Stamford Bridž (©Reuters)
Stamford Bridž (©Reuters)

Čelsijevi navijači iz Čikaga sabotiraju ulazak porodice Rikets, hoće li duhovi prošlosti zaustaviti vlasnike Kabsa?

Vreme čitanja: 4min | uto. 22.03.22. | 23:34

Sve zbog islamofobičnih mejlova koji su nastali još 2012. godine

Ogromno interesovanje na Ostrvu i šire vlada zbog neizvesne budućnosti Čelsija. Aktuelni šampion Evrope i dalje nema rešen status novog vlasnika posle uvedenih sankcija Romanu Abramoviču zbog čega je primoran da napusti klub posle skoro 20 godina u kojim je osvojio sve što se osvojiti može na klupskom nivou i Čelsi podigao u red evropskih i svetskih velikana.

Prema izveštajima u Velikoj Britaniji, američka banka Rejn prikupila je preko 20 zvaničnih ponuda, a među glavnim favoritima izdvaja se britanski tajkun i zakleti navijač Čelsija Nik Kendi. Pored građevinskog mogula stručnjaci na Ostrvu videli su i porodicu Rikets, inače vlasnike bejzbol franšize Čikago Kabs, kao jedne od glavnih pretendenata. Međutim, iako je zvanična ponuda u rangu oko 2.400.000.000 evra, njihov ulazak u klub počela je da sabotira zvanična Čelsijeva navijačka grupa iz Čikaga, od kojih su mnogi takođe pristalice Kabsa.

Izabrane vesti

20.45: (2,90) Vels (2,85) Austrija (2,80)

Razlog ovakvog ponašanja tamošnjih pristalica Čelsija vuče korenje još iz 2012. godine kada je Džo Rikets, inače glava ove porodice, slao islamofobične mejlove. U njima je, između ostalog, stajalo da su “muslimani njegovi neprijatelji“, zbog čega je nastala pometnja među pristalicama Čelsija koji se inače zalažu za politiku inkluzije. Printovi ovih mejlova ponovo su isplivali na površinu ubrzo pošto je postalo jasno da je porodica Rikets ozbiljna u nameri da kupi Čelsi, a kako se stavovi sada 80-godišnjeg Džoa kose sa idejom kluba da su svi jednaki, postoji uverenje da bi njegov dolazak mogao da izazove kontraefekat.

Čelsi se dugo bori sa rasizmom, homofobičnim, nacionalnim i verskim inkriminisanjem među svojim navijačima zbog čega su neki dobili zabranu ulaska na stadion, a ove teme pogotovo su postale važne poslednjih godina pošto je netrpeljivost na tribinama sve jača.

Podsetimo, porodica Rikets uz sebe ima jakog poslovnog partnera i saveznika u nadmetanju za kupovinu Čelsija, a to je vlasnik hedž fonda Ken Grifin čija je neto vrednost procenenja na preko 25.000.000.000 evra. Kao takav ističe se kao najvredniji pojedinac spreman da postane vlasnik ili jedan od vodećih ljudi Čelsija u post-Abramovičevoj eri.

Interesantno, Riketsovi nemaju previše simpatija ni među navijačima Kabsa, bez obzira što je klub pod njihovim patronatom 2016. godine osvojio titulu, prvu u više od jednog veka. Pristalice Kabsa navodno nisu previše zadovoljne njihovim rukovođenjem klubom, iako su uložili preko milijardu evra u renoviranje stadiona koji se u SAD smatra nacionalnim blagom i građevinom od posebnog značaja.

Džo Rikets (©AFP)Džo Rikets (©AFP)

Zbog toga je predsednik Čelsijeve navijačke grupe iz Čikaga Brajan Volf, koji godinama bodri i Kabse, u otvorenom pismu započeo otvorenu sabotažu porodice Rikets. U istom je naveo da je većina članova navijačkog pula saglasna sa tim da bi ulazak Riketsovih mogla da bude “opasna“ zbog njihovih “političkih donacija i podržavanja političkih kandidata koji nemaju iste, inkluzivne poglede kao Čelsi“. Takođe je doveo u pitanje plan Riketsovih da renoviraju Stamford Bridž, što je jedna od gorućih klupskih tema godinama unazad s obzirom da stadion zvanično ne prima ni 50.000 gledalaca. Volf sumnja da bi na mestu Stamford Bridža mogao da nikne potpuno novi stadion, što nije ideja kojom se vode viđenije pristalice Čelsija, već se zalažu za nadogradnju mesta koje je od prvih dana dom kluba.

S druge strane, Riketsovi su već imali preliminarne razgovore sa lokalnim vlastima u Velikoj Britaniji, zbog čega se veruje da pokušaji sabotaže neće uspeti. Kao prvi favorit i dalje stoji Nik Kendi, dok je suvlasnik Los Anđeles Dodžersa Tod Boli takođe među dobro pozicioniranim kandidatima, kao i arapski konzorcijum Saudi Media Group.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Podsetimo, nakon pregleda svih pristiglih ponuda banka Rejn će u dogovoru sa Romanom Abramovičem i britanskim vlastima odrediti uži krug kandidata koji će proći dodatne, rigorozne kontrole. Prodaja Čelsija mogla bi da bude završena ubrzo, ako se ispune svi finansijski uslovi i dostave potrebne garancije. Ne samo ekonomske, već i sportske, jer Abramovič želi da klub preda u ruke samo ljudima spremnim da nastave ono to je on započeo 2003. godine...


tagovi

ČelsiDžo RiketsČikago KabsRoman Abramovič

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara