(©Reuters)
(©Reuters)

Buongiorno Italia: Sergej rimski imperator, Juve prodisao sa Kostićem, zlatni standard Milenkovića

Vreme čitanja: 8min | pet. 18.11.22. | 12:31

Povrede limitirale učinak Srba u Seriji A, da ih nije bilo - bili bi još bolje ocenjeni

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Srpski fudabaleri u Seriji A su imali neuobičajeno veliki broj povreda u prva tri meseca ove sezone usled Mundijala kad mu vreme nije. Dušan Vlahović, Nikola Milenković, Luka Jović, Saša Lukić, Ivan Ilić, Darko Lazović i Ivan Radovanović, praktično polovina naših igrač u elitnom italijanskom takmičenju, su bili primorani da preskoče jednu ili mnogo više utakmica zbog povreda.

Izabrane vesti

Sergej Milnković Savić je potvrdio oreol najboljeg srpskog igrača u Seriji A, dok se njegov brat Vanja Milinković Savić, zajedno sa Filipom Kostićem, namentuo za kompletiranje trojnog postolja naših fudbalera u italijanskom prvenstvu. Luka Jović je jedini naš fudbaler koji nije zaslužio prelaznu ocenu. Od njega su očekivali više ne samo navijači Fjorentine već i italijanski fudbalofili.

Dušan Vlahović se lavovski borio sa brojnim nedaćama, od zdravstvenih do taktičkih, i to što Juve nije potonuo može da se pripiše njemu. Filip Kostić je počeo u drugoj brzini sezonu, ali kada je ubacio u četvrtu i petu sa njim je poletela i Stara dama. Saša Lukić je imao vrlo turbolentan prvi deo sezone i poboljšavao je svoju formu iz kola u kolo sve do povrede zbog koje je je preskočio poslednja dva meča.

Dvojica Nemanja, Matić i Radonjić, su se brzo adaptirali na Seriju A. Matić je postao čovek zadatka Žozea Murinja, najčešće u drugom poluvremenu, a Radonjić je imao gromovit početak, ali onda je počeo da oscilira. Njegova stara boljka.

Nikola Milenković je uz manje padove bio solidan i efikasan (dodao je dva gola u svoju golgetersku rubriku). Aleksa Terzić je relativno dobro iskoristio minutažu koju je dobio.

Darko Lazović, Ivan Ilić i Ivan Radovanović su zbog povreda propustili dobar deo mečeva, dok je Filip Đuričić bio jedna od retkih svetlih tačaka u očajnom timu Sampdorije. Treba podvući i debitantski meč Marka Lazetića u dresu Milana, dok Mile Svilar i Dimitrije Kamenović čekaju i dalje na debitantski nastup u Seriji A

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ – 7,5

Vezista Lacija je napravio dodatni skok u sazrevanju u totalnog fudbalera. Sedam asistencija i tri gola, uz pregršt drugih akcija i učestvovanja u akcijama koje su imale za ishod gol Lacija ili izglednu šansu, su demonstrirali koliko je Sergej centralna figura igre Nebeskoplavih. Srpski reprezentativac je poboljšao gotovo sve parametre u svojoj igri. Jedina mala senka na prvi deo sezone Sergeja je nervoza, dobio je dva žuta kartona zbog protesta i puvukao je ručnu na poslednje dva meča pred Mundjial. Protiv Monce je prošlo nezapaženo jer su Nebekoplavi pobedili, dok je protiv Juvea bilo evidentno, ne samo zbog greške koja je rezultirala golom Kena.

VANJA MILINKOVIĆ SAVIĆ – 7

Mlađi Milinković Savić nije počeo baš najbolje sezonu u dresu Torina. U jednom momentu, pre pauze zbog obaveza reprezentacija u septembru, činilo se da će izgubiti i mesto startera u timu Granata. Boravak u reprezentaciji i poverenje koje mu je dao selektor Dragan Stojkvić Piksi nisu samo uticali na Ivana Jurića, već i na Vanju, koji je od tog momenta počeo da brani u vrhunskoj formi. Broj kikseva je sveo na minimum, poboljšao je reakcije na niske lopte, branio je sve što može da se odbrani a ponekad i više od toga, i postao je praktično neka vrsta početnog pleja igre Torina budući da Vanja odigra tokom meča više lopti nego brojni igrači veznog reda. Takođe je usavršio i svoje dugačke lopte, koje su počele da budu i asistencije za napadače Torina.

FILIP KOSTIĆ – 7

Novo pojačanje Juventusa na levom boku je počelo sezonu pomalo stidljivo. Videlo se da je Kostiću potrebno malo vremena da se prilagodi, da ukapira gde se nalazi, da povhata konce i uokviri dimenziju u kojoj se nalazi. Kada su se kockice složile, Kostić je postao crno-bela streala na levom boku sa koje su dolazili centaršutevi, asistencije i udarci u protivnička vrata. Ako početak sezone nije bio za šesticu onda je poslednjih mesec dana Kostića u Juveu bilo za osam, što je u proseku sedmica. Sve prethodno rečeno je začinjeno sa pet asistencija i jednim golom. Nije slučajnost da je Juve počeo da pobeđuje u nizu kada je Kostić proradio na krilu.

DUŠAN VLAHOVIĆ – 6,5

Veliki teret je nosio na startu sezone Dušan Vlahović na svojim leđima. Povrede ključnih igrača Juvea, od Pogbe do Di Marije, uz odsutnog Kjezu, fokusirali su oči svih na srpskog centarfora. Uz to Dušan je morao da se bori kao lav da bi dobio jednu ili dve upotrebljive lopte tokom meča. Njegov učinak od šest golova na 10 utakmica (pet je preskočio zbog problema sa pubalgijom) je od fundamentalnog značaja jer su svi njegovi golovi bili odlučujući za pobede ili remije Juvea. Dušan je bukvalno spasao Juve da ne potone potpuno u prva dva meseca sezone.

NEMANJA MATIĆ – 6,5

Senatorski, tako bi se u jednoj reči mogla opisati debitantska sezona Nemanje Matića u dresu Rome. Sprski veteran je odigrao svih 15 mečeva u Seriji A, često ulazeći u igru u drugom poluvremenu dajući značajan doprinos pobedama Rome, remijima ili preokretima rezultata. Svoj dobar početak u Večnom gradu Matić je krunisao golom na meču sa Torinom koji je Romi doneo bod.

NIKOLA MILENKOVIĆ – 6,5

Od kada je došao u Firencu, pre malo više od pet godina, Nikola Milenković je najbolji strelac među defanzivcima u Seriji A. Od sezone 2017/2018 nijedan odbrambeni igrač nije toliko puta zatresao protivničku mrežu kao Nikola, čak 14 puta, dva puta u ovom šampiontu. Kapiten Fjorentine je zbog povrede preskočio šest od 15 susreta u Seriji A i zaslužio bi i sedmicu za pružene partije da nije na susretu sa Milanom bio malerozan na startu meča (pobegao mu Leao) i na kraju (postigao autogol). Kad se podvuče crta, Nikola ostaje jedan od najbojli odbrambenih igrača u Seriji A, a i pored toga što ima 25 godina ovo mu je već šesta sezona u italijanskom šampionatu.

LUKA JOVIĆ – 5,5

Bivši centarfor Real Madrida je jedini naš igrač, ne računajući one koji nisu ulazili u igru ili su debitovali na jednom meču, koji je bio značajno ispod svog nivoa i renomea. Luka je izgubio mesto startera u timu i minutažu mora da deli sa Kabralom, jer ne uspeva da veže dve-tri utakmice na visokom nivou. Na 13 utakmica Serije A (na polovini je ušao sa klupe) postigao je samo tri gola, i tek na četiri meča je zaradio prelaznu ocenu. Na pojedinim utakmicama, poput poslednje protiv Milana na San Siru, svojim ponašenjem i pristupom igri je poprilično iritirao navijače Fjorentine. Luka je imao bolji učinak u Ligi konferencija, ali on nije validan parametar imajući u vidu snagu protivnika.

ALEKSA TERZIĆ – 6

Aleksa Terzić je odigrao 13 mečeva u Seriji A i Ligi konferencija do početka pauze. U celoj prošloj sezoni uknjižio je tek 15 nastupa u Seriji A i Kupu Italije, i već to govori o pomaku srpskog beka. Naš fudbaler ima nesreću da na njegovom mestu igra Biragi u koga trener Italijano ima veliko poverenje i nije apsolutno nimalo lako da ga izbaci iz startne postave. Ipak, za razliku od prethodne sezone, u ovoj je Terzić bio mnogo reaktivniji i iskoristio je prilično dobro prilike koje su mu se ukazale. Italijano ga je probao i ulozi desnog beka i stiče se utisak da bi 2023. godina mogla da bude prekretnica za Aleksu.

SAŠA LUKIĆ – 7

Svašta se dogodilo Saši Lukiću u prethodih šest meseci: prošao je put od raja do pakla i natrag. Prvo je preskočio prve mečeve u Seriji A zbog razmirica sa upravom kluba oko produžetka ugovora i neodržanih obećanja kada je u pitanju povećanje plate. Ostao je bez kapitenske trake i van tima. Zatim je napravio korak unazad, vratio se na teren i iz susreta u susret podizao formu i poboljšavao svoju igru koju je krunisao i sa dva gola u šampionatu. Na kraju se povredio i preskočio poslednja dva meča a njegovo ime će biti jedno od najpominjanijih u januarskom prelaznom roku.

NEMANJA RADONJIĆ – 6,5

Radonjić je počao fantastično svoju avanturu u Torinu. Brzina, driblinzi, maštovitost, živahnost i vragolast stil su osvojili brzo navijače Granata, toliko da su se pojavili transparenti „Maradonjić“. Međutim, posle obećavajućeg starta, Nemanja je počeo da oscilira u formi, a povratak Mirančuka na raspolaganje Juriću je pojačao konkurenciju i Nemanja je počeo sve češće da završava na klupi. Istina, Nemanja po pravilu ulazi u igru u drugom poluvremenu, nekada mu pođe za rukom da preokren tok meča kao u Udinama, a nekada se i ne primeti da je ušao u igru. Potreban mu je kontinuitet: i utakmica ,ali i njegovog doprinosa.

IVAN ILIĆ – 6

Ivan Ilić je počeo dobro sezonu u dresu Verone, ali ga je povreda odvojila od terena praktično polovinu perioda prvog dela sezone. Međutim, kvaliteti Ilića su neupitni. Kada Mauricio Sari šest meseci insistira da mu Lotito dovede Ilića, onda to nešto znači. Za sve bi bilo najbolje da Lotito stavi ruku na novčanik i kupi Ilića od Verone: i za Ilića, i za Sarija, i za Piksija.

DARKO LAZOVIĆ – 6

Darko Lazović je, kao i Ivan Ilić, imao probleme sa povredom a dobio je i ozbijnu konkurenciju u timu Verone u mladom Doigu. Takođe, treneri Verone su menjali i ulogu Lazovića u ovoj sezoni, premeštajući ga od desnog boka do uloge ofanzivnog pleja. Darko nije briljirao kao prethodnih godina, ali je uvek garantovao sindikalni minimum.

FILIP ĐURIČIĆ – 6

Filip Đuričić je jedan od retkih igrača Sampdorije koji je u ovoj sezoni zaslužio prelaznu ocenu. Srpski rerpezentativac je vrlo često bio, uz golmana Audera, jedini igrač Dorijana koji je zasluživao šesticu ili čak i nešto više. Šteta što se Filip zatekao u Sampdoriji koja se nalazi u, izgleda, nezaustavljivom padu ka Seriji B.

IVAN RADOVANOVIĆ – 6

Ivan Radovanović je imao dosta problema sa povredamam u prva tri meseca prvenstva, ali je na kraju sakupio osam mečeva. Ivan nije uvek bio na visini zadatka, trenera Davide Nikola mu je nekoliko puta i menjao uloge, nekada igra u ulozi režisera na sredini terena a nekada centralnog beka u odbrambenoj liniji. Ali, kad se sve sabere, Ivan je šesticu zaslužio.

MARKO LAZETIĆ – 6

Prelaznu ocenu, kao znak ohrabrenja zaslužuje i Marko Lazetić koji je debitovao u ovoj sezoni u Seriji A s nadom da je to prva od mnogih utakmica koje će odigrati u dresu Milana.


tagovi

Serija AJuventusMilanRomaFjorentinaTorinoVeronaSampdorijaSalernitanaSergej Milinković SavićVanja Milinković SavićFilip KostićDušan VlahovićNemanja MatićNikola MilenkovićLuka JovićAleksa TerzićSaša LukićNemanja RadonjićIvan IlićDarko LazovićFilip ĐuričićIvan RadovanovićMarko Lazetić

Obaveštavaj me

Juventus
Milan
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara