Nemanja Matić (©AFP)
Nemanja Matić (©AFP)

Buongiorno Italia: Serija A drma Evropom kao nekada! Jeste li sigurni da Matić ima 34 godine?

Vreme čitanja: 7min | pet. 10.03.23. | 13:02

Briljirao i Filip Kostić. Vlahović još traži izlaz iz krize, Luka Jović oscilira, Pol Pogba užasno nervira

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

U zlatnim vremenima Kalča, u poslednjoj deceniji 20. veka, bilo je prirodno da u aprilu vidimo sedam italijanskih timova u četvrtfinalima evropskih kupova. U prethodnoj deceniji, posle trijumfa Intera u Ligi šampiona, često se događalo da u četvrtfinalima vidimo tek par italijanskih timova, u Ligi šampiona često jednog ili nijednog predstavnika Serije A.

Izabrane vesti

Koliko se klima promenila svedoči činjenica da je predsednik Lacija Klaudio Lotito, poznat po tome da nije preterano darežljiv, stavio na sto ekstra premije za igrače i stručni štab ako preskoče prepreku u AZ Alkmaru i plasiraju se u četvrtinu finala Lige konferencije.

Jučerašnje tri pobede italijanskih timova, bez primljenog gola, potvrda su trenda koji smo videli u Ligi šampiona. Milan je već među osam najboljih, Napoli je bukvalno na korak od istorijskog uspeha (nikada nije stigao do četvrtfinala Kupa ili Lige šampiona), a Inter je u dobroj poziciji da se izbori za aprilske utakmice u Ligi šampiona, sa kojih izostaje još od volšebnog gola Dekija Stankovića protiv Šalkea na San Siru u proleće 2011. godine.

Roma, Juve i Fjorentina su pobedile na različite načine Real Sosijedad, Frajburg i Sivaspor. Đalorosi su bili najubedljiviji i pored toga što je Ruija Patrisija četvrti put u četiri dana spasila stativa. Juventus se probudio u drugom poluvremenu protiv Nemaca, ali objektivno tim iz podnožja Švarcvalda nije zadavao velike probleme odbrani Bjankonera. Fjorentina se mučila više nego što se pretpostavljalo protiv Sivaspora, ali u ovoj sezoni u Evropi Fjorentina igra bolje u gostima nego kod kuće.

JUVENTUS JE BURE BARUTA

Dušan Vlahović (©Reuters)Dušan Vlahović (©Reuters)

Neko bi mogao da okrarakteriše pobedu Juvea nad Frajburgom kao Pirovu. Stara dama je ostala bez Federika Kjeze, danas će se znati koliko će morati da odsustvuje s terena zbog nove povrede. Anhel Di Marija nema snage da izdrži ritam tri utakmice nedeljno i juče je rizikovao novu povredu. Njegov slučaj je nešto lakši od Kjezinog, ali postoji bojazan da se i on povredio. Pol Pogba nije bio na spisku igrača za meč u Ligi Evrope, jer se nije pojavio u zakazano vreme u Kontinasi veče pred meč sa Nemcima.

Dušan Vlahović nikako da izađe iz tunela. Srpski centarfor na poslednjih 440 minuta provedenih na terenu nije uspeo da zatrese mrežu. Da sve bude gore, Dušan je počeo da pravi početničke greške koje su očigledna posledica izgubljenog samopouzdanja i grčevite želje da se što pre prekine golgeterski post. Srećom po Dušana, Alegri nema mnogo alternativa u sledećoj nedelji: Kjeza je povređen, Arkadijuš Milik je rovit i pitanje je da li će moći da igra protiv Intera sledeće nedelje, Ken je suspendovan na dva meča zbog crvenog kartona protiv Rome.

Dobra vest za Maksa Alegrija je konstantan doprinos dvojice iskusnih fudbalera: Danila i Filipa Kostića. Brazilac i Srbin su igrači koji su igrali sa najmanje oscilacija u ovom prvenstvu i po običaju bili su među najzaslužnijima za pobedu. Danilo je bio oslonac u odbrani, a Kostić je sa još jednom asistencijom za Di Mariju potvrdio oreol kralja asistmena južno od Alpa. Za razliku od Vlahovića koji još jednom nije odigrao za prelaznu ocenu, Kostić je ponovo zaradio sedmicu.

Pol Pogba i Mojze Ken su dva velika problema za Staru damu. Istini za volju, Ken je je juče ušao u igru kao veliki profesionalac u poslednjih 15 minuta, ispoštovao je sve što je od njega tražio Alegri i na sve to je dodao zalaganje i koncentraciju koja mu je često nedostajala u ovoj sezoni.

Pogba je u ovoj sezoni odigrao samo 35 minuta u dva poslednja meča Serije A. Odluka Juvea da obznani i isključi ga sa liste igrača za meč sa Frajburgom zbog kašnjenja u karantin pred meč Lige Evrope ukazuje da se odnos između kluba i Francuza pokvario. Toliko, da Torinom kruže sve češće i glasnije priče da je razvod na kraju sezone neizbežan i pored toga što ugovor vežbe Pogbu do 2026. godine.

Da nije poreskih olakšica koje bi Juve izgubio ako bi Pogba napustio Kontinasu sledećeg leta, verovantno bi kraj druge epizode Pola u Torinu već bio napisan. Francuski as ima platu od 8.000.000 evra neto, najplaćeniji je igrač kluba i minimum koji se očekuje od njega je da poštuje usvojena pravila.

Naravno, ostaje činjenica da je Pogba igrač koji je doneo najviše novca Juventus u njegovoj istoriji: došao je za 300.000 evra iz Mančester Junajteda pre deset godina, a prodat je istom klubu za više od 100.000.000, da bi se vratio u Kontinasu kao slobodan igrač, bez obaveze plaćanja obeštećenja Junajtedu.

MURINJO SE ŽALI I KAD POBEĐUJE

Žoze Murinjo traži pojačanja (©AFP)Žoze Murinjo traži pojačanja (©AFP)

Žoze Murinjo ostaje veran sebi, i u dobru i u zlu, i kada gubi i kada pobeđuje. Trener Rome nije odoleo da posle pobede nad Real Sosijedadom od 2:0 koja je širom otvorila vrata plasmanu u četvrtfinale Lige Evrope ne bocne vlasnike i upravu kluba.

Juče je Bajern uveo u drugom poluvremenu protiv PSŽ-a Gnabrija, Sanea i Manea. Meni bi bio dovoljan jedan od njih“.

Sa tom opaskom je Portugalac želeo da podvuče da mu nedostaju alternative u napadu i da bi dobar deo mečeva dobio kada bi imao zamene sposobne da promene odnos snaga i ravnotežu na terenu u poslednjih 15-20 minuta.

Jučerašnji meč je na neki način doveo u sumnju Murinjove pozicije pošto su oba gola bila delo rezervnih igrača, Stefana El Šaravija i Maraša Kumbule. Štaviše, dok se za Italijana može reći da je prva rezerva, odnosno tzv. 12 igrač, Kumbula je postao treći izbor pošto ga je u Murinjovoj hijerarhiji pretekao Ljorente.

Da li ste sigurni da Matić ima 34 i ide po 35 godinu?“, pitaju se mnogi sportski komentatori i navijači Rome posle sinoćnjeg meča. Srpski veteran je posle maestralne partije protiv Juventusa odigrao još jednu utakmicu na visokom nivou. Nemanja je odigrao najviše lopti (72), osvojio najviše (11) . Diktirao je sve vreme igru Rome i kako su zapazile pojedine kolege sticao se utisak kao da su na terenu dva ili tri Matića. Takođe, Matić je pokazao i lidersku ulogu na terenu „postrojavajući“ Brajana Kristantea i Žoržinja Vajnalduma. Ko se pitao zašto je Murinjo toliko insistirao da Nemanja dođe u Romu sinoć je dobio sve odgovore. Srpski as je proglašen za najboljeg igrača meča uz ocenu 7,5.

NEZAUSTAVLJIVA FJORENTINA

Luka Jović (©Reuters)Luka Jović (©Reuters)

Sedma pobeda u Ligi konferancija za Ljubičaste u ovoj sezoni i što je najvažnije za trenera Vinčenca Italijana četvrta uzastopna pobeda u Ligi konferencija i u Seriji A. Toskanski klub je konačno ušao u seriji dobrih rezultata i na putu je da dostigne kontinuitet koji je nedostajao u ovoj sezoni.

Kontinuitet nikako da postane familijarni pojam u rečniku Luke Jovića. Srpski reprezentativac nastavlja da igra toplo-hladno. Nakon odličnog meča protiv Milana kada je u 15 minuta pokazao koliko je veliki potencijal, Luka je protiv Sivaspora demonstrirao svoje limite. Uz to centarfor Fjorentine je propustio odličnu priliku na startu meča, gol koji je mogao da olakša put Toskancima ka pobedi i usmeri u dugom pravcu partiju Jovića.

Nikola Milenković je ponovo presedeo čitav meč na klupi. Od kada se oporavio od povrede Milenković ne uspeva da povrati status startera u timu Fjorentine.

LOTITO DREŠI KESU

Predsednik Lacija Klaudio Lotito je otvorio pregovore sa igračima i stručnim štabom oko premija za plasman u četvrtfinale Lige konferencija, ali i super premiju za plasman u Ligu šampiona. Gazda Nebeskoplavih veruje da je ovo prava sezona za povratak njegovog kluba na velika vrata evropskog fudbala, a u međuvremenu ne želi da njegov Lacio bude prvi italjanski klub koji će izaći definitivno iz kontinentalnih kup takmičenja.

Mauricio Sari ima par problema pred meč sa Bolonjom. Izostanak Čira Imobilea dodatno otežava posao šefu stručnog štaba koji mora da pronađe način da napad rimskog kluba bude efikasniji. Samo osam golova na poslednjih deset utakmica su veliko zvono na uzbunu.

Drugi problem je pad forme Sergeja Milinkovića-Savića ili bolje rečeno, Sergej ne garantuje visoki nivo predstava što je preduslov da Lacio može da ostane u trci za mesto u Ligi šampiona.

Treća briga i dilema pred meč sa Bolonjom je uloga režisera. Kataldi i Vesino rizikuju da ne igraju derbi sa Romom sledeće nedelje. Naime, ako dobiju žuti karton protiv Bolonje moraće da preskoče gradski okršaj. Sarijeva nedoumica je koga poslati na teren. Njegov prvi izbor u ovom momentu je Vesino, ali mogućnost da zbog javne opomene na Dal‘Ari navodi na razmišljanje da bi Urugvajac mogao da bude sačuvan za Romu.

U međuvremenu je već počelo nagađanje ko bi mogao da pojača napad Lacija u sledećoj sezoni. Na spisku želja su Marijno Diaz iz Real Madrida, Roland Salaj iz Frajburga i Feran Hutgla iz Briža.


tagovi

Buongiorno ItaliaNemanja MatićFilip KostićLuka JovićDušan VlahovićPol Pogba

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara