Slavlje Luke Jović (© Reuters)
Slavlje Luke Jović (© Reuters)

Buongiorno Italia: Italijano i Jović jedan drugom čuvaju leđa

Vreme čitanja: 6min | pet. 14.10.22. | 13:32

Nemačke i druge sudije ojadile klubove iz Serije A

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Italijanski klubovi se već godinama žale na kvalitet suđenja u evropskim takmičenjima i nesrazmeran odnos velikih previda i greška na njihovu štetu. Izgleda da je dugi boravak Pjerluiđija Kolone, a zatim Roberta Rozetiija na čelu UEFA arbitara više doneo problema nego koristi klubovima iz Serije A.

Izabrane vesti

U prethodna tri dana, četiri od sedam italijanskih klubova na evropskoj sceni su drastično ili teško zakinuti. Posle Milana koji je na pravdi Boga igrao gotovo čitav meč protiv Čelsija u Ligi šampiona i Lacio je morao da odigra celo drugo poluvreme u inferiornom brojčanom položaju zbog „izmišljenog“ crvenog kartona Manuelu Lacariju.

Takođe, Barselona je bila pomolivana, jer je Dembele trebalo da bude isključen sa utakmice na Kamp Nou protiv Intera zbog pogibeljnih startov, a Juventus je takođe oštećen za penal i posledično izbacivanje iz igre Kornua zbog dva žuta kartona.

I Roma nije imala fer suđenje u Sevilji, ali sudijske greške nisu bile tako dramatične kao u prethodna četiri slučaja. Malo u šali, malo u zbiliji u Italiji se pitaju šta bi bilo da na čelu sudijskih organizacija nisu Italijani.

KRALJEVSKA IGRA MILINKOVIĆA

Da, tako su italijanaski mediji definisali igru Sergeja Milinkovića Savića protiv Šturma: „Kraljevska igra Milinkovića“. Srpskom fudbaleru je bilo dovoljno pola sata na terenu na meču sa Austrijancima da zaradi osmicu od italijanskih kolega i pored toga što nije postigao gol ili direktno asistirao pogotku Lacija.

Korijere delo Sport je osim date „kraljevske titule“, Milinković konstatovao da je srpski fudbaler još jednom pokazao da pripada drugoj kategoriji i da se od njegovog ulaska na teren nije primećivalo da Lacio igra sa igračem manje a sve ofanzivne akcije su polazile sa Sergejevih stopala. Gazeta je opisala Sergeja kao neprikosnovenog vođu na čijim leđima počiva ceo Lacio.

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi je u intervjuu za Gazetu ponovio svoj stav da Juventusu nedostaje igrač kakav je Milinković i da bi bio pravo i veliko pojačanje, ali je dodao da za njega kao selektora Srbije nije toliko bitno gde igra Sergej jer bi on svuda bio starter uključujući i nacionalnu selekciju.

Mauricio Sari se posle meče obrušio na nemačkog arbtitra Stegemana rekavši da je nesvhatljivo da u evropskim takmičenjima mogu da dele pravde arbitri trako niskog kvaliteta. Italianski stručnjak je podvukao da ne veruje da se radi o lošoj nameri Stegemana nego da jednostavno nema štofa da sudi utakmice sa specifičnom težinom i da su njegove greške plod oskudnog kvaliteta a ne namere da ošteti Lacio. „Sudija je jednu mirnu utakmicu pretvorio svojim greškama u nervozni i napeti meč“.

Lacio i pored dva remija sa Šturmom još uvek drži sudbinu u svojim rukama i sa dve pobede protiv Midtjilanda i Fejnorda bi se kvalifikovao kao prvi iz grupe preskačući dodatnu nokaut fazu.

PETAO ZAKUKURIKAO U SEVILJI

Beloti protiv Betisa (© Reuters)Beloti protiv Betisa (© Reuters)

Roma i dalje čeka na gol Andree Belotija u Seriji A, ali može da se teši pogotcima bivšeg kapitena Torina u Ligi Evrope koji drže Đalorose i dalje u trci za plasman u sledeću fazu Lige Evrope, štaviše, zahvaljujući jučerašnjem remiju rimski klub je i dalje gospodar svoje sudbine.

Buđenje Belotija je od fundamentalnog značaja za Romu budući da je Dibala povrđen i vratiće se na teren u dresu Rome tek u 2023. godini, a Tami Ejbraham je i dalje u tunelu igračke i golgeterske krize.

Beloti nije krio zadavoljstvo posle meča i otkrio da je imao seriju zdravstvenih problema koji mu nisu dozvoljavali da pruži maksimum. Sada se oseća dobro i sto posto spremno a izrazio se veoma pozitivno i o iskustvu igranja sa Ejbrahamom u tandemu u špicu napada. Po Belotiju, Ejbraham i on mogu da budu rešenje na duge staza za Đalorose u potrazi za golovima, pre svega tzv. lakim.

Nemanja Matić je odigrao veoma loše prvo poluvreme i zato je ostao u svlačionici, ali ima i delimično opravdanje za partiju ispod svojih mogućnosti. Na početku meča Nemanja je dobio snažan udarac u zglob i uprkos velikom bolu je stegao zube i odigrao celo poluvreme: svoju požrtvovanost je platio dekoncentracijom i geškama koje mu nisu svojstvene.

ŠTA SE DOGAĐA U JUVENTUSU?

Gazeta delo Sport i Tutosport su zbunili ovog jutra navijače Juventusa. Najčitaniji sportski dnevnik je doneo priču u kojoj kaže da je došlo do teških reči i neprijatnog sučeljavanja između igrača i kluba oko nametnutog karantina pred meč sa Torinom kao i da je veći deo fudbalera u Kontinasi ušao u klinč sa trenerom Maksom Alegrijem. Torinski dnevnik pak tvrdi da su igrači Stare dame stali uz svog trenera i da je napravljena neka vrsta pakta da se u sledećih osam mečeva u Seriji A i Ligi šampiona pruži maksimum i spase sezona.

I dok dva dnevnika imaju različite informacije o odnosima unutar Kontinase, svi se slažu da Juve čeka velika revolucija koja bi mogla da krene već krajem ove godine a najkasnije sledećeg leta. Novina je da se prvi put stavlja pod znak pitanja i ostanak na čelu kluba Andree Anjelija dok su svi ostali od uprave kluba, stručnog štaba i igračkog kadra već bili na klackalici.

Dobra vest za Juve je da povreda Anhela di Marije nije tako teška i Argentinac bi mogao da se vrati da pomogne timu protiv Intera u Seriji A i Pari Sen Žermena u Ligi šampiona.

Protiv Torina Juve će ponovo igrati sa formacijom 3-5-2 i kapiten Bonuči bi trebalo ponovo da završi na klupi što će neizostavno rasplamsati nove polemike pogotovo ako Stara dame ne osvoji sva tri boda. Ima i onih koji pišu da su Milik i Vlahović u baražu za jedno mesto u napadu pored Kina dok drugi smatraju da je Dušan siguran starter, a da se ne zna ko će mu biti partner.

INTER I ŠKRINJAR, PRODUŽETAK UGOVORA SLEDEĆE NEDELJE

U Apijano Đentileu se ponovo diše pobednička atmosfera. Kriza koja je pretila da sa sobom odnese Simonea Inzagija je prevaziđena, između ostalog i zato što su se probudili ključni igrači Nerazura, od Bastonija u odbrani, preko Barele na sredini terena, do Lautara Martineza u napadu.

Na pomenutom talasu stiže i vest da je dogovoren sastanak uprave Intera i Milana Škrinjara i njegovih menadžera kako bi se dogovorio produžetak ugovora. U Milanu se filtrira optimizam pojačan glasinama da je Škrinjar spreman da prihvati ponudu Intera (6.000.000 evra plus bonusi) i da se veže za klub do 2027, odnosno otvori vrata da ostane do kraja karijere u dresu Nerazura.

Delimično dobre vesti stižu i iz ambulante. Brozović je sve bolje i plan je da bude na raspolaganju za meč sa Juventusom u Seriji A i Bajernom u Ligi šampiona. Oporavak sa Lukakuom se zakomplikovao. Belgijanca najverovatnije nećemo videti ni protiv Salernitane tako da se njegov povratak sada očekuje tek za sledeću nedelju a starter bi mogao da bude tek za deset dana protiv Viktorije u LŠ. Korea će biti u timu već prekosutra protiv tima iz Kampanje.

ITALIJANO IGRAO NA KARTU JOVIĆA I NIJE POGREŠIO

Luka Jović je odgovorio na najbolji mogući način na poverenje Vinčenca Italijana: postigao je najvažniji gol za Ljubičaste protiv Hartsa, prvi, a zatim je dao značajan doprinos i za konačni rezultat 5:1. Luka je u izveštajima sa meča u Firenci uglavnom ocenjen sa 6,5 ili vrlo dobrom sedmicom.

Italijano i Jović praktično jedan drugome sada čuvaju leđa. Ostanak trenera na klupi toskanskog kluba je direktno zavisan od rezultata u sledećih mesec dana, a oni neće biti mnogo bolji ako Jović ne proradi.

Indikativna vest je da je, izgleda, Italijano odlučio da primeni Prandelijev recept i pruži kontinuiranu šansu Joviću, bez obzira da li će postizati golove. Ideja je da se vidi kako će srpski centarfor reagovati kada igra bez opterećanja i briga da li je starter ili ne pre svakog meča. Za Vlahovića je takva „terapija“ bila lekovita, čak čudotvorna, videćemo kakve će efekte imati na bivšeg napadača Real Madrida.

Inače, Nikola Milenković se polako vraća u formu i protiv Hartsa je odigrao solidno bez uzleta i padova zasluživši prelaznu šesticu. Aleksa Terzić je pružio nešto slabiju predstavu u poređenju sa mečom u Edimburgu prošle nedelje pošto mu je krilo Škota, Halidej par puta umakao.


tagovi

Luka JovićSergej Milinković SavićVinčenco ItalijanoFjorentinaLacioRomaAndrea Beloti

Obaveštavaj me

Roma
Lacio
Juventus
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara