Edin Džeko i Marcelo Brozović protiv Liverpula (© Reuters)
Edin Džeko i Marcelo Brozović protiv Liverpula (© Reuters)

Buongiorno Italia: Italijani gube u Evropi kao nekad Jugosloveni

Vreme čitanja: 7min | čet. 17.02.22. | 13:23

Morati je smenio Mančinija posle ispadanja Intera iz Lige šampiona, a danas neki veličaju Inzagija što je bio ravnopravan Liverpulu, ali je poražen

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

U poslednjih deset godina u Italiji se zapatio refren posle svake utakmice klubova Serije A sa velikim evropskim klubovima, naravno sa izuzecima koji potvrđuju pravilo: „Igrali smo dobro, sedamdeset minuta smo bili bolji ili ravnopravan tim, pružili smo možda i najbolju partiju, ali smo, eto, izgubili“.

Izabrane vesti

Ko je imao sreću ili nesreću da čita izveštaje beogradskog Sporta i zagrebačkih Sportskih novosti tokom 70-ih i 80-ih godina o izdanjima jugoslovenskih klubova u evropskim takmičenjima, nije iznenađen reakcijama trenera i igrača italijanskih klubova, kao i medija.

Poraz Intera od Liverpula je klasičan primer kako su naši klubovi izlazili poraženi ili su propuštali šanse da izbace evropske gromade iz kup takmičenja, ne računajući sezonu u kojoj je Partizan stigao do finala kupa šampiona i zvezdane trenutke Crvene zvezde u Kupu UEFA krajem 70-ih, te u Kupu šampiona 1991.

Pobedničke nacije i klubovi nikada ne predstavljaju poraz kao uspeh ili najbolju pruženu partiju. To je klasično ponašanje gubitnika i onih koji pate od kompleksa niže vrednosti. Pobednici kad izgube posle dobro odgirane utakmice su besni i ljuti na sebe i ceo svet, gubitnici su srećni jer su se pokazali u dobrom svetlu, a to je jedino što ostaje luzerima ili da se žale u stilu stiha Dubioze kolektiva. „Igrali smo dobro, ali zaje..o nas sudija“.

Podsećanja radi, Masimo Morati je odlučio da da otkaz Robertu Mančiniju posle ispadanja iz Lige šampiona pre 14 godina uprkos osvojenim skudetima i duplim krunama, danas ima onih koji veličaju Inzagija, jer je Inter bio ravnopravan Liverpulu i izgubio sa 0:2.

Podatak koji najbolje objašnjava poraz Intera je da nijedan Inzagijev izabranik nije dobio žuti karton sinoć na San Siru. Prosto je razoružavajuća okolnost, kako je to konstatovao jedan italijanski komentator, da je Liverpul uz minimum snage ostvario maksimalni rezulutat. Još više zabrinjava činjenica da je poraz od Crvenih bio kopija neuspeha od Real Madrida na San Siru i Santjago Bernabeu u grupnoj fazi takmičenja.

Simone Inzagi ima problem sa utakmicama u kojima igra protiv jačih ili timova jednake snage. Brojevi su neumoljivi: na deset utakmica u Seriji A i Ligi šampiona protiv Milana, Juvea, Atalante, Napolija, Real Madrida i Liverpula, Inter je zabeležio samo jednu pobedu, uz pet remija i četiri poraza.

Razlozi za brigu su i neefikasnost Intera manifestovana protiv Real Madrida i Liverpula u Ligi šampiona. Nerazuri nisu potigli nijedan gol protiv Blankosa i Redsa. Mo Salah je sam postigao duplo više golova u Ligi šampiona nego ceo napad Intera.

Jedan od motiva zašto Inter, osim Atalanti, nijednom timu iz vrha tabele Serije A nije dao više od gola, predstavlja predvidivost Inzagija, od formacijske postavke preko taktike do zamena. Ta Inzagijeva mana se ne vidi protiv timova srednjeg ili malog gabarita, ali je upadljiva protiv velikih klubova. Inter se kvalifikovao u osminu finala Ligu šampiona pobedama nad Šerifom, a u prvenstvu je u vrhu tabele zahvaljujući učinku protiv klubova od sedmog do poslednjeg mesta na tabeli.

Svi treneri su ukapirali da Inter šlajfuje kada se stavi flaster na Brozovića i da Inzagi kompulsivno menja igrače u drugom poluvremenu, često bez validnog motiva i jasne ideje šta bi zamena trebalo da donese. Aleksis Sančez kaže da je „lav u kavezu“ krivicom trenera koji mu ne daje dovoljnu minutažu. Čini se da je „čileanski lav“ unervozio samo Lautara Martineza koji se deprimira svaki put kada ga vidi na zagrevanju pored aut-linije.

U Italiji je rašireno uverenje da Inter, uz Napoli, ima najkompletniji igrački kadar. To važi samo za Seriju A. Juče se videlo koliko je sastav Inzagija tanak za Evropu, pogotovo igrači na klupi. Razlika između Intera i Liverpula je bila najvidljivija na klupi, odnosno po igračima koji su ušli na teren u drugom poluvremenu, Firmino, Luis Dijaz, Henderson i Keita su napravili razliku.

Nepodeljeno mišljenje izveštača sa utakmice Inter - Liverpul je da su Ivan Perišić, Hakan Čalhanoglu i Milan Škrinjar bili najbolji akteri među Nerazurima. Lautaro Martinez i Edin Džeko su još jednom podbacili. Argentinac sedmu utakmicu zaredom nije zatresao mrežu, a Džeko je na poslednjih 16 mečeva u svim takmičenjima postigao tek četiri gola. Oboren je na ispitu i Marcelo Brozović, u Interu bi trebalo da se zapitaju da li zaista ima smisla dati mu platu od 6.000.000 evra, plus bonusi? Handanović, Bastoni i Aleksis Sančez, takođe, nisu zaslužili prelaznu ocenu.

Pozitivna okolnost je da se sa jučerašnjim mečom završio pakleni ciklus Intera u kome su Nerazuri izašli sa gotovo polomljenim koskama, jedini svetli momenti su osvajanje Superkupa Italije i prolaz u polufinale Kupa Italije. Istini za volju, poslednjih godina, ne računajući prethodnu sezonu, Sasuolo je često znao da zagorča život Interu tako da treba biti oprezan pred meč sa timom Alesija Dionizija.

NAPOLI BEZ OSIMENA NA BARSELONU?

Duh Dijega Armanda Maradone će lebdeti večeras nad Kamp Nouom. Nema sumnje za koga bi Argentinac navijao, kao što nije isključeno da Napoli napravi dobar rezultat protiv Katalonaca.

Lučano Spaleti i njegovi momci osećaju da je ovo jedinstvena prilika da naprave rezultat koji će se pamtiti i prepričavati godinama: eliminisati Barselonu iz evropskih takmičenja. Mnogi smatraju da je početak kraja zlatnog doba Barselone počeo u sudaru sa Romom u četvrtfinalu Lige šampiona pre četiri godine i da bi duga deklinacija mogla da se završi ispadanjem od Napolija u Ligi Evrope.

18.45: (2,00) Barselona (3,60) Napoli (4,00)

Azuri neće moći da računaju na Lobotku i Politana, a pod znakom pitanja je i Osimen. Nigerijac je imao manjih problema sa kolenom u poslednja dva dana tako da je umesto treninga bio na terapijama, ali je doputovao u Barselonu i biće na raspolaganju Spaletiju. Prema najavama, Mertens bi trebalo da predvodi napad italijanskog kluba.

IMOBILE OSTAO U RIMU ZBOG TEMPERATURE

Čiro Imobile se ponovo razboleo. Srećom, ovoga puta je obična prehlada, bez kovida-19. Zaboravili smo da se može dobiti temperatura i prehlada, a da ona nije posledica pandemije koronavirusa.

Imobile je ostao u Rimu da se leči i pokuša da ozdravi za meč sa Udinezeom u nedelju veče u Seriji A. Umesto kapitena će igrati Felipe Anderson. Brazilac će biti dodatno motivisan, jer ga u Portu nisu baš najbolje tretirali tokom jedngodišnjeg boravka.

21.00: (1,95) Porto (3,60) Lacio (4,20)

Glavno pitanje je da li Felipe može da postane novi Mertens? Belgijski krilni napadač je sticajem okolnosti, iz nužde, zbog povrede Arkadijuša Milika, postao centarfor Sarijevog Napolija. Prilika protiv Porta je veoma važna za Andersona, jer je praktično nestao sa radara u 2022, tim pre što su Pedro, a posebno Zakanji, značajno popravili formu.

Osim Imobilea, Laciju će nedostajati Lacari i Ačerbi, tako da će Hisaj i pored očajnih partija u nekoliko prethodnih utakmica igrati na poziciji desnog beka, a iskusnog Italijana večeras će zameniti jednako iskusni Stefan Radu. U veznoj liniji je najavljen trio Milinković – Leiva – Luis Alberto.

Sari sa najavljenim sastavom želi da demantuje priče da je Lacio već odustao od Lige Evrope i da će se koncentrisati samo na Seriju A, odnosno pokušaju da se ubaci u trku za jedno mesto u Ligi šampiona.

PIOLI BRANI KESIJA, LEAO PRODUŽAVA UGOVOR DO 2026.

 Rafael Leao (© Reuters) Rafael Leao (© Reuters)

Stefano Pioli je ustao u odbranu Franka Kesija koji se našao na udaru žestokih kritika, verbalnih napada pa čak i pretnji militantnih navijača Milana. Traumatična iskustva sa Donarumom i Čalhanogluom su dodatno razjarila tifoze Rosonera i učinila ih netolerantnim prema igračima koji žele da iskoriste priliku i napuste Milan po isteku ugovora bez obeštećenja.

Pioli je svestan da mu je svaki igrač neophodan u trci za skudeto. Posebno Kesi imajući u vidu njegovu taktičku prilagodljivost koju ima mali broj fudbalera. Upravo zbog toga Pioli je reširo da gleda pozitivnu stranu slike: dok je Kesi tu valja ga iskoristiti i omogućiti mu da pruži najviše što može, a u junu će se videti da li će se putevi fudbalera i Milana razići.

Dok Kesi ne želi da produži ugovor koji mu ističe u junu, Rafael Leao je spreman da prihvati ponudu Milana i da u sledećih nekoliko sedmica obnovi ugovor sa Rosonerima. Novi ugovor bi bio produžen za dve godine, a plata Portugalca bi skočila na 4.000.000 evra plus bonusi. Na taj način bi Leao bio stavljen gotovo na istu ravan kao Teo Ernendez koji je potpisao novi ugovor do 2026. pre neki dan.

ZANIOLO, GDE SU GOLOVI?

Nikolo Zaniolo mora da trese mreže redovno ako želi da napravi kvalitativni skok od velikog potencijala do top fudbalera. Napadač Rome je odigrao 20 utakmica u Seriji A u ovoj sezoni i postigao je samo dva gola. Imao je i peh da mu gol protiv Đenove, koji svedoči o njegovim kvalitetima, bude poništen.

Od Nikoloa se mnogo očekivalo u ovoj sezoni. Možda previše, imajući u vidu da se vratio na teren posle gotovo dvogodišnje pauze zbog povreda ligamenata kolena. Izostanak vidnog napretka je utihnuo i glasove o produžetku ugovora i pojačao „šumove“ o zainteresovanosti Juventusa da ga „skine“ Romi.

Fridkinovi su na savet Murinja blokirali sve pregovore o obnovi ugovora sa igračima u Trigoriji, uključujući i Zaniolov, što je dodatno rasplamsalo teorije o njegovom transferu u Juventus.

U međuvremenu Zaniolo se vraća na teren protiv Verone posle suspenzije zbog crvenog kartona protiv Đenove. Nije jasno u kojoj ulozi će igrati Nikolo u subotu veče na Olimpiku, pošto je Mančini suspenodvan zbog kartona, a Ibanjez povređen. Povrede dvojice defanzivaca primoravaju Murinja da se vrati na odbranu sa četiri elementa i formaciju 4-2-3-1 u kojoj se ni Zaniolo ni Ejbraham ne snalaze najbolje. Italijan se ne snalazi u ulogama kada ima precizne defanzivne zadatke, a Ejbraham je kao riba na suvom kada je jedini špic. Obojica preferiraju 3-5-2, kad dejstvuju jedan blizu drugog.


tagovi

InterSimone InzagiLiga šampionaMarcelo BrozovićEdin DžekoLautaro MartinezViktor OsimenNapoliMauricio SariLacioRafael LeaoMilanFrank KesiRomaNikolo Zaniolo

Obaveštavaj me

Inter
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara