©Reuters
©Reuters

Bolonjin odgovor na Mihin ultimatum: Lamela i Arnautović

Vreme čitanja: 4min | sre. 24.03.21. | 17:33

Sportski direktor kluba sa Renato Dalare otkrio da uprava razmišlja o angažovanju veziste Totenhema i napadača Šangaj Porta

Siniša Mihajlović je uspostavio stabilnost u Bolonji. Opstanak je već praktično obezbeđen na 10 kola do kraja, izlazak na evroscenu je daleko, pa je i srpski stručnjak počeo da razmišlja o narednoj sezoni. Želi da podigne lestvicu i uključi se u borbu za međunarodnu scenu, pa je prema pisanjima pojedinih medija sa "čizme" postavio i ultimatum upravi: podizanje uloga zarad viših ciljeva ili odlazak. Čelni ljudi kluba su pokazali da imaju sluha i da žele da ga zadrže u svojim redovima, a to potvrđuju i reči sportskog direktora Valtera Sabatinija, koji ističe da klub ima želju da angažuje dva-tri igrača svetske klase, kao i da se razmišlja o Eriku Lameli i Marku Arnautoviću.

Temelji su postavljeni i dolazak igrača takvog kalibra definitivno bi dao mogućnost Bolonji da se uhvati u koštac sa najboljim timovima Serije A. Mihajlović je već dao signal upravi da bi i od naredne sezone u redovima svoje ekipe voleo da vidi Adamu Soumaoroa. Francuski defanzivac, koji može da pokrije sve pozicije u zadnjoj liniji (prvenstveno štoper) se dokazao u dresu crveno-plavih od kako je minulog leta stigao na pozajmicu iz Lila, a srpski trener smatra da bi uprava trebalo da iskoristi dogovorenu opciju sa Dogama i otkupi ga.

Izabrane vesti

Sabatini takođe tvrdi da na ojačavanju ekipe radi isključivo u saradnju sa Mihajlovićem, koji mu ne iznosi zahteve u vidu imena igrača, već u obliku karakteristika fudbalera koji su mu potrebni kako bi podigao nivo igre.

"Njegovi zahtevi su veoma podnošljiivi. Nikada nam ne daje velika imena, već karakteristike igrača koji bi mu pomogli. Na fudbal gledamo kao i Siniša, sa razumevanjem u kojem pravcu se zajedno sa ekonomskim aspektima kreće".

U javnost su procurela i imena dvojice igrača čiji bi dolazak definitivno značio da Bolonja ozbiljno želi da poremeti uspostavljenu hijerarhiju na Apeninima. Priznao je i sportski direktor kluba sa Dalare da se ozbiljno razmišlja o vezisti Totenhema Eriku Lameli.

"On je samo jedno od imena o kojima razmišljamo. Da pojasnim: pokušavamo da shvatimo da li postoji mogućnost da ga angažujemo i ništa još nije konkretizovano".

Ovaj 29-godišnji fudbaler je evropsku odiseju i počeo u Italiji. Iz River Plejta je stigao u Romu i oduševio. Posle sezone adaptacije, plesao je po terenima širom Serije A i u drugoj godini u klubu postigao 15 golova u šampionatu (peti strelac lige). Nije Vučica imala sreću da je 2013. godine u rekordnom transferu Geret Bejl pojačao madridski Real, pa je Totenhem rupu nastalu odlaskom Velšanina bio rešen da popuni upravo angažovanjem sjajnog Argentinca. Sada igra svoju osmu sezonu na severu Londona, upisao je 249 nastupa u svim takmičenjima i postigao 37 golova (uključujući i nestvarnu rabonu u gradskom derbiju Arsenala, o kojoj će se još dugo pričati).

Ipak, poslednji put je paraf na saradnju sa Sparsima stavio pre gotovo tri godine, aktuelna saradnja mu ističe na leto 2022. godine i ukoliko se nešto drastično ne promeni, na leto će uprava Pevaca najverovatnije pokušati da ga unovči, kako je izvesno da ekipi Žozea Murinja sledi remont. Priliku je ugledala Bolonja, a nema sumnje da bi na severu Italije bio alfa i omega u sastavu Siniše Mihajlovića. Ključevi igre u ekipi srpskog stručnjaka definitivno bi mogli da ga ubede da se preseli na Renato Dalaru, ali je problem, naravno, novac. Lamela zarađuje oko 4.800.000 evra godišnje u Totenhemu, što bi jasno moglo da predstavlja prepreku.

20.45: (1,75) Srbija (3,50) Irska (5,10)

Plata bi jasno mogla da bude problem i pri postizanju dogovora sa Markom Arnautovićem. Austrijski reprezentativac srpskih korena u Kini zarađuje oko 6.000.000 evra godišnje, ipak, Sabatini ne krije da kontakti postoje.

"To je ime koje nije trebalo da se pojavi u javnosti, ali nažalost jeste. Obavili smo veliki broj telefonskih razgovora. Nesumnjivo želimo da angažujemo dva-tri važna igrača, koji će podići nivo ekipe i svih igrača koji budu oko njih".

Arnautović takođe ima određeno iskustvo iz Italije, proveo je jednu sezonu na pozajmici u milanskom Interu, nije se ipak naigrao (svega tri nastupa) pod palicom Žozea Murinja. Nakon kratke epizode u prestonici mode odigrao je tri odlične sezone u dresu Verdera iz Bremena, da bi se 2013. godine preselio u Premijer ligu. Pojačao je Stouk, proveo četiri godine na Britaniji, a onda najbolji fudbal u karijeri zaigrao u dresu Vest Hema. Za dve godine u dresu Čekićara upisao je 65 nastupa i postigao 22 pogotka, svoje dobre igre je leta 2019. godine rešio da unovči, pa je potpisao unosan ugovor u najmnogoljudnijoj zemlji sveta sa Šangaj Portom (u tim trenucima SIPG).

Čini se da još uvek nije dao poslednju reč u vrhunskom fudbalu, a Bolonja bi mogla da mu ponudi šansu da još jednom zaigra na Starom kontinentu i to u jednoj od najboljih evropskih liga. Ipak, nema sumnje da će imati i jaku konkurenciju, kako Arnautovića i dalje veoma vrednuju u Premijer ligi, ali i u Nemačkoj. Ugovor sa klubom iz Šangaja mu ističe u decembru naredne godine, posebno jer su u Kini nedavno pooštrena pravila po pitanju plata za strane igrače.

Kako bi skupocena pojačanja postala realnost, Bolonja će najverovatnije najpre morati da se odrekne usluga nekih od najvrednijih igrača, ali Sabatini tvrdi da će klub pokušati da zadrži ključne.

"Nećemo prodavati najbolje. Možda ćemo prodati jednog od najboljih, najviše dva. Jer želimo da napravimo dobar finansijski bilans, otpišemo gubitke i pronađemo novac za nove investicije, ali prodaje su poželjne, ne i obavezne".



tagovi

Siniša MihajlovićValter SabatiniBolonjaErik LamelaMarko Arnautović

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara