Navijači gledaju okršaj Brazila i Švajcarske 2018. godine (©Reuters)
Navijači gledaju okršaj Brazila i Švajcarske 2018. godine (©Reuters)

Brazil, Švajcarska i mi – treći put

Vreme čitanja: 1min | čet. 24.11.22. | 11:07

Isti rivali bili u grupi i na Mundijalu 1950. godine

Bili jednom u grupi Brazil, Švajcarska i naša reprezentacija... Zvuči kao neki početak vica ili kao rezime Svetskog šampionata u Rusiji 2018, ali nije ni jedno ni drugo. Niti najava onog što će početi da se dešava u Dohi od sutra.

Brazil, Švajcarska i naš državni tim će čak treći put u istoriji igrati u istoj grupi na prvenstvu sveta. Pre četiri godine u Rusiji raspored na kraju je bio takav da je Srbija ostala da gleda u leđa rivalima i nije prošla u eliminacionu rundu.

Izabrane vesti

A, prvi put kada smo se sreli sa ovim „starim poznanicima“ igrao se Mundijal 1950. godine u Brazilu. Tada je sa „triom fantastikom“ u grupi bio i Meksiko.

Jugoslavija je takmičenje počela pobedom nad Švajcarskom od 3:0 (Mitić, Tomašević, Ognjanov), potom je razbila i Meksiko sa 4:1 (Čajkovski dva, Bobek i Tomašević), ali je u poslednjem meču Brazil naplatio dug iz Montevidea i slavio sa 2:0.

I pored dve pobede, Plavi nisu prošli grupu. Razlog je sistem takmičenja po kojem je dalje išao samo prvi, pa je Brazil otišao i završio kao drugoplasirani na prvenstvu, iza Urugvaja, što je bila nacionalna katastrofa.

Po zvaničnom redosledu Jugoslavija je prvenstvo završila na petom mestu.



tagovi

Katar2022fudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara