Stamford Bridž (©Reuters)
Stamford Bridž (©Reuters)

Vlasnici Čikago Kabsa spremaju “najkompletniju ponudu“ za Čelsi, stvara se i savez sa britanskim tajkunom

Vreme čitanja: 4min | sre. 16.03.22. | 17:20

Zakuvava se nadmetanje potencijalnih kupaca...

Kriza u Čelsiju iz dana u dan poprima sve ozbiljnije razmere. Pozicija odlazećeg vlasnika Romana Abramoviča sve je teža, britanske vlasti ne prezaju ni od čega u nameri da ga što pre oteraju i zatru svaki trag njegovog gotovo dvodecenijskog poslovanja u srcu Londona, dok ujedno pokušava da se što pre oslobodi tehničkim rukovođenja klubom, odnosno da se pronađe novi vlasnik.

Rok za dostavljanje zvaničnih ponuda je petak, interesovanje je ogromno i dolazi sa gotovo svih krajeva sveta, dok će u poslednji čas konkurenciju dodatno ojačati ulazak najvrednijeg pojedinačnog biznismena od svih koji su se dosad pominjali. A bilo ih je zaista mnogo...

Izabrane vesti

Kako Skaj Sport javlja, američki milijarder i vlasnik jednog elitnog hedž fonda Citadel Ken Grifin ulazi zajedno u trku za kupovinu Čelsija zajedno sa porodicom Rikets, koja u vlasništvu ima bejzbol franšizu Čikago Kabs. Putem zvaničnih kanala porodice Rikets ova glasina je potvrđena!

21.00: (3,90) Lil (3,40) Čelsi (2,10)

Za porodicu Rikets važi da dugi niz godina simpatiše Čelsi, a zajedno sa Grifinom oformila je investicioni fond koji je spreman da iznese “najkompletniju ponudu“ za kupovinu kluba, koja uključuje i rešavanje dugogodišnjeg problema renoviranja Stamford Bridća. U ovom trenutku nije poznato kada će američki fond izaći sa konkretnim detaljima, ali svakako će to biti do petka, kada je poslednji rok do kada će poznata banka Rejn Grup primati ponude.

Skaj Sport preko svojih izvora tvrdi da Riketsovi i Grifin imaju velike planove za Čelsi u budućnosti, a pogotovo za potpunu modernizaciju Stamford Bridža, što je Romanu Abramoviču onemogućeno iz birokratskih razloga onog momenta kada su počeli da mu odbijaju zahtev za produženje radne vize pre nekoliko godina. Detalji se još čuvaju u tajnosti, ali se navodi da bi njihov biznis plan mogao da bude savršen za nastavak onoga što je proteklih 19 godina gradio ruski tajkun.

Porodica Rikets je svojim radom u redovima Čikago Kabsa napravila velike stvari. Poslednjih šest godina potpisuju se kao najuspešnije u istoriji ove franšize. Uloženo je preko milijardu evra u renoviranje Virgli Filda, stadiona na kome Kabsi igraju. U pitanju je istorijski spomenik sagrađen još 1914. godine, zbog čega je projektu renoviranja bilo potrebno pristupiti na poseban način i kroz ispunjavanje celog niza zahteva, a otkad je ceo posao završen smatra se nacionalnim blagom. Isti narativ se očekuje i u slučaju da američki investicioni fond uđe u Čelsi, odnosno da će navijači moći u doglednoj budućnosti da uživaju na jednom od najmodernijih stadiona u svetu sporta.

Ulazak Kena Grifina u celu priču navodno daje na dodatnoj ozbiljnosti namera porodice Rikets da napravi velike stvari sa Čelsijem. Magazin Forbs procenjuje Grifina na gotovo 25.000.000.000 evra, zbog čega se i smatra najbogatijim pojedincem koji je dosad povezivan sa aktuelnim šampionom Evrope. Ujedno je i 45. najbogatiji Amerikanac trenutno.

Dok se američki biznismeni spremaju da iznesu jaku ponudu, konkurencija se navodno sve više okreće ka udruživanju sa londonskim tajkunom Nikom Kendijem. Podsetimo, Kendi je javno deklarisani navijač Čelsija, dugogodišnji vlasnik sezonske ulaznice, a najpoznatiji je po uspešnom razvoju nekretnina širom Londona, pogotovo u najbogatijim delovima. Kendi je takođe javno obećao da će Čelsijevi navijači dobiti svoju fotelju u Upravnom odboru, ako bi on postao vlasnik.

Upravo zbog svega napisanog, a pre svega njegove povezanosti sa klubom i želje da uđe u vlasničku strukturu, Kendija drugi potencijalni investitori vide kao idealnog partnera za iznošenje jednako konkretne i jake ponude onoj koju sprema tandem Rikets – Grifin.

Kendi se već povezivao sa nekoliko investicionih fondova i biznismena, uključujući i konzorcijum u kojem je Džonatan Goldstajn, inače deklarisani navijač Totenhema. Nedugo pošto su spekulacije o mogućem partnerstvu sa ovim fondom Kendi je javno demantovao iste i poručio da “nema nameru da ulazi u posao sa navijačem Totenhema“. Zanimljivo, u istoj grupi nalazi se i švajcarski milijarder Hansjorg Vis koji se prvi pominjao kao mogući naslednik Romana Abramoviča. Isti fond vodi američki milijarder i suvlasnik Los Anđeles Dodžersa Tod Boli.

Kendi je bio prisutan prošlog vikenda na Stamford Bridžu, u pobedi nad Njukaslom (1:0), posle čega je njegov portparol potvrdio da će ponuda biti dostavljena na vreme. Pitanje je samo kom će carstvu Kendi da se prikloni...

Podsetimo, u igri je i turski biznismen Muhšin Bajrak, mada je posle njegove rečenice da će se “uskoro turska zastava vijoriti Londonom“ usledilo zatišje.

Još nekoliko velikih mačaka iz sveta biznisa je u igri, poput konzorcijuma iz Saudijske Arabije, a petak se bliži...


tagovi

ČelsiRoman AbramovičČikago KabsNik Kendi

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara