Žilberto (©AFP)
Žilberto (©AFP)

Brazil: Bitka za opstanak u Resifeu, Žilberto adut Baije

Vreme čitanja: 4min | čet. 18.11.21. | 23:05

Serija A: Domaćin u seriji od tri poraza, pobeda mu je neophodna. Napadač ekipe iz Salvadora postigao 12 golova ove sezone, jedan manje od Mišaela iz Flamenga

Utakmica koja bi mogla da odluči ko napušta brazilsku Seriju A ove sezone odigraće se noćas (01.00) na Kosta Karvaljo stadionu gde će lokalni Sport Resife biti domaćin Baiji. Leao je trenutno na 18. mestu, sa šest bodova zaostatka za Trikolorima iz Salvadora.

Resife je grad poznat po tome što ima jedno od najboljih medicinskih centara u celom Brazilu, ali na žalost lokalnog tima, nijedan lekar ili specijalista bilo koje vrste nije uspeo da pronađe lek za njihovu grčevitu borbu za ispadanje iz najjače divizije. U drugoj sezoni u eliti, Sport Resife i dalje koči ista stvar koja ih je unazadila pre godinu dana, nemogućnost da daje golove kada im je to najpotrebnije.

Izabrane vesti

01.00: (2,65) Sport Resife (2,95) Baija (2,95)

Prošle godine, Sport Resife je za čitavu sezonu i 38 odigranih kola postigao samo 31 gol, ali je uspeo da izbegne pad u Seriju B i to za bod. Sa 20 golova na 33 susreta i u ovogodišnjoj kampanji, Lavovi su golgeterski najneefikasniji tim u Seriji A. Za razliku od predhodne sezone, ovoga puta uradili su bolji posao u ograničavanju broja udaraca od strane protivnika, kao i primljenih golova. Kada se sve sabere, Gustavo Florentin i njegova ekipa će imati težak posao da ostane u elitnom rangu brazilskog fudbala.

Iako imaju postignute golove na dva uzastopna susreta po prvi put od početka oktobra, Leao je ipak doživeo poraze na obe utakmice, prvo od Amerike iz Mineira (2:3), a potom i od Seare (1:2).

Posle serije solidnih nastupa u ligi, Baija je na gostovanju u Rio de Ženeiru pretrpela neuspeh prošlog vikenda, kada je od nje uspešniji bio branilac titule Flamengo. Bio je to poraz koji je uzdrmao do tada stabilnu poziciju u prvenstvu. Prethodne noći usled pobeda Žuventuda i Sao Paula, Trikolori se trenutno nalaze na 17. mestu, i prvi su tim ispod crte koja razgraničava sredinu tabele od zone ispadanja.

Stvari su išle mnogo lakše za Guta Fereiru i njegove igrače tokom prethodnog meseca u kom su bili bez poraza na sedam uzastopnih takmičenja. Na početku prošlomesečnog niza, blistali su protiv Atletiko Paranaensea i Palmeirasa. U prvom boravku sa ovim timom, Fereira je uspeo da ga odvede u najviši rang kada je završio na četvrtom mestu u Seriji B 2016. godine, a sada pet godina kasnije, njegov posao će biti da zadrži prvoligaški status.

Domaći sastav za ovaj meč imaće veliki broj izostanaka. Neilton je van terena zbog problema s kolenom, Žoao Igor ima povredu kolena, Tijago Lopes neće biti dostupan pošto je prošlog meseca pretrpeo rupturu ahilove tetive, Leandra Barsiju muči mišić, a Rafael Tijer će propustiti ovaj meč zbog suspenzije.

Baija neće imati Mateusa Baiju na raspolaganju zbog suspenzije. Naime, 22-godišnji levi bek, koji je odrastao u Salvadoru, predhodnog vikenda zaradio je dva žuta kartona, što je dovelo do njegovog isključenja na susretu sa Flamengom. Vezista Rosi, inače glavni zaduženi za proigravanje napadačke linije, igrač koji beleži najveći broj asistencija za svoj tim ove sezone, takođe neće imati pravo da igra pošto je dobio crveni karton i to po isteku meča na Marakani.

Žilberto, koji je izjednačen sa Hulkom na drugom mestu u Braziliji Serije A sa 12 golova, nije uspeo da zatrese mrežu protivnika na tri uzastopna meča. Za sada, jedino izvesno je da je Guto Fereira napravio samo jednu promenu u početnom sastavu za ovaj meč. Edson će zaigrati kao ofanzivni vezni umesto Patrika, koji nije u protokolu za ovaj susret.

Noćašnji duel biće njihov četvrti okršaj u 2021 godini. Zbog odlaganja termina odigravanja susreta tokom predhodne kampanje zbog pandemije korona virusa, prvenstvo za pomenutu sezonu završilo se početkom ove godine, kada je u sklopu 32. kola odigranom u januaru, na ovom istom stadionu Resife slavio sa 2:1. Njihov drugi ovogodišnji suseret odigrali su u grupnoj fazi Severozapadnog Kupa Brazila, kada je Baija više nego ubedljivo slavila sa 4:0. Početkom avgusta, u sklopu 14. kola Serije A, Resife je gostovao u Salvadoru, gde je ostvario minimalnu pobedu golom Mikaela Felipea u 90. minutu meča.

BRAZIL 1 – 33. KOLO

Utorak

Atletiko Paranaense – Atletiko Mineiro 0:1 (0:1)

/Zaračo 45/

Gremio – Bragantino 3:0 (3:0)

/Souza 5, Silva 34, Žonata Robert 38/

Sreda

Amerika Mineiro - Atletiko Gojanense 0:0

Kujaba - Internasional 1:0 (0:0)

/Elton 69pen/

Santos - Šapekoense 2:0 (1:0)

/Marinjo 28pen, Giljerme 84/

Fortaleza - Seara 0:4 (0:2)

/Lima 14, Vinisijus 45+1, 86, Gonzalez 90+3/

Četvrtak

Žuventud - Fluminense 1:0 (1:0)

/Mendeš 18/

Palmeiras - Sao Paulo 0:2 (0:1)

/Sara 24, Lusijano 61/

Flamengo - Korintijans 1:0 (0:0)

/Enrike 90+4/

Petak

01.00: (2,65) Sport Resife (2,95) Baija (2,95)

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaBrazil 1BrazilVitorija BaijaBaijaSport Resife

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara