsterman je doveo Čileanca Migela Ponsa, sa prošlošću u San Hozeu i Blumingu, a Nasional će da predvodi Argentinac Flavio Robato koji je već bio na klupi Vile Imperijal.

ZA ČETIRI TURNIRA U IGRI 1.750.000 EVRA

Bolivijska fudbalska sezona 2022. imaće četiri turnira. Pobednici Aperture i Klausure biće nagrađeni sa po 500.000 američkih dolara. Kup Bolivije igraće se posle pet godina pauze, a osvajač će kući da ponedese pola miliona dolara. Četvrti turnir biće Superkup. Posle dve decenije, bolivijski fudbal će imati godišnjeg šampiona. Superkup će igrati pobednici Aperture i Klausure, Kupa Bolivije i najbolje plasirani na ukupnoj godišnjoj tabeli. Onaj koji ga osvoji zaradiće - pogađate - 500.000 dolara. Ukupno, dakle, jedan klub u teoriji može da sakupi dva miliona dolara, odnosno oko 1.750.000 evra.

BOLIVIJA 1 - 1. KOLO

Petak

23.00: (2,00) Universitario Vinto (3,35) Real Tomajapo (3,50)

Subota

20.00: (1,58) Real Santa Kruz (3,80) Universitario Sukre (5,40)

22.15: (1,88) Nasional Potosi (3,45) Atletiko Palmaflor (3,90)

Nedelja

00.30: (3,70) Bluming (3,45) Bolivar (1,92)

20.00: (2,00) Aurora (3,35) Guabira (3,50)

20.00: 2,70) Independijente Petrolero (3,30) Olvejz Redi (2,45)

22.15: (1,22) Strongest (4,30) Orijente Petrolero (7,00)

Ponedeljak

00.30: (1,75) Rojal Pari (3,60) Horhe Vilsterman (4,30)

*** kvote su podložne promenama

PROŠLOSEZONSKA TABELA



tagovi

Žan Kristof BajbekŽan-Kristof BaebekBolivija 1BolivarOlvejz RediSebastijan AbreuStrongestIndependijente Petrolero

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara