Žiru, Ejbraham, Lukaku (Reuters)
Žiru, Ejbraham, Lukaku (Reuters)

Čelsi gleda i ne veruje kako je bacio 72.000.000: I Ejbraham i Žiru zasenili Lukakua

Vreme čitanja: 3min | pon. 28.02.22. | 14:37

Obojica efikasniji od Belgijanca koji izgleda ima kompleks igranja za velike engleske klubove

Delovalo je da će Romelu Lukaku i Čelsi u drugom pokušaju romanse koja je iziskivala 113.000.000 evra obeštećenja interu biti savršen spoj. Belgijanac je u prvih nekoliko utakmica delovao moćno na travnatoj podlozi, rušio je prepreke pred sobom i postizao golove. Brzo je na videlo isplivalo sve ono što se krilo ispod površine - da Big Rom pati od kompleksa igranja za veliki engleski klub. Oba pokušaja sa Čelsijem bila su neuspešna, kao i onaj sa Mačester Junajtedom od 2017. do 2019. godine.

Čelsi kao ekipa jeste efikasniji ove sezone u Premijer ligi nego u istom momentu minule kada je na kontu pose 27. rundi imao 43 postignuta gola. Sada je na brojci od 49, ali samo delimično zahvaljujući Belgijancu koji je tri od svojih pet ovosezonskih prvenstvenih golova postigao na startu prvenstva, a dva krajem 2021. godine.

Izabrane vesti

Stiče se utisak da Čelsi, ne da ne bi mnogo izgubio da je letos zadržao Tamija Ejbrahama i Olivijea Žirua, već i da bi uštedeo mnogo novca, a da se to nimalo ne bi odrazilo na efikasnost u napadu. Čak bi udarna linija možda bila i produktivnija. Naime, engleski i francuski napadač u Romi, odnosno Milanu imaju daleko bolje brojke od Lukakua.

Poređenja radi, Ejbraham je postigao 12 prvenstvenih golova za Romu, a pritom je najmalerozniji fudbaler Serije A kojeg je u minimum sedam navrata okvir gola sprečavao da poboljša golgeterski saldo. U svim takmičenjima visoki Englez je postigao čak 19 pogodaka - još šest u Ligi konferencija, te jedan u kupu Italije. Lukaku za to vreme osim pet prvenstvenih golova, ima po dva u Ligi šampiona i na Svetskom klupskom prvenstvu, a jedan je postigao u FA kupu. Dakle, okruglo deset.

Tu je i veteran Olivije Žiru koji se od početka sezone, naročito zimus pokazao kao apsolutni pogodak uprave Milana. Dovela ga je šest meseci pre isteka ugovora za simboličnih 1.000.000 evra, a isporučio je sedam golova u Seriji A i tri u Kupu Italije. Blickrigom protiv Intera koji je sa dva gola okrenuo i slomio u razmaku od tri minuta, praktično je oživeo trku za Skudeto. U Seriji A upisuje gol ili asistenciju na svakih 111 minuta.

Neko će reći da je trenutno jednostavnije postizati golove u Italiji, nego na Ostrvu, ali nemoguće je da ispod radara prođe detalj da se Čelsi letos otarasio dvojice napadača koji su trenutno zajedničkim snagama postigli 29 golova i od njih zaradio 41.000.000 evra, a da je potpisao Lukakua za pomenutih 113.000.000. Razlika je 72.000.000 evra, a za taj novac, Čelsi nije napredovao u špicu napada. Naprotiv.

Rastanak sa Žiruom bio je logičan zbog činjenice da je u poznim igračkim godinama, ali nije mali broj onih koji misle da su se Plavci suviše lako odrekli Ejbrahama. Suma od 40.000.000 evra nije zanemarljiva, ali Tami-nostalgičari se sećaju da je mladi napadač takmičarske 2019/20 postizao ili nameštao golove (15 pogodaka, četiri asistencije) u Premijer ligi na svakih 117 minuta. Lukakuov trenutni prosek je 196 minuta.


tagovi

Romelu LukakuTami EjbrahamOlivije Žiru

Obaveštavaj me

Čelsi
Milan
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara