Naslovne strane Gazete delo sport i Tutosporta
Naslovne strane Gazete delo sport i Tutosporta

Buongiorno Italia: Rastu razmere skandala, Korona dao nova imena – El Šaravi, Gati, Kazale

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.10.23. | 12:44

Italijanski fudbal pleše po ivici provalije…

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Razmere skandala klađenja igrača Serije A na fudbalske utakmice postaju tako velike da sve više liče na lavinu koja samo što se nije sručila na italijanski fudbal, a mogla bi da ima i velike posledice na druge šampionate. Iskazi Nikola Fađolija i Sandra Tonalija, kao i dokazi koji su isplivali na površinu nakon kontrole njihovih telefona, tableta, kompjutera, upućuju da se ne radi o izolovanim slučajevima već o problemu koji je pogodio ne samo Seriju A, već i mlađe kategorije, uključujući omladinske pogone.

Izabrane vesti

Tužilaštvo u Torinu je ušlo u trag brojnim nelegalnim platformama, pogotovo u Aziji. Reč je o toliko velikoj količini podataka i novca, samo je Fađoli na crnom tržištu potrošio više od 2.500.000 evra, a pojavili su se i dokazi o upletenosti organizovanog kriminala. Sve su to elementi koji ukazuju da će biti veoma teško, ovoga puta, zaustaviti lavinu.

Osim tužilaca koji predano rade na celom slučaju, kao lutajući metak deluje Fabricio Korona. Italijanski mešetar je jutros izašao sa nova tri imena fudbalera Serije A koji su se, prema njegovim informacijama, kladili na utakmice Serije A i drugih šampionata. Reč je o Stefanu el Šaraviju iz Rome, Federiku Gatiju iz Juventusa i Nikolu Kazaleu iz Juventusa.

Korona je najavio da će večeras pustiti snimak Nikoloa Zaniola kako sa trojicom drugih fudbalera priča o klađenju na utakmice i pominje izrazito velike sume novca. Takođe, Korona je objavio i svedočenje ujaka momka koji je navodno prijatelj Zaniola i koji se kladio u svoje ime, a za račun Zaniola na fudbalske mečeve. Podsetimo, prema pravilniku FS Italije nema razlike da li se registrovani igrač kladi direktno ili preko neke druge osobe.

Korona je podsetio i na slučaj Frančeska Totija koji se kladio godinama preko svog prijatelja, kome je davao ogromne sume novca uplaćujući ga direktno na njegov račun, ali da je sve držano pod tepihom dok nije zavšio fudbalsku karijeru kako ne bi bio kažnjen. Ovde treba podvući da igrači kada se klade na fudbalske utakmice ne krše ordinarne zakone, već pravilnik FS Italije koji zabranjuje izričito svim registrovanim članovima Federkalča klađenje na fudbalske utakmice.

Fađoli je završio pod istragom zato što se kladio na nelegalnim kladionicama i zato što se zaduživao kod lihvara i ljudi povezanih sa organizovanim kriminalom. Fudbaler Juventusa je dobio pretnje, u klasičnom mafijaškom stilu, da će mu noge biti polomljene, ako ne bude vratio pozajmljeni novac. Fađoli je da bi dobio minimalnu moguću suspenziju, praktično do kraja ove sezone, jer je maksimalno sarađivao sa nadležnim organima FS Italije i osim imena drugih fudbalera, dao je seriju drugih korisnih informacija. Upravo je Fađoli indikovao Sandra Tonalija rekavši da mu je on objasnio kako da se kladi na nelegalnim platformama.

Tonali se nalazi u težoj poziciji nego Fađoli, jer postoje nepobitni dokazi da se kladio i na utakmice Milana. Akutelni vezista Njukasla se brani da se on nije kladio na poraze ili remije Milana, u smislu da opklade nisu mogle da budu povezane sa uticajem na konačni ishod rezultata. Ne radi se o nebitnom detalju, jer je jedna vrsta prekršaja klađenje na utakmice drugih klubova, a druga kada se to čini na utakmice vlastitih timova, tu je reč o sportskoj prevari i za nju su propisane mnogo teže i duže suspenzije.

Reprezentativac Italije je već saslušan od fedralnog tužioca FS Italije koji čeka da dobije i rezultate kontrole Tonalijevih elektronskih uređaja koji su zaplenjeni prošle nedelje. Tonali, ako želi da dobije smanjenje kazne, kao Fađoli, moraće da kaže sve što zna, a to sa sobom donosi nove probleme i širi mrežu imena uključenih u nedozvoljeno klađenje fudbalera.

Na početku skandala se mislilo da se radi o tek nekoliko fudbalera, u međuvremenu su sumnje ili indicije obuhvatile par desetina igrača, sa tendencijom da njihov broj progresivno poraste. Zato je zabrinutost sve veća jer se ne radi samo o ugroženim sudbinama i karijerama pojedinaca, već o opstanku čitavog sistema.

Predsednik FS Italije Gabrijele Gravina se nalazi u veoma nezgodnoj situaciji. S jedne strane fudbalska i sportska etika nalažu da se ide do kraja u istragama, a s druge strane Gravina shvata da italijanski fudbal iz cele priče može da izađe kao najveći gubitnik ili žrtva. Taj dualizam se vidi u javnim nastupima prvog čoveka Kalča i njegovim izjavama: “Zalažem se za stroge kazne. Ko pogreši mora i treba da plati svoju grešku, ali mislim da je pogrešno da pretvorimo ovaj slučaj u fudbalski masakr, odnosno da sa prljavom vodom bacimo i bebu“, upotrebio je Gravina metaforu koja bi na srpski mogla da se prevede kao odvajanje žita od kukolja. Problem bi bio da se ispostavi da je više kukolja nego žita.


tagovi

Buongiorno ItaliaSerija AEl ŠaraviNikolo FađoliSandro TonaliFederiko GatiNikolo Kasale

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara