Vlahović posle gola Atalanti (© Reuters)
Vlahović posle gola Atalanti (© Reuters)

Budućnost je stigla: Vlahović u rangu Halanda, Sanča i Kena

Vreme čitanja: 3min | pon. 12.04.21. | 13:59

U Seriji A bolji od Imobilea, Belotija, Morate... U Fjorentini preti da nadmaši ostvarenja Rosija, Mutua, Đilardina...

Dušan Vlahović – duša od napadača. Mirne duše mogu čelnici Fjorentine da kažu kako su pre četiri godine povukli dva smislena poslovna poteza. U istom prelaznom roku angažovali su Nikolu Milenkovića za 5.100.000 evra i od Partizana kupili tada mladog napadača po ceni od samo 1.500.000 evra (mada neke informacije kazuju da je reč o sumi od 2.000.000), koji iz sedmice u sedmicu oduševljava javnost u Italiji.

Onog dana kad se budu stekli uslovi da tandem Srba napusti Firencu klub će značajno profitirati, dotad 21-godišnji špic radi ono zbog čega je doveden iz Humske i kako je naučen na terenima Primavere u uvodne dve i po godine avanture na Apeninima.

Izabrane vesti

Daje golove.

U porazu od Atalante dva. Nedovoljno da spreči pobedu učesnika Lige šampiona, dovoljno da potvrdi da ne zavisi od trenera, iako je kod Čezarea Prandelija bio efikasniji, pogađa i kod povratnika Đuzepea Jakinija. Sa ta dva hica stigao je do ukupno 15 u sezoni i deobe petog mesta na listi strelaca Serije A. Ni manje, ni više nego sa idolom iz dečačkih dana, Zlatanom Ibrahimovićem, drugom udarnom pesnicom Intera, Lautarom Martinezom, kao i Napolijevim Lorencom Insinjeom. Prvoplasirani Kristijano Ronaldo je daleko odmakao (25), ali podatak da je momak iz Zemuna efikasniji od lanjske zlatne kopačke Evrope Čira Imobilea (14), prvog špica italijanske reprezentacije Andree Belotija (12), Španca Alvara Morate (osam) ili Edina Džeka i Borhe Majorala iz Rome (po sedam) ilustruje koliko je napredovao.

I koliko je gladan.

Pre nekoliko dana samouvereno je rekao da može da dostigne nivo generacijskog ispisnika Erlinga Halanda. Na kraju krajeva, centarfor naše reprezentacije upravo sa prvom zvezdom Borusije iz Dortmunda, njegovim klupskim kolegom Džejdonom Sančom i Mojseom Kenom iz Pari Sen Žermena čini odabranu grupu fudbalera rođenih posle 2000. godine koji su tokom karijere dali najmanje 20 golova u „ligama petice“. Logično, Vlahović je jedini takav u Seriji A.

Kad je reč o granici od 20 prvenstvenih pogodaka samo trojica fudbalera u istoriji Fjorentine su bila mlađa od Vlahovića kad su stigla do okrugle brojke: Klaudio Dosati (1976), Mario Brugnera (1967) i Đuzepe Virgili (1955). Naš mladi as je to učinio sa 21 godinom i 74 dana. I to pokazuje sposobnost da pomera granice.

Baš kao što je uradio u nedelju veče. Sa dve lopte u mreži Atalante zapretio je da na klupskoj listi najboljih strelaca Viole u jednom šampionatu prestigne daleko poznatija imena. U kategoriji „golovi za Ljubičaste u jednoj sezoni Serije A“ neprikosnoven je Luka Toni (31), prate ga Enrike Kjeza (22), Alberto Đilardino (19), Adrijan Mutu (17), Đuzepe Rosi, Adrijan Mutu i Luka Toni (po 16). Vlahović je na 15 i ima još osam kola do kraja.

Obećava, jer je od polovine decembra raspucan. Na prethodnih 19 utakmica dao je čak 14 golova. Za poslednja 324 minuta igre dao ih je šest i jedan namestio.

Ako ovako nastavi sva je prilika da ćemo ga uskoro gledati u velikom klubu. Mediji na Čizmi pišu da puls opipavaju Juventus, Roma, Milan, Borusija, Atletiko čak i Liverpul...


tagovi

Dušan Vlahović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara