(©Reuters)
(©Reuters)

Buongiorno Italia: Sari i Murinjo dižu tenzije, Inzagi gasi požare

Vreme čitanja: 5min | sre. 26.07.23. | 13:31

Lacio je bure baruta, mogao bi da ostane bez trenera, ako Lotito ne potpiše adekvatna pojačanja…

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Žoze Murinjo i Mauricio Sari pripadaju grupi trenera kojima uvek nešto fali, nikada nisu zadovoljni parkom igrača koje imaju, a ako nemaju na šta drugo da se žale, onda okrive vremenske prilike, ili je previše vruće ili hladno ili kišno. Simone Inzagi i Stefano Pioli pripadaju drugoj sorti. Ne traže alibije, ne žale se, barem ne javno, rade sa onim što imaju i ne šalju poruke preko posrednika medijima da ih nešto žulja.

Izabrane vesti

Dvojica trenera rismkih timova su stvorila utisak u javnosti da samo Roma i Lacio imaju nekompletne timove na manje od četiri nedelje do početka prvenstva. Istina je da nijedan klub nije završio posao u prelaznom roku, štaviše, mnogi su daleko od toga, ali se njihovi šefovi stručnih štabova manje žale ili izbegavaju da šalju signale o svom nezadovoljstvu.

Roma nije potrošila ni evro za pojačanja, ali je dovela četvoricu fudbalera, veoma korisnih za Murinjov projekat. Ouar, Endika, Kristensen i Ljorente su potencijalno svi starteri u Murinjovom timu. Naravno, problem startnog centarfora je veliki. Beloti ne daje garancije i Roma ne može da se osloni samo na Dibalu, koji prečesto biva izložen povredama ili drugim problemima. Međutim, Roma nema na raspolaganju nijedan evro koji bi mogla da uloži u kupovinu napadača, to jest, generalni menadžer Tijago Pinto mora da proda jednog ili više fudbalera Đalorosih kako bi imao budžet za kupovinu centarfora.

U takvoj konstelaciji, Roma može da uzme centarfora samo na pozajmicu ili eventualno da pronađe nekoga kome je istekao ugovor, što značajno smanjuje izbor igrača. Imena Alvara Morate, Đanluke Skamake ili Kalverta Luina (Everton je ponudio svog napadača na pozajmicu) su najčešće pominjana, ali svako od njih ima kontraindikacije. Murinjo preferira Moratu, ali je najstariji i najviše košta. Skamaka je opklada baš kao Kalvert Luin, razlika je u tome što Vest Hem želi da proda Italijana odmah, dok je Everton svestan da Luin treba prvo da lansira svoju karijeru posle dve razočaravajuće godine, da bi mogao da bude prodat za neku ozbiljniju sumu novca

Činjenica je i da je Roma doživela najmanje promene u Seriji A. Od startera u timu Đalorosih nedostaje samo povređeni Ejbraham. Svi ostali su tu na broju uključujući i Ibanjeza, koji još nije prodat.

Mauricio Sari je u sličnoj poziciji. Lacio, osim Sergeja Milinkovića Savića, nije prodao nijednog strartera. Moglo bi se reći da bi toskanski stručnjak mogao da bude više ljut od Murinja na svoju upravu kluba. Lacio u odnosu na Romu igra Ligu šampiona i ima 40.000.000 evra od prodaje srpskog veziste.

Mislilo se da će Lotito, bez novca od transfera Sergeja, investirati između 50.000.000 i 60.000.000 evra. Sada se otkrilo da je budžet Lacija za pojačanja 65.000.000 evra, uključujući 40.000.000 evra od prodaje Milinkovića Savića, dakle Lotito je i ovog leta, kao i prethodnih, odredio istu cifru za pojačanja (25.000.000 evra) i pored toga što je klub obezbedio učešće u Ligi šampiona.

Kada se prethodno rečeno uzme u obzir postaje jasno zašto u Lacio nije došao nijedan od igrača koje je Sari indikovao. Kuriozitet je i da je, slučajno ili ne, Lotito uspostavio pravilo 15.000.000 evra. Sou i Kasteljanos su plaćeni 15.000.000 evra, za Zjelinskog i Ričija je ponuđeno 15.000.000 evra, gotovo duplo manje od onoga što su tražili De Luarentis i Kairo. Slična priča se dogodila i sa Berardijem. Sasuolo ceni svog kapitena 30.000.000 evra, Lotito nije hteo da plati više od pola.

Koliko je odnos između trenera i predsednika postao napet govori činjenica da se Lacio defniše kao bure baruta, a ljudi bliski Sariju u privatnim poveravanjima ne isključuju mogućnost da Toskanac prelomi i napusti Lacio, ako mu Lotito ne dovede pojačanja koje on smatra nepohodnim da bi Nebeskoplavi imali šta da kažu u Seriji A i Ligi šampiona.

Problemi Sarija i Murinja, ako ih uporedimo sa nedostacima drugih timova su isti ili su mnogo manji. Primera radi Inter je u daleko najtežoj situaciji, a Inzagi izgleda najmanje zabrinuto i obećava borbu za skudeto. Podsetimo Inter je ostao bez Lukakua, Džeka, Brozovića, Škrinjara, Onane i još nekoliko igrača koji nisu bili deo startne postave (D‘Ambrozio, Galjardini, Belanove, Handanovića).

Šampiont počinje za 25 dana, a viceprvak Evrope nema ne samo prvog već ni drugog golmana, a u napadu fali jedan ili čak dva ofanzivna igrača budući da će Korea otići iz kluba čim se pojavi neko ko bi mu garantovao platu koju ima u Interu. Uprkos svemu, Inter smiruje ambijent i zrači optimizmom.

Stefano Pioli, trener Milana, ima najmanje razlog da bude zabrinut. Tačno je da je Milan izgubio startni vezni red u poslednjiih 14 meseci (Kesi prošlog leta, a Tonali ovog su otišli dok se Benaser povredio). Nema više ni Ibrahimovića, a ni Dijaza. Međutim, Rosoneri su kupili sedmoricu novih fudbalera i nemaju nameru da se tu zaustave, jer žele da kompletiraju kampanju pojačanja sa Musom iz Valensije i Kabralom iz Fjorentine, ako se ukaže prilika.

Rudi Garsija je tek stigao u Napoli i po logici stvari ima najmanje kredita da se žali. Ipak, Napoli je znao još u aprilu da će Kim otići u Bajern iz Minhena i nisu mnogo toga uradili da pronađu adekvatnu zamenu. Slična stvar bi mogla da se dogodi sa Zjelinskim. Poljak je posle prospavane noći mnogo manje voljan da prihvati drastično smanjenje plate da bio ostao u Napulju. Oprez i na Osimena. Pregovori o produžetku ugovora su se zaglavili u nedođiji i selidba Embapea iz PSŽ-a bi mogla da utiče i na budućnost Nigerijca.

Maks Alegri, na papiru ima kompletan tim, ali je svestan da bi sve moglo da se promeni u roku od nekoliko dana. Uprava kluba je nametnula kao imperativ smanjenje ukupnog iznosa plata za igrača i na listi za prodaju su Dušan Vlahović, Federiko Kjeza, Aleks Sandro, Glejson Bremer, Pol Pogba. Neće ih biti lako prodati, jer vrlo mali broj klubova može da odgovori platama koje primaju a pogotovo što bi u slučaju transfera, svi od reda, tražili više od onoga što trenutno dobijaju od Bjankonera.

Sa pomenutim fudbalerima, Juventus je u trci za skudeto, da li će ostati zavisi od njihovih zamena. Primera radi vrlo mali broj bivših fudbalera i trenera smatra da je pametno za Juve da proda Vlahovića i kupi Lukakua. Stara dama će Vlahovića moći da proda i za dve, tri ili pet godina, i to verovatno za više novca, dok je Lukaku investicija bez mogućnosti da bude nadoknađena imajući u vidu godine Belgijanca. Tačno je da Kristijano Đuntoli napravio čudo u Napoliju prošle godine, smanjio je troškove za plate fudbalera i osvojio skudeto, ali to je izuzetak koji potrvđuje pravilo.


tagovi

Buongiorno ItaliaRomaLacioInterJuventusSimone InzagiMasimilijano AlegriŽoze MurinjoMauricio SariLetnji prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

Roma
Lacio
Juventus
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara