Donaruma protiv Reala (© Reuters)
Donaruma protiv Reala (© Reuters)

Buongiorno Italia: Spasite redova Donarumu

Vreme čitanja: 6min | pet. 11.03.22. | 13:35

Pogrešan Poketinov dualizam sa Navasom, na Apeninima niko ne može da priušti golmana PSŽ-a

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Điđo Donaruma je stavljen na stub srama u Francuskoj zbog ispadanja PSŽ-a iz Lige šampiona. Sav jed i bes koji bi trebalo da ispolje prema El Kalifiiju, Leonardu, Mesiju, Nejmaru ili Poketinu, Parižani su uperili na italijanskog golmana.

Izabrane vesti

Između najboljeg čuvara mreže na Evropskom prvenstvu i PSŽ-a od prvog momenta su stvari krenule u pogrešnom smeru, počev od činjenice da je klub u vlasništvu Katara produžio ugovor Kejloru Navasu, umesto da ga proda.

Ulje na vatru je dolio trener Poketino koji nije uspostavio jasnu hijerarhiju na golu destabilizujući i Donarumu i Navasa. Ne treba zaboraviti da Điđo, od trenutka kad ga je Siniša Mihajlović promovisao kao prvog golmana Milana, bio uvek standardni prvotimac. Dualizam sa Navasom nije pomogao reprezentativcu Azura da napreduje u ovoj godini, poljuljao je njegovu poslovičnu hladnokrvnost koja se graniči sa flegmatičnošću.

I pored toga što Donaruma ima mnogo bolji učinak (na 18 utakmica u dresu PSŽ-a u ovoj sezoni je primio 14 golova i osam puta je sačuvao mrežu) od Navasa (21 gol primljen na 21 utakmici i samo šest mečeva bez primljenog) Poketino nastavlja da ih tretira kao da su dva ravnopravna fudbalera.

Takođe, Donaruma se nije snašao u Parizu, nije se adaptirao na grad i ambijent i evidentno je da odluka da napusti Italiju nije bila najsrećnija. Povratak na Apeninsko poluostrvo je gotovo nemoguće. Jedini klub koji bi mogao da angažuje Donarumu je Juventus, ali Bjankoneri već imaju Ščensnog koji ima ogromnu platu od 6.500.000 evra.

Điđo u PSŽ-u prima 8.000.000 evra plus bonusi i van domašaja je za veliki deo klubova, dok oni koji bi mogli da odgovore njegovim finansijskim apetitima već imaju odlične čuvare mreže. Podsetimo, Donaruma je peti najplaćeniji golman na svetu. Samo De Hea, Oblak, Nojer i Ederson zarađuju više od njega.

Problem Donarume u PSŽ-u bi mogao da ima i neagativne efekte na reprezentaciju Italije. Ne čudi što je Roberto Mančini odmah zvao u sredu veče Donarumu i juče kako bi ga ohrabrio i potvrdio ga kao prvog golmana Azura u plej-ofu za Mundijal u Kataru.

Srećom po Italiju, mečevi sa Severnom Makedonijom i eventualno sa Turskom ili Portugalom, su za deset dana i čak i da bude prekomandovan na klupu ne bi trebalo mnogo da utiče na Donarumu.

Legendarni Dino Zof je ustao u odbranu Donarume izjavivši da bi Danluiđi trebalo da brani uvek i da ostaje jedan od najboljih golmana na svetu, a da greška za primljeni gol protiv Real Madrida nije samo njegova.

„Ne treba svaki put stavljati golmana u tešku poziciju. Nikada neću shvatiti zašto konstrukcija svakog napada mora da počne od golmana“, ukazao je Zof da pored faula Benzeme, odgovornost snose i defanzivci PSŽ-a.

BREMER POSLE VLAHOVIĆA ČEKA DŽEKA I LAUTARA

Opšte je uverenje da će Bremer u nedelju veče igrati poslednji meč protiv Intera u sledećih nekoliko godina. Naime, u Milanu i Torinu su uvereni da će brazilski defanzivac sledećeg leta pojačati redove Intera i da za dva dana ima priliku da se prepouruči u direktnom duelu sa Džekom ili Lautarom Martinezom.

Za Bremera su zainteresovani i drugi italijanski klubovi, Juve, Milan i Napoli, ali jedina ozbiljna konkurencija za Inter bi mogla da stigne iz Premijer lige. U nedelju će Brazilca gledati uživo emisari iz Mančester Sitija, Totenhema i Liverpula.

Za karakteristike Bremera Džeko bi bio idealni protivnik, ali pošto centarfor Nerazura često deluje na terenu i kao ofanzivni plej igrajući deset-petnaest metara dalje od gola, vrlo je verovatno da će Jurić morati da organizuje preuzimanja u kojima će Bremer morati da motri na Lautara Martineza.

Dobre vesti za Inter su povratak u formu Lautara Martineza koji je na poslednja dva meča postigao četiri gola posle gotovo dvomesečnog posta, kao i oporavak Marcela Broozovića. Hrvat neće biti sto posto spreman za meč, ali budući da nema adekvatnu alternativu, Inzagi mora da riskira i da ga pošalje na teren.

U korist Lautara Martineza je pričao i njegov slavni zemljak Mario Kempes:

Lautaro je redak dijamant i posle gola na Enfildu može da stigne gde god želite. Toro treba da igra uvek, čak i kada ne uspeva da pogodi gol jer kada se odblokira i kada čep odleti u vazduh on je fudbalski šampanjac“, slikovito se izrazio Kempes.

Legendarni Argentinac koji je predvodio Gaučose ka prvoj tituli prvaka sveta 1978. sponzoriše i prelazak Dibale u Inter.

Ako Dibala smatra da može da bude i dalje dodatna vrednost Juvea trebalo bi da ostane i potpiše ugovor, u suprotnom jedino rešenje je da promeni sredinu i Inter bi bio idealan za njega, jer bi on i Lautaro bili veliki tandem“, smatra Kempes.

ROMA KAO JUVE

Mančini iz Rome na gostovanju Viteseu (© Reuters)Mančini iz Rome na gostovanju Viteseu (© Reuters)

Roma Žoze Murinja izložena je kritikama zbog neubedljivih predstava, gotovo neprimetno, je napravila niz od osam utakmica bez poraza. Na poslednja tri meča Roma je zabeležila tri pobede bez primljenog gola, sa istim rezultatom (1:0). Posle Specije i Atalante i Vitese je položio oružje pred Murinjovim izabranicima. Međutim, sve zamerke koje su se već hiljadu puta čule na račun Đalorosih i dalje vrede.

Poput Juventusa koji ne zna za poraz od kraja novembra u Seriji A, tako i Roma nastavlja da skuplja bodove ali ne ostavlja utisak da njena igra napreduje. Susret u Holandiji je potvrdio da Mejtland Najls i Vinja ne mogu da igraju na visokom nivou. Oliveira je postigao gol, ali je ostavio na cedilu drugove u drugom poluvremenu (isključen zbog dva žuta kartona).

Veoma ohrabrujući signali su stigli od Stefana El Šaravija, vidno je napredovao u defanzivnoj fazi igre tako da je istakao svoju kandidaturu da bude peti ili četvrti na sredini terena. Činjenica da Faraon može da igra i na levom i na desnom boku je bitna komparativna prednost u njegovu korist.

Maraš Kumbula je takođe potvrdio da se nalazi u odličnoj formi. Bivši igrač Verone se prosto preporodio posle katastrofe u Norveškoj od Bodo Glimta kada je izgledao kao amaterski igrač koji je zalutao na profesionalnu utakmicu. Od igrača koga je Murinjo javno prozivao i aludirao da je veliki promašaj (Roma je platila bilzu 30.000.000 evra Veroni za njegov transfer) isti trener Rome je sinoć vezao pohvale na Kumbulin račun.

Od Rome se sada očekuje da napravi veliki skok u sledećoj nedelji pre martovske pauze. Utakmice protiv Udinezea, Vitesa i derbi sa Lacijom će nam ukazati kakav predznak ćemo dati prvoj sezoni Murinja na klupi rimskog kluba.

SPALETI SPREMA VELIKU ČISTKU

Napoli u odnosu na svoje takmace, Milan, Inter i Juve, ima najtežeg klijenta ovog vikenda – Veronu. Tim iz Veneta je veliki dužnik iz prošle sezone Napolija, upravo su Veronezi srušili snove tima tadašnjeg kormilara Rina Gatuza o povratku u Ligu šampiona. Verona je zagorčala život Napoliju i u jesenjem delu šampionata budući da je remizirala na „Maradoni“.

Trener Lučano Spaleti nije zadovoljan učinkom pojedinih igrača u poslednjim mečevima sa izuzetkom dvoboja sa Lacijom. Pod lupom su Fabijan Ruiz, Politano, Zjelinski i Insinje. Sva četvorica rizikuju mesto u startnih 11, pošto Spaleti želi da razdrma ekipu i ubrizga svežu krv, entuzijazam i volju za pobedom.

Kao alternative za pomenute igrače se navode Angisa, Lozano, Mertens i Elmas. Već pominjanje imena zamena dovoljno govori o snazi igračkog kadra Azura. Nije rečeno da će na Bentegodiju doći do revolucije u timu, ali je verovatno da će neko od pomenute četvorice početi meč na klupi u nedelju.

Istovremeno, iz Sjedinjenih Američkih Država su stigle glasine da bi Napoli mogao da postane osmi klub u Seriji A u vlasništvu Amerikanaca. Za Napoli je zainteresovano nekoliko američkih fondova, dok gazda kluba Aurelio de Laurentis traži 700.000.000 evra da bi seo za pregovarački sto. U poslovnim krugovima se smatra da je ta cena prilčno naduvana, jer Napoli nema stadion u vlasništvu, a nije ni na vidiku mogućnost da bi mogao da dobije dozvolu da izgradi svoj ili da otkupi „Maradonu“.

Glasine o prodaji pojačava činjenica da familja De Laurentis ima vremena do 2024. da odluči da li će da proda Napoli ili Bari, jer neće moći da upravlja oba kluba posle tog roka.


tagovi

JuventusInterMilanRomaBuongiorno ItaliaĐanluiđi DonarumaPari Sen Žermen

Obaveštavaj me

Roma
Inter
Milan
Juventus
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara