(©Reuters)
(©Reuters)

Buongiorno Italia: Spaleti se pokajao

Vreme čitanja: 5min | pet. 21.07.23. | 13:28

Vrteška oko napadača u Seriji A

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Lučano Spaleti nije više siguran da je bila dobra ideja da uzme odmor od fudbala. Posle manje od dva meseca provedena između imanja u Toskani, u Milanu (familija živi u glavnom gradu Lombardije) i na nekoliko omiljenih mesta na moru, italijanski trener ozbiljno razmišlja da se vrati u igru.

Izabrane vesti

Priča se da bi Spaleti mogao da se vrati na klupu već u januaru, ne u Saudijskoj Arabiji, već u Seriji A ili nekom od prestižnih evropskih šampionata. Lučano tvrdi da ga u ovom periodu niko nije tražio, ali to ne odgovara istini. Ponude iz Saudijske Arabije su i dalje na stolu, dok je serija klubova u Evropi tražila informacije.

Spaleti je bio pod velikim stresom u Napulju i posle osvajanja skudeta se osetio zadovoljno i ponosno, ali i ispražnjeno i uvređeno. Toskanski stručnjak je završio sezonu isceđen kao limun i umesto da od predsednika Aurelija De Laurentisa dobije poziv za produžetak saradnje i povećanje plate, dobio je elektronsko pismo preko sertifikovane pošte da je predsednik Napolija iskoristio svoje pravo i jednostranu mu produžio ugovor na još godinu dana.

Impulsivni karakter je prepoznatljiva osobina Spaletija. De Laurentis je povredio Lučana tamo gde je najosetljiviji, u njegov ponos. Odnos između predsednika Napolija i trenera je ostao hladan i na distanci, uprkos nezaboravnoj sezoni. Dva teška mentalna sklopa, neki bi reklo dvojica „alfa muškaraca“ nisu mogli da budu kompatibilni.

Spaleti je prelomio da baci peškir, jer od kluba nije stiglo ni priznanje, ni zahvalnost, a ni pažnja koju je Lučano očekikvao, štaviše, na koju je pretendovao. Ljubav navijača, poštovanje igrača nisu bili dovoljni. Uz to Spaleti je znao da Kristijano Đuntoli odlazi, bio je svestan da Kim neće ostati i da Osimen može da ode, ovog ili sledećeg leta.

Ohlađene glave, smirenih emocija, napunjenih baterija Spaleti počinje da se oseča kao lav u kavezu u svakodnevici koju je idealizovao dok je bio izložen redovnom stresu, napetosti i neizvesnosti. Kao u Prešernovoj poeziji kako srce hoće natrag strah i nadu zbog kojih se patilo i od kojih se plašilo, tako i Spaleti želi ponovo stres i neisvesnost koji su ga tako užasavali pre samo dva meseca dok je brojao poslednje dana u Kastel Volturnu.

(©Reuters)(©Reuters)

Spaleti je do dolaska Đuntolija u Juventus viđen kao neka vrsta Damoklovog mača iznad glave Maksa Alegrija. Svi znaju da je sezona koja počinje poslednja Alegrijeva na kormilu Stare dame. Ako stvari budu išle dobro, Maks će ostati do kraja šampionata, u protivnom bi mogao da bude ispraćen do izlaznih vrata i ranije.

U svakom slučaju, Spaleti nema nameru da provede celu sezonu plandujući. Plaćena dvogodišnja pauza od Intera (preko deset miliona evra inkasiranih za 24 meseca) je imala drugi smisao, Lučano sada ima 64 godine i svaka sezona dobija na vrednosti i značaju jer ih je sve manje na raspolaganju.

Posle Rome, Intera i Napolija, Spaleti bi sa klupom Juventusa kompletirao poker velikih klubova sa severa i juga. Poslednji domaći trofej Roma je osvojila sa Lučanom, Inter je vratio u Ligu šampiona, a Napoliju skudeto.

VALCER NAPADAČA

Sve se ispreletalo oko napadača u Seriji A. Žoze Murinjo preko obajvljivanja fotografija na društvenim mrežama vrši pritisak na čelnike kluba da mu „poklon“ Alvara Moratu.

Predsednik Napolija Aurelio De Laurentis ubeđuje već tri dana menadžera Viktora Osimena da pristanu na povećanje plate i uvođenje raskidne klauzule u novi ugovor. Za Osimena je mala plata koju nudi De Laurentis (6.500.000 miliona), za De Laurentisa je nizak iznos raskidne klauzule koju nudi Osimenov agent - ne više od 90 miliona.

Gazeta već dva dana piše da Romelu Lukaku pokušava da popravi odnose sa Interom i da ponovo otvori vrata, ali da u Apijano Đentileu više niko nema razumevanja za njega. Inter je okrenuo list i sada cilja Baloguna, dok je Tiram pokazao izborom dresa broj devet da je odlučan da bude starter pored Lautara Martineza.

Juventus ima nameru da proda Dušana Vlahovića kako bi finansirao potrebna pojačanja za Alegrijev tim. Nije rečeno da će Stara dama angažovati Lukakua ako joj pođe za rukom da udomi Vlahovića u novi klub za 80.000.000 evra.

Milan već dve godine neuspešno traži adekvatnog centarfora. Olivije Žiru je došao u Milanelo da bi bio „sigurni polovnjak“, alternativa koja ti garantuje visok učinak sa klupe, a postao je i ostao neprikosnoveni starter u još jednoj sezoni na početku mandata. Kako stvari stoje i u novoj sezoni Milan će imati samo Žirua i seriju krilnih napadača.

Žiru (©Reuters)Žiru (©Reuters)

Lacio je u anksioznom stanju već sedam dana. Priča oko odlaska Čira Imobilea u Saudijsku Arabiju je i dalje aktuelna i realna uprkos demantijima predsednika kluba Klaudija Lotita. Navijači Nebskoplavih se boje da Lotito nije potrošio 20 miliiona evra na Kasteljana da bi bio vice Imobile već starter.

Atalanta čeka na zvaničnu ponudu Mančester Junajteda pošto je stavila do znanja Englezima da Hojlund može da ode za 70 miliona evra. Fjorentina želi Nzolu iz Specije, Italijano ga odlično poznaje, ali dok ne proda Jovića ili Kabrala, teško će moći da ga angažuju. Ivan Jurić u Torinu veruje da će u sledećoj sezoni „izglancati“ nebrušeni talanat Pjetra Pelegrija, a u Bolonji se uzdaju u iskusnog i prekaljenog Marka Arnautovića. Austrijski Srbin je priželjkivao da promeni sredinu i po mogućstvu pređe u veći klub, ali je sa Tijagom Motom, klupskim drugom iz slavne Interove epopeje, pronašao novu ravnotežu i stimulans da Bolonji pokloni rekordnu sezonu.

Dakle, Interu, Romi i Milanu treba još jedan napadač. Juve želi da proda Vlahovića, Lacio i Napoli se bore da zadrže Imobilea i Osimena. Atalanta je na korak od prodaje Hojlunda. Geografija centarfora i odnosa snaga u Seriji A može drastično da se promeni u sledećih mesec dana pre nego što počne prvenstvo. U zavisnosti od želja fudbalera i sposobnosti rukovodilaca klubova da prodaju centarfore ali i da ih ubede da ostanu još jednu sezonu, uprkos basnoslovnim ponudama, zavisi lista favorita u novoj Seriji A.


tagovi

JuventusNapoliMilanDušan VlahovićLučano SpaletiAurelio De LaurentisRomelu LukakuOlivije Žiru

Obaveštavaj me

Juventus
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara