Navijači Napolija (© Reuters)
Navijači Napolija (© Reuters)

Buongiorno Italia: Ne mogu svaki put da ispadnu pufnaste krovne

Vreme čitanja: 6min | pon. 24.07.23. | 12:43

Ivan Ilić bi da postane srpski Modrić

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Budućnost Torina leži na leđima Ivana Ilić. Reprezentativac Srbije će biti noseći stub tima Ivana Jurića u sledećoj sezoni. Pored uobičajenih zadataka, Ilić će u novoj fudbalskoj godini imati jedan više: slobodni udarci. Od početka priprema Ivan svakodnevno vežba izvođenje slobodnjaka koji bi trebalo da postanu njegova specijalnost. Torino nije postigao gol iz slobodnog udarca od 2017. godine i od Srbina se očekuje da prekine šestogodišnji post.

Izabrane vesti

U razgovoru sa novinarima Ivan je rekao da Jurić traži od njega da bude oštriji i agresivniji u igri i da će, uz slobodnjak, to biti glavna novina u njegovoj igri u sledećoj sezoni. Na pitanje ko je model igrača na koji se ugleda, Ivan je odgovorio na prvu: „Luka Modrić, najbolji“.

ALEGRIJEVA TERAPIJA ZA VLAHOVIĆA

Maks Alegri je naučio lekciju od prošlog leta sa Dušanom Vlahovićem i zato srpksi centarfor radi po posebnom programu. Problema sa pubalgijom je veoma nezgodan i podmukao. Ideja Alegrija je da diže postepeno formu i bude adekvatno spreman za početak sezone. U Juventusu počinju da se navikavaju na ideju da bi Vlahović mogao da ostane u Kontinasi, jer dosada su stigla samo brojna intersovanje, zahtevi za dodatnim informacijama i nijedna konkretna ponuda.

Mnogo veći porblem od Vlahovića je Pogba. Alegri je potvrdio da je Francuz u velikom zakšnjenju i da će tek za mesec dana znati kada će moći da se vrati na teren. U Juveu pripremaju teren, ako Pogba ostane u Torinu, da traže smanjenje plate budući da vezni igrač prima 8.000.000 evra i kako je juče Gazeta izračunala on je najplaćenijijh fudbaler na svetu po odigranom minutu.

Tehnički direktor Kristijano Đuntoli nastavlja da radi ispod radara na dovođenju Frenka Kesija iz Barselone, ali da bi mogao da realizuje taj transfer – Barselona traži 15.000.000 sa uključenim bonusimaĐuntoli mora da udomi Zakariju ili Mekenija. Postoji šansa i da Pogba prihvati vrlo izdašnu ponudu Al Ahlija.

U svetu bjankonera se vode polemike oko toga zašto nije obeležena na prigodan način stogodišnjica Anjelijevih na čelu Juventusa. Reč je o najdugovečnijim i najuspešnijiim vlasnicima u istoriji evropskom sporta: za 100 godina Anjelijevih Juve je osvojio čak 68 trofeja od kojih 35 skudeta. Ironija sudbine je da na veliki jubilej Juve ne samo da nije osvojio nijedan trofej već je ostao i van Lige šampiona, a najverovatnije neće ni igrati u Ligi konferecije.

ZA SARIJA APLAUZI, LOTITU ZVIŽDUCI

Bilo je neibežno. Navijači Lacija nisu zadovoljni prelaznim rokom i budući da je u Rimu refren da predsednik Lotito nije nijednom pojačao tim kada je stigao do Lige šampiona ili kvalifikacija za LŠ, zabrinutost je razumljiva. Tokom susreta ekipe sa navijačima predsednik kluba je izviždan dok je trenere Mauricio Sari pozdravljen dugim aplaozom i skandiranjem njegovog imena. Ne radi se o slučajnosti pošto su iz okruženja Sarija procurele vesti o uznemirenosti toskanskog stručnjaka veoma mršavim dosadašnjim učinkom Lacija na fudbalskoj pijaci. Još više od izostanka pojačanja Sarija i tifoze Lacija brine sve slabiji kvalitete igrača koji se povezuju sa Nebeskoplavima.

Pričalo se o Berardiju, došao je Kasteljanos, pričalo se Zjelinskom, sada je u fokusu mladi Rus Zaharijan, kao i Japanac Kamada. Ne treba biti mnogo promućuran pa shvatiti da je izbor igrača vezan za njihovu cenu. Raskidna klauzula ruskog fubalera sa Dinamom iz Moskve je 15.000.000 evra, Lotito je ponudio 10.000.000. Kamada je slobodan igrač pošto mu je istekao ugovor sa Ajntrahtom iz Frankfurta.

Mauricio Sari (© Reuters)Mauricio Sari (© Reuters)

Luka Pelegrini više ne želi da čeka i počeo je da uzima u razmatranje druge ponude, baš kao i Miloš Kerkez. Berardi i Sasuolo su se prilično naljutili zbog nekorektnih izjava Lotita vezanih za italijanskog reprezentativca i njegov aktuelni klub. Pregovori sa Torinom oko Samuela Ričija su blokirani, jer Lotito neće da poveća ponudu, a Kairo da smanji zahteve. O Toreiri kao novom pojačanju se više ne priča.

Sve u svamu, iz tabora Lacija ne stižu ohrabrujuće vesti. Razočaranje i bes navijača pojačava činjenica da u ovom prelaznom roku, kao nikada dosada, Lacio ima solidan budžet za pojačanja, između 80.000.000 i 100.000.000 evra.

DE LAURENTIIS ČEKA, GARSIJA SE VRTI

Za razliku od predsednika Lotita koji nije bio siguran da će Sergej Milinković Savić napustiti Formelo, Aurelio De Laurentis je već tri meseca znao da će Kim Minjae igrati za Bajern iz Minhena u sledećoj sezoni. Odlazak reprezentativca Južne Koreje je ozbiljan udarac za Napoli, jer je Kim bio dominantni defanzivac u liniji sa Rahmanijem. Rudi Garsija je pokušao da minimizuje izostanak dolaska novog odbrambenog igrača podsećajući da pored Rahmanija ima Huana Žesusa i Ostigarda.

Vreme prolazi i do početka šampinata je ostalo manje od mesec dana. Napoli je i dalje daleko do adekvatnog rešenja za svoju odbranu. Vulverhempton ne želi da spusti cenu za Kilmana koja iznosi malo više od 40 milione evra. Lepeza imena defanzivaca koji se povezuju sa Napolijem je dugačka i ukazuje da u Kastel Volturnu nemaju jasne ideje kako da izađu iz prolema. Denso iz Lensa, Itakura iz Borusije Mehengladbah, Šutalo iz Dinama i Mavropanos iz Štutgarta su solidni igrači, ali ne daju potrebne garancije.

Naravno, može da se prigovori da ni Kim prošle godine nije bio viđen kao prava zamena za Kulibalija, baš kao ni Kvarchelija za Insinjea, pa se ispostavilo da jesu. Ne mogu svaki put, kako kažu Italijani, da ispadnu pufnaste krofne. Tim pre što je prošle godine tadašnji direktor Đuntoli već imao spremne zamene za senatore koji su napustili klub.

Komplikuje se produžetak ugovora sa Osimenom. Postoji saglasnost oko plate, sa bonusima bi mogla da stigne i do osam miliona evra, prepreka je raskidna klauzula. Menadžeri Nigerijca traže da ona bude oko 100.000.000 evra, De Laurentis želi barem 140.000.000 evra.

Dobre vesti stižu oko Zjelinskog. Razgovori sa Poljakom i njegovim menadžerom idu dobro i ledbi veliki optimizam da bi dve strane mogle da pronađu kompromis. 

SVE IDE NA VODENICU MILANA

Stefano Pioli je bio veoma zadovoljan posle poraza Milana od Real Madrida 2:3 jer je nova postavka 4-3-3, dok su njegovi igrači imali snage i igrali u najboljem sastvu, vodili 2.0. Posle je Real preokrenuo rezultat između ostalog i zato što se nalazi u poodmaknutoj fazi priprema s obzirom na to da u Španiji počinju sezonu devet dana ranije nego u Italiji.

Ipak, najvažnija vest za Milan stiže iz Londona. Vest Hem je zainteresovan za Origija i mogao bi da plati Belgijanca između 8 i 10 miliona evra. Ako bi Rosoneri uspeli da „utope“ Origija za pomenuti sumu kojoj treba dodati i platu centarfora, gotovo 8.000.000 evra u bruto iznosu, napravili bi pravom remek-delo.

Sa eventualnom prodajom Origija, Milan bi inkasirao novac koji bi učinio gotovo bezbolnim dolazak Čukvuezea iz Vilijareala. Inače posao oko transfera Nigerijca bi trebalo da bude zaključen danas (20.000.000, plus 8.000.000 kroz bonuse).

Dolaskom Čukvuezea Milan bi probio granicu od 100.000.000 evra potrošenih za pojačanja. Rosoneri nisu samo reinvestirali sve što su zaradili od prodaje Tonalija več su i dodali još 40.000.000 miliona evra.

SKAMAKA BLIŽE ROMI, DIBALI 7.500.000 EVRA

Eventualni dolazak Origija u Vest Hem bi otvorio vrata povratku u Italiju Đanluki Skamaki. Roma je spremna da uzme italijanskog centarfora na pozajmicu i potrebno je pronaći formulu otkupa sledeće godine pošto je klub iz Londona voljan da pusti fudbalera samo uz grancije da će sledećeg leta biti otkupljen. Rešenje bi moglo da bude kupovina na rate kao što je Totenhem uzeo Kuluševskog od Juventusa.

U međuvremenu u Romi su spremili novi ugovor koji bi trebalo da zadovolji apetitie Paula Dibale i da ga veže u sledeće tri godine za Romu. Đalorosi će Argentincu ponuditi platu koja će sa premijama i bonusima stizati do 7.500.000 evra, ali za zauzvrat traže da se iz ugovra izbriše raskidna klauzula. Prema informacijama iz Portugala, gde se Roma nalazi na pripremama, Argentinac je spreman na takav korak.

Rim je grad u kome se ljudi uvek podele na dva tabora, osim kada je u pitanju Murinjo, i tako se i oko Dibale vodi velika debata da li treba uložiti toliko novca u igrača koji se često povređuje i već je stigao na prag četvrte decenije života?

 


tagovi

Buongiorno ItaliaIvan IlićAurelio De LaurentisNapoliTorinoŽoze MurinjoPaulo DibalaDušan Vlahović

Obaveštavaj me

Juventus
Milan
Lacio
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara