Marko Arnautović (©Reuters)
Marko Arnautović (©Reuters)

Buongiorno Italia: Napoli, Milan i Lacio u savršenoj oluji, Inter donosi malo razvedravanja?

Vreme čitanja: 7min | sre. 13.03.24. | 13:43

Rimski klub ostao bez trenera, Napolitanci bez četvrtfinala Lige šampiona i plasmana na klupsko Svetsko prvenstva, dok je protiv Rosonera pokrenuta istraga. Ali, zato Nerazuri, iako nemaju predsednika i vlasnika, jurišaju na trofeje…

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Burna 24 sata u Italiji su bila popunjena sa ispadanjem Napolija iz Lige šampiona i sa Mundijala za klubove sledeće godine, ostavkom Mauricija Sarija u Laciju, pokretanjem istrage o kupoprodaji Milana između dve američke firme (Elliott i Red Bird) i iščekivanjem revanš meča duela Atletiko – Inter u Madridu. Juventus, posle serije loših vesti, konačno može da se obraduje jednoj dobroj: igraće Mundijal za klubove i što je još važnije imaće važnu finansijsku injekciju.

Izabrane vesti

Istraga o netransparentnom prenosu vlasništva Milana i firziranim dokumentima bi mogla da dodatno promeša karte i zakomplikuje borbu za mesta u Evropi. Sportska pravda je mnogo brža od regularne a Milan rizikuje kako na domaćem tako i na evropskom planu. Sportski tribunal bi mogao da kazni Rosonere oduzimanjem bodova, kao Juventus prošle godine, koje bi prouzrokovalo silaženje u Ligu Evrope (sankcija po statutu mora da bude penalizujuća za osuđeni klub), dok bi kazna UEFE mogla da bude drastičnija: diskvalifikacija iz evropskih takmičenja na godinu i više dana. Naravno, pod uslovom da se dokaže da je Eliot odnosno familija Singer ostala vlasnik Milana pored Lila. Podsetimo, UEFA zabranjuje da isto pravno ili fizičko lice bude vlasnik dva kluba koji igraju evropska takmičenja. Motiv zašto će vlasnici Mančester Sitija morati da prodaju Đironu ako završi Ligu na mestima koja vode u evropska kup takmičenja.

NAPOLI DOTAKAO DNO

Tuga Napolija (©Reuters)Tuga Napolija (©Reuters)

Kao što su se kockice sklapale sve kako treba u prethodnoj sezoni tako u ovoj sve ide po zlu. Aurelio De Laurentis nije hteo da potroši mnogo novca za trenera novopečenog šampiona Italije prošlog leta i doveo je Rudija Garsija za platu od 2.800.000 evra sa ugovorom na godinu dana i opcijom za drugu sezonu koja je postajala automatska u slučaju plasmana u Ligu šampiona. Predsednik Napolija je samo nekoliko meseci kasnije ponovio grešku, umesto da dovede ozbiljnog trenara optirao je za Valtera Macarija, trenera koga je vreme pregazilo odavno. Ni Macari nije opametio De Laurentisa što se videlo po izboru Frančeska Kalcone, „remorkera“ do juna.

Štedeći sa prosečnim, penzionisanim ili nedoraslim trenerima, De Laurentis je izgubio najmanje 100.000.000 evra u samo jednoj godini. Novac koji bi i te kako trebao klubu budući da se sprema na velike investicije u infrastrukturne radove: izgradanja novg sporstkog centra i novog stadiona.

Na stadionu Monžuik Napoli su izdali njegovi najbolji igrači, Viktor Osimen i Hviča Kvarchelija. Nigerijac i Gruzin su bili najslabije karike u redovima Azura. Osimen je u prvih 20 minuta meča promašio kolosalnu priliku i čak četiri puta završio ofsajdu. Žil Kunde je bukvalno neutralisao Kvarcheliju. Kada se na to doda i suđenje Holanđanina Makelija i nonšalantnost VAR sobe – nisu dosudili očigledan penal na Osimenu u drugom polovemenu kada je rezultat bio 2:1 za Barsu – promašene prilike Lindstroma i Olivere, epilog meča i sezone Napolija izgleda fatalno neizbežan.

Napoli je poslednji put ostao bez učešća u evropskim kup takmičenjima pre 15 godina, još jedna potvrda o katastrofalnoj sezoni. Naravno, Azuri imaju još deset mečeva u prvenstvu da poprave što se popraviti može, ali sa ovakvom igrom i nastupima najboljih igrača teško je poverovati da aktuelni šampion Italije može da promeni korak.

INTER, BEZ PREDSEDNIKA I VLASNIKA, JURIŠA NA TROFEJE

Lautaro Martines (©Reuters)Lautaro Martines (©Reuters)

Stiven Žang neće biti prisutan ni u Madridu na revanš meču osmine finala Lige šampiona. Italijanski mediji pišu da je koristeći „conference call“ podržao fudbalere Nerazura i stručni štab pred najvažniji duel u ovom delu sezone. Nema naznaka kada bi mogao da dođe u Milano. Pojedini izvori navode da bi to moglo da se dogodi za mesec ili mesec i po dana, ali nema preziznog plana ili agende.

Misterija oko Žangovog odsustva je prilično alarmantna. Njegova jedina funkcija je predsednik Intera, istovremeno se kaže da obožava Milano i Italiju i da preferira da provodi vreme u Lombardiji, pa nema logičnih opravdanja zbog čega je u Kini, a ne uz klub na čijeme se čelu nalazi i koji njegova familija ima u vlasništvu. Ta anomalija je prouzrokovala seriju glasina koje nije moguće proveriti s obzirom da je Kina zemlja sa totalitarnim sistemom vladavine, medijima pod državnom kontrolom i policijskom cenzurom interneta i društvenih mreža.

Srećom po Inter upravljenje kluba je u rukama generalnog direktora Bepea Marote i zahvljujući rezultatima, merčandajzingu, rasprodatom stadionu i trejdingu, Nerazuri su uspeli da servisiraju sve dugove i da ispune neophodne parametra za finansijski fer-plej UEFA.

Lider na tabeli Serije A izlazi večeras na megdanu Atletiku kao favorit. Ne računajući finale Lige šampiona u Istanbulu prošle godine, Inter nije izgubio nijedan meč u gostima u 2023. i 2024. godini u Ligi šampiona, a u ovoj sezoni je jedina dva poraza doživeo na svom stadionu. Takođe, Jan Zomer je golmana koji je primio najmanje golova u najjačim evropskim ligama i ima najveći broj mečeva u kojima je sačuvao svoju mrežu. Više od jednog gola Interu su dali na jednoj utakmici u svim takmičenjima na gostovanjima samo Roma i Benfika. Uz sve prethodno rečeno, Inter je pobedio na svim mečevima u ovoj sezoni, 13 od 13.

Simone Inzagi će posle tri nedelje poslati na teren od prvog minuta ubojiti tandem Lautaro Martinez – Markus Tiram. Jedina promena u startnoj postavi je De Fraj umesto Frančeska Ačerbija, dok je jedina dilema oko sastava na desnom boku: Dumfris ili Darmjan.

Čolo Simeone i njegovi Kolćonerosi se nalaze u krizi, pretrpeli su pet poraza na poslednjih devet utakmica u šampionatu, nacionalnom kupu i Ligi šampiona. Međutim, bila bi kobna površnost, potceniti Atletiko, tim pre što će na terenu biti Antoan Grizman.

Inzagi i Simeone su prijatelji još iz dana kada su zajedno nosili dres Lacija. Italijanski stručnjak je bio gost Argentinca u Madridu pre osam godina kada je je još uvek bio trener podmlatka Lacija, a Čolo na vrhuncu karijere marširajući ka drugom finalu Lige šampiona u tri godine. Inzagi je proveo nekoliko dana sa Simeoneom u njegovoj kući i u sportskom centru Atletika posmatrajući treninge, slušajući i gledajući svog starijeg kolegu kako radi sa igračima. To iskustvo neće mnogo pomoći Inzagiju, jer i pored toga što Atletikov dres i dalje nose Jan Oblak, Stefan Savić, Koke, Saul Njigues i Antoan Grizman, Kolćonerosi igraju prilično drugačiji fudbal. Ne ostaje se na klupi jednog tima gotovo deceniju i po bez konstatnte evolucije i Simeone je odličan primer.

ATLETIKO 3-5-2: Oblak – Savić, Vicel, Ermoso – Molina, De Paul, Koke, Markos Ljorente, Lino – Grizman, Morata

INTER 3-5-2: Zomer – Pavar, De Fraj, Bastoni – Dumfris, Barela, Čalhanoglu, Mhitarjan, Dimarko – Lautaro Martinez, Tiram

SARI VEĆ IMA NOVI KLUB, LACIO TRAŽI NOVOG TRENERA

Klaudio Lotito (©Reuters)Klaudio Lotito (©Reuters)

Nekoliko faktora je presudno uticalo da Mauricio Sari i Lacio dogovore sporazuni razvod koji je upakovan kao ostavka trenera koju je klub prihvatio. Poraz od Udinezea, protest navijača koji ovog puta nisu poštedeli uvreda i teških reči ni Sarija, pobuna senatora protiv toskanskog stručnjaka i iznad svega dogovor koji toskanski stručnjak ima sa novim klubom, doprineli su da se svet Nebeskoplavih okrene za 180 stepeni.

Sari je sve završio sa sportskim direktorom Fabijenijem i posle su telefonom obavestili gazdu kluba Klaudija Lotita. Dogovor predviđa da Mauricio nastavi da prima platu do kraja ove sezone, dakle do juna, a da njegov staf predvođen njegovim zamenikom Martušelom završi prvenstvo i Kup Italije, a posle će se pridružiti Sariju na novoj destinaciji.

Još uvek se ne zna s kim se dogovorio Sari. Sigurno nije sa Napolijem imajući u vidu izjavu Aurelija De Laurentisa koji je definisao svog bivšeg zaposlenog kao gubitnika. Katalonski Mundo Deportivo je objavio vesto o odlasku Sarija uz komentar da on ima Barselonin DNK-a. Imajući u vidu bliskost dnevnika klubu ne radi se o banalnom komplimentu na račun „komandanta“.

Za Sarija se vezuje i ime Fjorentine pošto je ovo poslednja sezona Vinčenca Italijana, a nije tajna da bi Mauricio pre nego što ode u penziju voleo da trenira tim za koji je navijao kao klinac. Kredibilna destinacija je i Saudijska Arabije, ali ne i Al Hilal, klub Sergeja Milinkovića Savića koji je stavljanjem lajka na vest o odlasku Sarija potvrdio priče da su odnosi između senatora Lacija i trenera bili kompromitovani još prošle godine.

Sa ostavljenjem Martušela u Formelu klub želi da pošalje i poruku igračima da su i oni odgovorni za lošu sezonu Lacija, a ne samo trener. Istovremeno se kupuje vreme da se pronađe pravo rešenje za budućnost. Najozbiljniji kandidati su Alberto Đilardino i Rafaele Paladino, dok je san Lionel Skaloni, selektor Argentine i bivši igrač Lacija.

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA, REVANŠI

Utorak

Arsenal - Porto 4:2 posle penala (1:0, 1:0), prvi meč 0:1

/Trosar 41/

Barselona - Napoli 3:1 (2:1), prvi meč 1:1

/Lopes 15, Kanselo 17, Levandovski 83 - Rahmani 30/

Sreda

21.00: (2,95) Atletiko Madrid (3,40) Inter (2,55), prvi meč 0:1

21.00: (2,20) Dortmund (3,50) PSV (3,15), prvi meč 1:1

Utorak (05.3.)

Bajern - Lacio 3:0 (2:0), prvi meč 0:1

/Kejn 38, 66, Miler 45+2/

Sosijedad – PSŽ 1:2 (0:1), prvi meč: 0:2

/Merino 89 – Embape 15, 56/

Sreda (06.3.)

Mančester Siti - Kopenhagen 3:1 (3:1), prvi meč 3:1

/Akanđi 5, Alvarez 9, Haland 45+3 - Eljunusi 29/

Real Madrid - RB Lajpcig 1:1 (0:0), prvi meč 1:0

/Vinisijus 65 - Orban 68/

***kvote su podložne promenama



tagovi

NapoliLacioMilanInterAtletiko MadridLiga šampiona

Obaveštavaj me

Inter
Milan
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara