(©Reuters)
(©Reuters)

Buongiorno Italia: Vlahović je Supermen

Vreme čitanja: 7min | pon. 08.05.23. | 16:36

Piše današnji Tutosport

(Od dopinsika MOZZART Sporta iz Rima)

Nije vest kad Dušan Vlahović postigne gol, već kada to ne uradi“, kaže zamenik glavnog i odgovornog urednika Gazete delo Sport Stefano Agresti, potencirajući činjenicu koliko su golovi srpskog asa nedostajali Juventusu.

Izabrane vesti

Dušanov gol nije bio odlučujući za meč u Bergamu, ali ima još veću vrednost jer je došao kao odgovor rasistima među najvatrenijim navijačima Atalante i krtiičarima koji su zamerali Vlahoviću izostanak kontinuiteta u ovoj sezoni, bilo da je reč o kvalitetu igre ili postignutim golovima.

Centarfor Juventusa je u nekoliko poslednjih nedelja pokazivao znake promene, nedostajali su mu golovi i oni su došli na poslednja dva meča. Slučajno ili ne, sa golovima Vlahovića stigle su i dve vezane pobede Bjankonera koje nismo videli više od mesec dana.

Alegriju može da se prigovori mnogo toga, ali je činjenica da je uvek stajao uz Vlahovića i branio ga kada su ga svi napadali. Alegri je ostanak na klupi Vlahovića protiv Atalante opravdao mečom sa Seviljom u Ligi Evrope koji se igra u četvrtak, ali i da skine teret odgovornosti sa Dušanovih leđa. „Previše smo opteretili Dušana od njegovog dolaska u Juventus. Dobro mu dođe da ponekad uđe u igru sa klupe, jer tako ima manju odgovornost i može da igra slobodnije“, rekao je Alegri.

Gol protiv Atalante ima specifičnu težinu i zbog načina na koji je konstruisan. Dušan je započeo akciju, ispratio Federika Kjezu i na kraju balističkim udarcem savladao Sportijela, gol kakav samo igrači velikog kalibra mogu da postignu.

Vlahović je od italijanskih medija uglavnom ocenjen sa sedmicom uz preciziranje da je njegov gol simbol sigurnosti i odlučnosti, to jeste karakteristika koje su nedostajele Dušanu u poslednje vreme.

Sa Dušanom Vlahovićem u formi rastu apetiti Juventusa. U prvenstvu je Liga šampiona (na stranu odluke UEFA i FS Italije) praktično osigurana mada je po Alegrijevoj računici neophodno još osam bodova da bi bila van svake sumnje (Milan, trenutno peti ima 61 bod i u najboljem slučaju može da dobaci do 73 boda), ali pravi ulog u igri je Liga Evrope.

Protiv Sevilje su neophodni golovi Vlahovića i asistencije Filipa Kostića koji bi mogao da osvoji dve uzastopne Lige Evrope. Kostić je bio pošteđen na meču u Bergamu, ali će protiv Španaca biti u startnoj postavi.

Kostić (©Reuters)Kostić (©Reuters)

Vlahović nije samo u centru pažnje zbog svog povratka u formu već i zbog rasizma čija je žrtva bio u Bergamu. Srpski centarfor je već bio na meti rasista iz Bergama dok je nosio dres Fjorentine, tako da se radi o recidivu što je otežavajuć okolnost.

Arbitar Doveri očigledno nije ispratio šta se događalo sa Lukakom na utakmici Juventus - Inter i umesto da zaštiti Vlahovića on mu je dao žuti karton zbog toga što je napravio gest rukom u znaku ućutkivanja rasista među navijačima Atalante.

Fudbalski savez Italije je već zvao Juventus i rekli su da će predsednik Gravina postupiti isto kao u slučaju Lukakua, odnosno poništiće suspenziju Vlahovića kada bude dobio sledećih žuti karton.

Juventus takođe zaslužuje aplauz jer je zabranila ulazak na svoj stadion tifozima koji su individualizovani zahvaljujući telekamerama kao inspiratori rasističkh uvreda. Njih 278 će moći da gledaju Juve samo na televiziji u budućnosti.

EVROPSKA GROZNICA U MILANU

Inter i Milan su mnogo lakše nego što se očekivalo preskočili rimske prepreke u subotu i na duel u Ligi šampiona dolaze orni zbog osvojena tri boda ali i odmorni jer ni Nerazuri ni Rosoneri nisu potrošili previše energije.

Najveći problem u redovima šampiona Italije je Rafa Leao. Portugalac, po svemu sudeći, neće moći da igra i to je veliki hendikep za Rosonera imajući u vidu skor Piolijevog kluba kada je Leao nedostajo ili je bio na klupi na startu meča. Kao zamena za Leaa se pominje Salemakers što bi predstavljalo još jedno obaranje na ispitu Ante Rebića.

Inzagi ima dijametralne probleme, odnosno tzv. slatke muke jer mora da se opredeli između Brozovića, vratio se u vrhunsku formu, i Čalhanoglua za ulogu režisera i između Lukakua i Džeka. Na sredini terena jedini siguran starter je Barela dok za dva preostala mesta konkurišu: Brozović, Čalhanoglu i Mhitarjan.

(©Reuters)(©Reuters)

Inter ulazi u duel sa Milanom kao favorit, ali to ne znači mnogo jer je Napoli bio još više viđen kao superiorni tim pred duel sa Rosonerima i svi znamo kako se završilo. Takođe, Pioli je u maloj psihološkoj prednosti nad Inzagijem jer se smatra da je trener Intera najodgovorniji što su Nerazuri prokockali šansu da odbrane skudeto prošle godine i posledično za Inzagija duel u Ligi šampiona ima dodatnu specifičnu težinu.

Inzagi mora da se bori i protiv tragičnog duha Ektora Kupera, argentinskog stručnjaka koji je nesrećno izgubio skudeto a zatim i polufinale Lige šampiona, 2002. i 2003. godine.

SPALETI I ĐUNTOLI NA IZLAZNIM VRATIMA

Lučano Spaleti i Kristijano Đuntoli su sve bliži razvodu sa Napolijem posle velikog uspeha. Izjave i ponašenje trenera i sportskog direktora na proslavi skudeta posle meča sa Fjorentinom nisu, kako su se nadali u Napulju, rasterali oblake sa horizonta, naprotiv ironija koju su koristili u pojedinim odgovorima je ojačala utisak da je rastanak realna opcija.

Treneru Napolija se nije svideo De Laurentisov potez da ga obavesti preko poslovnog mejla da mu je jednostrano (pravo Napolija u ugovoru sa Spaletijem) produžen ugovor na još godinu dana. Toskanski stručanjak je očekivao da će ga predsednik pozvati na razgovor pre nego što produže saradnju, odnosno da će utanačiti pojedine detalje, poput povišice plate, ali i planova za budućnost.

U Napulju se kaže da bi do sastanka moglo da dođe već ove nedelje i da bi mogli da budu rešeni svi nedorečeni detalji. To je optimistički scanrio, dok drugi govore da Spaleti ima već ponudu velikog evropskog kluba u rukama i ako De Laurentis ne bude izjednačio ponudu, toskanski stručnjak će dići sidro.

Ruku na srce partija oko Spaletija je još uvek otvorena dok je kraj avnture Kristijana Đuntolija u Napoliju već ispisana stranica. To se moglo osetiti i u rečima Đuntolija koji se zavalio svima na predivnim godinama u Napulju a kada mu je postavljeno pitanje o budućnosti, eskivirao ga je istakvši da je budućnost zagarantovana sa De Laurentisom. Podsetimo, već nekoliko dana se intentzivno priča da je Đuntoli blizu Juventusa.

SRBI DOBRI PROTIV NOVOG ŠAMPIONA

Svi srpski igrači u dresu Fjorentine su opravdali poverenje protiv Napolija i pored poraza Ljubičastih. Gazeta je proglasila Luku Jovića za najboljeg igrača Fjorentine i pored toga što nije uspeo da se upiše u listu strelaca. Jović je iamo dve lepe prilike da postigne gol a zatim je napravio remek-delu asistenciju za Kuamea koju krilni napadač Ljubičastih nije iskoristio. Sve u svemu kako se bliži kraj sezone i forma Jovića se popravlja. Gotovo od svih medija je dobio sasvim solidnih 6,5.

Jović (©Reuters)Jović (©Reuters)

Pohvale su dobili i Nikola Milenković i Aleksa Terzić. Milenković je bio standardno dobar i pouzadan u odbrani dok je Terzić imao nekoliko interesantnih ekskurzija na polovinu Napolija i par vrlo upotrebljivih centaršuteve. Obojica su ocenjeni sa 6 ili 6,5.

Nije sigurno da če srpski reprezentativci biti starteri protiv Bazela, ali su istakli kandidature i Italijanu neće biti lako da iz izostavi iz početne postave u polufinalu Lige konferencija.

TIFOZI TRAŽE OD MURINJA DA OSTANE

Žoze Murinjo ima ogromnu većinu navijača na svojoj strani i sve ključne fudbalere Rome u „obaranju ruke“ sa vlasnicima kluba koji i dalje ne žele da ga sretnu da bi pričali o budućnosti. Murinjo je tražio još dve godine ugovora i garancije za nastavak projekta rasta Rome. Na prvom susretu između menadžera Mendeša i generalnog dikretora Tijaga Pinta nije došlo do pomaka i slučajno ili ne, novinari koji su vrlo bliski Murinju su obajvili seriju tekstova u kojima se najavljuje odlazak Portugalca.

Reakcija Olimpika, i pored poraza od Intera, nedvosmisleno pokazuje na čijoj su strani navijači, međutim to očigledno nije dovoljno. Na obalama Tibra se kaže da sve zavisi od završetka sezone odnosno od Lige Evrope. Ako Murinjo osvoji i drugi međunarodni trofej u dve godine Fridkinovi će mu izaći u susret, u suprotnom će doći do smene na kormilu i gradom već kruže tri-četiri imena: Tijago Mota iz Bolonje, Šmit iz Benfike, Amorim iz Sportinga i kao veliko iznenađenje se pominje Luis Enrike.

Protiv Bajer Leverkuzena će igrati od prvog minuta Dibala i Ejbraham, a Vajnaldum će dobiti šansu u drugom poluvremenu. Kao i tokom većeg dela sezone Nemanja Matić je birljirao i protiv Intera. Srpski veteran je odigrao meč gotovo bez greške i predstavlja jedan od najpouzdanijih stubova Đalorosih i završnici sezone.

U međuvremenu je potvrđeno da će Usem Oar biti prvo pojačanje Rome za sledeću sezonu. Francuz dolazi bez evra obeštećenja iz Liona i potpisaće petogodišnji ugovor za dva miliona evra po sezoni.


tagovi

Dušan VlahovićFilip KostićJuventusMilanInterFjorentinaRoma

Obaveštavaj me

Juventus
Milan
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara