Pietros Sotiriu, napadač Ludogoreca (©Starsport)
Pietros Sotiriu, napadač Ludogoreca (©Starsport)

Bugari zeleni za Evropu, sledi derbi i povratak u realnost

Vreme čitanja: 3min | pon. 29.11.21. | 11:33

Aktuelni prvak Ludogorec ima priliku da napravi važan korak ka 11. uzastopnoj tituli u ponedeljak od 16.15 časova, kada će u Razgradu da ugosti jedinog pravog izazivača, CSKA iz Sofije

Bugarski fudbalski klubovi ove sezone definitivno ne mogu da se mere sa ozbiljnijim evropskim. Pokazali su to i Ludogorec i CSKA Sofija, koji su ekspresno eliminisani iz Lige Evrope, odnosno Lige konferencije, iako se još nije odigralo ni poslednje kolo. Sada im preostaje samo da se bore za titulu u domaćem šampionatu, koju je poslednjih 10 godina osvajao isključivo tim iz Razgrada. U ponedeljak od 16.15 časova upravo će se sastati ta dva tima u direktnom duelu za prvo mesto.

Obe ekipe su doživele poraze prošlog četvrtka. Kao što je poznato, Ludogorec je izgubio u Beogradu od Crvene zvezde sa 1:0 i tako je ostao bez šanse da se domogne trećeg mesta u grupi, koje vodi u Ligu konferencije. S druge strane, u najmlađem takmičenju UEFA je CSKA Sofija poražena od Bode/Glimta u Norveškoj sa 2:0. Armejci će zato definitivno da budu poslednji u svojoj grupi.

Izabrane vesti

16.15: (2,05) Ludogorec (3,30) CSKA Sofija (3,45)

Potpuni krah bugarskog fudbala u Evropi ove sezone, pošto ni Ludogorec, ni CSKA nisu uspeli da ostvare neku pobedu. Osvojili su samo po bod, Zeleni protiv Midtjilanda u Danskoj (1:1), CSKA baš protiv Bode/Glimta u Sofiji (0:0). Sada mogu samo da skroje vrh svojih tabela u mečevima sa Midtjilandom, odnosno Romom.

S toga nije iznenađenje što su se oba tima delimično čuvala prošlog četvrtka za ovaj prvenstveni derbi. Uoči njega Ludogorec vodi na tabeli, ima četiri boda više od CSKA, ali i odigranu utakmicu više. Zeleni bi imali osetniju prednost, da nisu prošlog vikenda potpuno neočekivano izgubili od CSKA 1948 iz Sofije, jednog od slabijih timova u ligi.

Naravno, daleko od toga da će današnji okršaj nešto mnogo toga da odluči, jer ima još mnogo do kraja šampionata. Na programu je tek 16. kolo, a posle 26 se igra još i dva kruga plej-ofa, u koji će šest najboljih timova. Ludogorec i CSKA inače imaju mnogo manje odigranih mečeva od ostalih konkurenata, odlagali su svoje utakmice zbog Evrope. Uprkos tome, niko nije uspeo da ih ugrozi na tabeli, Černo More ima bod manje od Armejaca, ali i četiri meča više.

Duel u Razgradu biće prvi prvenstveni okršaj dva najbolja tima Bugarske, ali ukupno drugi ove sezone. Sastali su se u Superkupu 17. jula, tada je Ludogorec slavio sa 4:0.

Strateg Ludogoreca Stanislav Genčev tek će neposredno pred meč da odluči da li da rizikuje sa rovitim Sisinjom u startnoj postavi. Brazilski bek nije igrao protiv Zvezde, njegovo mesto je zauzeo Ikoko. Ostatak tima ne bi trebalo da bude značajno promenjen u odnosu na duel na stadionu “Rajko Mitić”. Svi najvažniji prvotimci su spremni, štoperski tandem će da čine Igor Plastun i Georgi Terzijev, po krilima će da dejstvuju Kiril Despodov i Mavis Čibota, a u napadu će da bude Pieros Sotiriu. U startnoj postavi se očekuje i vezista Kauli, koji nije igrao u Beogradu jer nije registrovan za evropske mečeve, zbog dugoročne povrede. On se tek nedavno oporavio.

CSKA igra u najjačem sastavu, trener Mladenov nema kadrovskih problema. Gostima je najvažnije da ne izgube, kako ne bi Ludogorec već sada napravio preveliku bodovnu zalihu.

BUGARSKA 1 – 16. KOLO

Petak

Botev Vraca - Carsko Selo 0:0

Slavija Sofija - Botev Plovdiv 0:0

Černo More – Beroe 1:0 (0:0)

/Andrade 74/

Subota

Pirin – Lokomotiva Plovdiv 2:3 (1:0)

/Kostov 29, Manolev 90+2pen – Minčev 58, 63, 89/

Arda – Levski 0:0

Nedelja

Lokomotiva Sofija – CSKA 1948 Sofija 2:2 (2:1)

/Merlo 15pen, Aleksandrov 45+4 – Rusev 19, Čočev 58/

Ponedeljak

16.15: (2,05) Ludogorec (3,30) CSKA Sofija (3,45)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Bugarska 1LudogorecCSKA Sofija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara