Marko Rojs (©Reuters)
Marko Rojs (©Reuters)

Borusija na 100 odsto u 2023. godini, put preko Zinshajma vodi na čelo tabele

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.02.23. | 12:55

Milioneri veliki favoriti da nastave trijumfalnu seriju

Bajern iz Minhena i Union Berlin će se u nedelju boriti za prvo mesto, ali Dortmund danas može da se pomeri na vrh. Za čelo mu je potrebno da ne izgubi u gostima Hofenhajmu. U atraktivnoj borbi učesnika plej-ofa Lige šampiona, RB Lajpcig će da odmeri snage sa Ajntrahtom.

Bikovi i Orlovi počeli su ovonedeljnu osminu finala Lige šampiona različitim rezultatima. Dok je Lajpcig napravio značajan remi protiv Mančester Sitija, jednog od favorita, s druge strane Ajntraht nije pazio na napadačke sposobnosti Napolija. Za vikend se dva kluba sastaju u Bundesligi, na čijoj tabeli su jedan do drugog.

Izabrane vesti

U utorak je ceo Frankfurt bio na nogama. Razumljivo, rasprodati stadion nije propustio premijerno učešće Orlova u nokaut fazi najprestižnijeg evropskog fudbalskog takmičenja. Tamo je bila neverovatna atmosfera, ali Ajntraht ipak nije pobedio. Dominantni Napoli pokazao je snagu i u Hesenu i zahvaljujući pobedi od 2:0 bliži je prolasku u četvrtfinale Lige šampiona.

Ajntraht želi da uči iz grešaka od utorka u budućnosti.

"Skoro svaka šansa za Napoli da postigne gol proizlazi iz naših grešaka. Moramo da ih svedemo na minimum. Bitno je kako ćemo se nositi sa tim. Vidimo to kao priliku da učimo i napredujemo. To važi i za igrače i za mene. Stalno postavljam sebi pitanja kako bi zajedno postigli bolji učinak", rekao je trener Ajntrahta Oliver Glazner pred meč u Lajpcigu.

15.30: (1,75) RB Lajpcig (3,60) Ajntraht Frankfurt (4,90)

Bikovi su debitovali u Ligi šampiona dan posle Frankfurta. Protiv Sitija su izvukli kratak kraj posebno u prvom poluvremenu, ali su posle promene strana popravili stanje i zasluženo izjednačili.

Trener RB Lajpciga Marko Roze dobro zna na koga njegovi izabranici moraju da paze u subotu.

"Imaju odličnog napadača Kolo Muanija, a oko njega mnogo dobrih fudbalera poput Gecea ili Lindstrema. Imaju stabilnu i dobru odbranu, koju su zimus dobro pojačali Filipom Maksom", rekao je bivši kormilar Salcburga, Menhengladbaha i Dortmund.

Oslonac napada Kristofer Nknunku se polako vraća u četu Lajpciga. Oporavio se, ali još nije jasno da li će moći da odigra punih 90 minuta protiv Ajntrahta. Neizvestan je i start defanzivca Lukasa Klostermana. Golman Peter Gulači, štoper Abdu Dijalo i vezista Dani Olmo su van stroja u redovima Bikova. Ajntraht na raspolaganju nema Dine Ebimbea i Veniga.

15.30: (4,70) Hofenhajm (3,70) Borusija Dortmund (1,75)

Pobednički niz Dortmunda se nastavlja. Borusija ostaje na 100 odsto u 2023. kalendarskoj godini i već je dostigla vrh Bundeslige. Iako Milioneri nisu igrali savršeno u 21. kolu protiv Herte iz Berlina, posebno u prvom poluvremenu, na kraju su potvrdili da im je samopouzdanje zaista visoko. To se posebno videlo u završnici. Dortmund je ukupno četiri puta uspešno probijao odbranu Berlinaca i zahvaljujući pobedi od 4:1 izjednačio se na tabeli sa liderom Bajernom i trećeplasiranim Unionom.

Posle utakmice sa Hertom, Borusija je konačno mogla još malo da se odmori. Prethodnih nedelja je završila zahtevan program u kome su se mečevi smenjivali posle tri-četiri dana. Ovoga puta Dortmund je imao "luksuznih" šest dana za pripreme.

"Opuštenije je kada nemate meč sredinom nedelje i imate malo više vremena. Proveli smo dosta vremena analizirajući u sali za sastanke", objasnio je trener BVB-a Edin Terzić.

Pošto Hofenhajm, za razliku od Dortmunda, ne predstavlja nemački fudbal u evropskim takmičenjima, može redovno da se priprema za utakmice Bundeslige u dužem vremenskom periodu. Međutim, čini se da to nije od koristi. Tim iz Zinshajma je potpuno izgubio formu. Poslednji put je pobedio u desetom kolu, a zbog očajnih rezultata trener Andre Brajtenrajter je izgubio posao, ali ni njegov naslednik Pelegrino Mataraco još nije napravio promene na bolje.

Ipak, američki strateg - bar prema njegovim rečima - ne plaši se subotnjeg meča sa Borusijom.

"Naravno da je protiv Dortmunda uvek izazov, posebno u našoj trenutnoj situaciji. Očekujem intenzivan meč pred rasprodatim stadionom. Očekujem da se borimo i budemo konkurentni. Daćemo sve da se naš nastup pretvori u i rezultat. Pristupićemo meču punom snagom i energijom. Utakmica počinje 0:0", navijao je Mataraco na konferenciji za novinare pre meča.

Među povređenim igračima Hofenhajma ostaju defanzivac Če i vezisti Premel, Brun Larsen i Skov. Ipak, potonji bi uskoro trebalo da se oporavi, slično štoperu Fogtu, koji bi trebalo da učestvuje protiv BVB-a. Znak pitanja visi nad startom veziste Dilejnija.

Dortmund će nekoliko dana morati bez krilnog igrača Karima Adejemija, koji se povredio tokom duela sa Hertom. Nije u formi ni napadač Jusuf Mukoko, kao ni krilni bekovi Morej i Šulc.

------------------------

Na redu je nova runda Mozzart Prognozzera i nova šansa za osvajanje vrednih novčanih nagrada. Glavna premija je 200.000 dinara. Opširnije OVDE.

------------------------

BUNDESLIGA – 22. KOLO

Petak

Majnc - Menhengladbah 4:0 (1:0)

/Sung Li 25, Ingvartsen 49, Ažork 72, Vajper Nelson 94/

Subota

15.30: (2,50) Keln (3,40) Volfzburg (3,00)

15.30: (2,30) Herta (3,45) Augzburg (3,30)

15.30: (4,70) Hofenhajm (3,70) Borusija Dortmund (1,75)

15.30: (1,75) RB Lajpcig (3,60) Ajntraht Frankfurt (4,90)

15.30: (2,05) Verder (3,60) Bohum (3,80)

18.30: (3,10) Šalke (3,30) Štutgart (2,50)

Nedelja

15.30: (2,25) Frajburg (3,50) Bajer Leverkuzen (3,35)

17.30: (1,35) Bajern Minhen (5,50) Union Berlin (9,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BundesligaBorusija DortmundHofenhajmAjntrahtAjntraht FrankfurtRB LajpcigRed Bul Lajpcig

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara