Burak Jilmaz odbio atraktivne ponude i potpisao na pet godina za jedan od najgorih timova u Holandiji

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.06.22. | 16:50

Zanimljiv izbor tuskog veterana

Čudan transfer najvljivan u poslednjih desetak dana, danas je i ozvaničen.

Turski napadač Burak Jilmaz (36) je potpisao ugovor sa holandskim prvoligašem Fortunom Sitard. I poprilično iznenadio izborom kluba...

Izabrane vesti

Jeste da je Burak odavno zašao u pozne godine ali je činjenica da je i dalje sjajan napadač. Podsetimo da je u pretprošloj sezoni bio prvi strelac šampionske generacije Lila i četvrti strelac lige. Prošla sezona mu je bila slabija – kao i celom Lilu – pošto je dao samo sedam golova na 40 utakmica, ali i dalje je u odličnom fizičkom stanju i mnogi klubovi bi ga poželeli u špicu.

O Burakovim kvalitetima govori i to što su ga po isteku ugovora u Lilu želeli Galatasaraj, Bešiktaš, Adana i Hal Siti, a on je izabrao Fortunu Sitard koja se u Holandiji uglavnom bori za opstanak i minule sezone je za dlaku izbegla ispadanja. Ne spada ni u red bogatijih klubova, ceo godišnji budžet iznosi oko 6.000.000 evra pa je za mnoge iznenađenje kako je takav klub uspeo da privuče igrača takvog kalibra.

Tajna je u „turskim vezama“ i specifičnom ugovoru na pet godina.

Fortunu je pre šest godina kupio truski biznismen Išitan Gun. On je nekadašnji funkcioner Galatasaraja u kojem se upoznao sa Burakom Jilmazom koji je tada nosio dres slavnog istanbulskog kluba. Putevi su im se kasnije razišli, Burak je igrao za Peking, Trabzon, Bešiktaš i Lil u kojem mu je nedavno istekao dvogodišnji ugovor.

Gun je Fortunu kupio kada je bila drugoligaš i na rubu bankrota. Malo po malo je stabilizovao klub, uveo ga 2018. u prvu ligu i od tada Fortuna opstaje u elitnom rangu holandskog fudbala. Počeo je da dovodi poznatija trenerska imena poput Sandeja Oliseha ili Kevina Hoflanda da bi 2020. odlučio da ekipu prepusti u ruke malo poznatog Sjorsa Ultija koji je tada imao samo 33 godine i nigde nije radio kao prvi trener. Dve sezone je Ulti uspevao sa Fortunu održi u prvoligaškom društvu, a to će mu biti cilj i u narednoj sezoni.

Sada je dobio kapitalno pojačanje u vidu Jilmaza koji će dve godine biti igrač Fortune, a preostale tri godine petogodišnjeg ugovora će odrađivati kao trener i posvetiti se novoj karijeri.

„Ovo je veliki dan za Fortunu. Doveli smo prestižnog igrača. Iako je u godinama, Burak je i dalje ekstremno fit i spreman za najveće izazove. Doneće nam mnogo na terenu i van njega“, oduševljeno je komentarisao direktor Sjurd Ars.

Jilmaz je otkrio da mu niko nije nudio ono što ima u Fortuni.

„Jedva čekam da počnem ovaj izazov. Prilikom izbora kluba sam gledao širu sliku i planirao na duže staze. Ovo što sam dobio u Sitardu, nisam mogao nigde drugo. Klub je ambiciozan i nadam se da ću mu pomoći da ostvari te ambicije“, rekao je Burak Jilmaz.

Fortuna nema baš neku bitnu ulogu u istoriji i tradiciji holandskog fudbala iako je lansirala neka poznata imena poput Marka van Bomela, Ruda Hespa ili Fernanda Riksena. Novi vlasnici žele, to da promene i da naprave klub koji će se boritiu za Evropu. Pre Buraka su u Fortunu stigla još neka poznata imena poput bivšeg beka zagrebačkog Dinama Iva Pinta ili dugogodišnjeg Benfikinog veziste Andreasa Samarisa. Plejada iskusnih igrača bi trebalo da pomogne mladim domaćim snagama u sazrevanju i podizanju kvaliteta.


tagovi

Burak JilmazLetnji prelazni rok 2022Fortuna Sitard

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara