Foto: AFP
Foto: AFP

Buongiorno Italia: Šta se događa u Interu?

Vreme čitanja: 6min | čet. 22.09.22. | 13:24

Milan produžava ugovor Pioliju; Napoli može i bez Osimena

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Nešto ozbiljno se valja iza brda u Interu. Veoma je indikativno da Gazeta delo Sport posle teksta u kome se Inzagi izjadao zbog problema sa kojima se suočava i tvrdio da ima podršku kluba već drugi dan zaredom insistira na podvlačenju činjenice da Simone Inzagi uživa poverenje ali da ono nije neograničeno i da je iskoristio sve kredite, odnosno da nema više prostora za nove greške.

Izabrane vesti

Interesantna je i koincidencija da je Gazeta posle označavanje Inzagija kao glavnog krivca što je Ivan Perišić otišao a Robin Gosens došao, danas iznela na videlo i činjenicu da bi Paulo Dibala došao u Inter i pored povratka Romelua Lukakua da Inzagi nije preferirao da ima Koreu umesto Hoje.

Naime, rekonstrukcija Gazete kaže da je iz Premijer lige bilo par klubova koji su bili zainteresovani za Koreu, među njima je Vest Hem bio najozbiljniji, ali da je Inzagi minirao celu operaciju jer su ga njegovi informatori obavestili da Dibala ne stoji baš najbolje sa zdravljem i on je Korei obećao veću minutažu i prostor što je uverilo Tukua da odbije sve moguće ponude.

Inzagiju se prebacuje i dovođenje Felipea Kaiseda koji se pokazao kao totalni fijasko, a mnogi vrte glavu i zbog Frančeska Ačerbija koji nije više ni hitar ni okretan kao što bi defanzivac tima sa šampionskim ambicijama morao biti. Oni koji prate Inter i poznaju veze između kluba i najtiražnijeg sportskog lista, ali i između generalnog direktora Bepea Marote i autora tekstova, više su nego ubeđeni da iza pojedinih kritika stoji lično prvi operativac kluba.

Nisu problem toliko osvojeni bodovi u prvih sedam kola - Konteov Inter koji je osvojio skudeto imao je takođe 12 bodova nakon prvih sedam kola – zabrinjeva igra Nerazura, odnosno nedopustivi padovi u igri protiv iole jačih protivnika. Inter nije samo izgubio glatko četiri meča protiv ozbiljnih protivnika, nego je i protiv timova iz srednjeg i donjeg doma Serije A nailazio na probleme. Pobede protiv Lećea i Torina su bile više sticaj srećnih okolnosti nego prikazane igre.

Inzagiju se spočitava i očigledna slabija kondicija fudbalera, malodušnost kod ključnih fudbalera, od Milana Škrinjara preko Nikoloa Barele i Marcela Brozovića do Lautara Martineza i konfuzija koju je sam trener uveo u svlačionicu sa nelogičnim izborima.

Današnji sastanak u Apijano Đentileu između Marote i Inzagija bi trebalo da razjasni situaciju: Marota bi trebalo da sazna na čemu je Inter, a Inzagi na čemu je on kada je u pitanju njegov dalji ostanak na kormilu kluba.

KARDINALE PRODUŽAVA UGOVOR STEFANU PIOLIJU

Džeriju Kardineleu se svidelo iskustvo sa derbija sa Interom na kojem je debitovao kao prvi čovek Milana, ili bolje rečeno prvi među više-manje jednakima imajući u vidu strukturu fonda na čijem je čelu.

Vlasnik RedBird-a ima nameru da bude u Milanu u paklenoj nedelji Rosonera kada će se dva puta sresti sa Čelsijem u Ligi šampiona i sa Juventusom u Seriji A. Kardinale želi i da galavnizuje čitav ambijent tako što će da anticipira prilično opciju iz ugovora sa Stefanom Piolijem koja predviđa produžetak ugovora koji ističe u junu 2023. na još godinu dan, to jest do leta 2024.

Stefano Pioli (Foto: Reuters)Stefano Pioli (Foto: Reuters)

I dok sa Piolijem neće biti problema, produžetak ugovor sa Rafaelom Leaom će biti prilično komplikovan. Portugalac je imao samo reči zahvalnosti prema Milanu na okupljanju reprezentacije, ali nema naznaka da se dve strane približavaju. Zahtev Leaa, navodno, je sedam miliona evra po sezoni, dva miliona više od plafona koji je uspostavio prethodni vlasnik Milana. Paralelno kruže priče da par timova u Premijer ligi, među kojima i Čelsi, drže na oku Leaa i spremni su da investiraju i poveći novac da bi ga doveli.

NAPOLI MOŽE I BEZ OSIMENA

Prošlosezonsko odsustvo Viktora Osimena je bilo presudno da Napoli igubi korak u trci za skudeto sa milanskim klubovima, u tekućem šampionatu i Ligi šampiona izostanak Nigerijca, barem zasada, nije ostavio negativne posledice: ni na igru, ni na rezultate.

Đakomo Raspadori i Đovani Simeone uz pomoć Hviče Kvarachelije na levom boku i Matea Politana ili Irvinga Lozana na desnom su učinili manje bolnim prinudnu pauzu Osimena. Dvojica pojačanja Napolija iz prethodnog prelaznog roka su postigli po dva gola i brojčano u potpunosti nadoknadili nedostatak centarfora startera.

Povratak Osimena je predviđen za meč sa Ajaksom u Ligi šampiona ili protiv Kremonezea i ovoga puta Nigerijac neće biti stub ekipe već dodanta vrednost što je još jedan plus više za Napoli u trci za skudeto.

BEZOPASNI JUVE

Od kada se vode statistike nije se dogodilo da Juventus bude na začelju indeksa opasnosti u poslednjih 35 metara terena, po pbroju upućenih udaraca u okvir gola i procenta lopti čije putanje završavaju između prečke i stativa.

Samo Leće ima indeks opasnosti manji od Juventusa. Bjankoneri su na 19 mesto sa indeksom 41,37. Na prvom mestu je Fjorentina 65,92, na drugom Napoli a na trećem Milan. Nije mnogo bolja pozicija Bjankonera ni kada su u pitanju udarci u okvir gola. Igrači Stare dame su na prvih sedam mečava šutirali samo 25 puta, tri i po po meču i nalaze se tek na 16 mestu.

To objašnjava i zašto je Dušan Vlahović ušao u krizu i zašto je postao nervozan i razdražljiv. Dušan je na šest odigranih utakmica za Juve (preskočio meč sa Fjorentinom) šutirao samo sedam puta u okvir gola, odnosno jedva malo više od jednog puta po meču.

PATRIOTA IMOBILE MISLI I NA SKUDETO

Čiro Imobile i pored toga što nije imao nikada tretman u reprezentaciji kakav bi trebalo imajući u vidu broj golova koje je postigao u Seriji A i evropskim kup takmičenjima, odlučio je da ne ostavi na cedilu Roberta Mančinija..

Kapiten Lacija je odoleo razmišljenjima da bi trebalo da se odrekne nastupa u reprezentaciji kako bi produžio igračku karijeru i imao više vremena da se oporavi od napora tokom sezone.

Čiro Imobile (Foto: Reuters)Čiro Imobile (Foto: Reuters)


Za Mančinija je odluka Imobilea spasonosna imajući u vidu da se nikada u istoriji nije dogodilo da Italije ima tako mali broj kvalitetnih centarfora. Đanluka Skamaka, Đakomo Raspadori, Andrea Beloti, Vilfrid Njonto, Andrea Pinamonti, Manolo Gabijadini nemaju ni izbliza kvalitet golgetera koji su ostavili dubok trag u dresu Azura. Danas zvuči kao vic da su rezerve bili ili nisu pozivani pod nacionalnu zastavu igrači poput Boninsenje, Pruca, Mančinija, Montele, Bađa ili Del Pjera.

U svakom slučaju osim vernosti Azurima, Imobile je demonstrirao i privrženost bojama Lacija stavljajući do znanja da će znati da iskoriste priliku, ako se ukaže, da uđu u borbu za skudeto, ali da bi bio sasvim zadovoljan da se izbore za povratak u Ligu šampiona.

MURINJO I DIBALA U GLAS: ROMA NAJBOLJI IZBOR

Žoze Murinjo i Paulo Dibala su na različitim meridijanima dali veoma slične izjave o životnim odlukama da lansiraju svoje karijere u Rimu. Portugalski trener koji je u otadžbini dobio priznanje za 22 godine karijere obećao je da će u ovoj sezoni napraviti bolje rezultate u Romi nego prethodne i da ima nameru da sa Đalorosima stigne do vrha, demantujući one koji su ga prerano otpisali kao "produvalog" trenera.

Dibala je iz Majamija, gde se nalazi sa reprezentacijom Argentine, poručio da je jedan od njegovih najboljih poteza u životu bilo prihvatanje ponude Rome i dolazak u Trirgoriju.

"Posle svih problema sa Juventusom, bio mi je potreban grad kao Rim i klub kao Roma", rekao je Dibala.

Argentinski reprezentativac je otkrio i momenat kada ga je Murinjo "kupio" za sva vremena. Bilo je to prošle godine na utakmici Roma - Juve na Olimpiku, Bjankoneri su preokrenuli rezultat i vodili su 4-3 kada je Masimilijano Alegri odlučio da zemeni Dibalu. Prolazeći pored Murinja Dibala je čuo tiho na uvo, kako kaže, najlepši mogući kompliment u tom momentu: "Ti si fenomenalan igrač".

Nije slučajno da je Murinjo kada je ovog leta prvi put pozvao Dibalu da ga ubeđuje da prihvati transfer u Rim podsetio Hoju na epizodu sa Olimpika.



tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara