Kristijano Ronaldo i Fernando Santoš (©Reuters)
Kristijano Ronaldo i Fernando Santoš (©Reuters)

Česi u naletu, ali Portugalci nemaju milosti

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.06.22. | 11:54

Sudar vodećih selekcija u Grupi 2 A divizije obećava uzbudljivu borbu

Ocena da Portugalci ne mogu da osvajaju titule je zastarela. Selekcija iz zemlje omeđene Španijom pokorila je Evropu 2016. godine i takođe podigla prvi trofej Lige nacija 2019. Svako ko je primetio kako su puleni Fernanda Santoša tada slavili taj trijumf zna da je ovo takmičenje veoma važno za Kristijana Ronalda i društvo.

Cilj ove godine je plasman u polufinale. Portugalci su trenutno prvi u Grupi 2 A divizije sa četiri boda iz dve utakmice. Česi imaju isti broj poena, što je veoma iznenađujuće. Za njima kaskaju Španija sa dva, odnosno Švajcarska bez ijednog boda.

Izabrane vesti

Stoga je okršaj između Portugalije i Češke na stadionu Žoze Alvalade potencijalno meč dana, a možda bude i odlučujući u pogledu borbe za prvo mesto u grupnoj fazi. Uloga favorita jasno je dodeljena domaćinu, mada Knedličke su iznenadile u uvodne dve utakmice i selekcija Jaroslava Šilhavija očigledno ima sposobnost da naudi rivalima koji su unapred ukalkulisali bodove.

20.45: (1,37) Portugalija (5,30) Češka (9,00)

Sa, dakle, istim učinkom u prva dva kola, pobedom nad Švajcarskom i remijem protiv Španije, Portugalija i Češka dočekuju međusobni duel i treći izazov u ovogodišnjem izdanju Lige nacija. Domaćin je posle boda osvojenog u komšiluku (1:1) uspeo da ubedljivo savlada Sajdžije (4:0) i tako napravi odličnu uvertiru pred naredne izazove. Sa druge strane, Česi su posle trijumfa na premijeri uspeli da dođu i do važnog boda protiv Crvene furije, te s mnogo samopouzdanja idu na prvo gostovanje.

Četiri boda u prva dva izazova za goste predstavlja odličan rezultat, a među najzaslužnijima za dobar početak takmičenja je Jan Kuhta, napadač Lokomotive iz Moskve, koji je uz dva gola zabeležio i jednu asistenciju. Ipak, pred Česima će biti težak zadatak da zaustave ofanzivu Portugalije koja se posle gola u završnici utakmice sa Španijom vrednog boda razbudila i raspucala u prethodnom duelu koji je sa dva pogotka i asistencijom obeležio Kristijano Ronaldo.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Češka igra elitnu diviziju Lige nacija prvi put, a već kroz tri dana očekuje je i gostovanje u Španiji, poslednje u ovom "prozoru".

"Veoma smo srećni što imamo četiri boda posle dva domaća meča. S druge strane, usuđujem se da kažem da ne letimo u oblacima. Znamo da nas očekuju još dva još teža duela na protivničkom tlu", rekao je novinarima Šilhavijev asistent Jirži Čitri.

Česi su se suprotstavili Portugaliji tri puta u istoriji, i svaki put je to bilo na Euru. Izgubili su u poslednje dve borbe 2008. i 2012. godine, a Ronaldo je davao golove u obe. Iskusni strelac Mančester Junajteda i petostruki osvajač Zlatne lopte postigao je dva pogotka na nedeljnom meču protiv Švajcarske i kao najbolji strelac u istoriji reprezentacija već ima 117 golova.

"Ronaldo je definitivno jedna od najvećih fudbalskih pretnji na svetu u poslednjih 15 godina. Ali ne smemo zaboraviti ni druge igrače kao što su Diogo Žota, Bruno Fernandeš, Bernardo Silva", ocenio je Vladimir Coufal.

Fernando Santoš, selektor Portugalije, večeras proslavlja jubilej, pošto će 100. put da predvodi nacionalni tim.

"Moraćemo da budemo strpljivi, moraćemo da budemo pažljivi. Česi su vodili protiv Španije i na kraju igrali nerešeno, a pobedili su i Švajcarsku. Nije sve bilo slučajno. Individualna kreativnost će da bude važna. Rival je dobro organizovan i kompaktan u defanzivi", poručio je Santoš.

LIGA NACIJA - DIVIZIJA A – 3. KOLO

Četvrtak

GRUPA 2

20.45: (1,37) Portugalija (5,30) Češka (9,00)

20.45: (4,50) Švajcarska (3,60) Španija (1,90)

Petak

GRUPA 1

20.45: (5,10) Austrija (3,60) Francuska (1,80)

20.45: (2,00) Danska (3,50) Hrvatska (4,10)

Subota

GRUPA 3

20.45: (1,90) Engleska (3,50) Italija (4,70)

20.45: (9,00) Mađarska (4,90) Nemačka (1,40)

GRUPA 4

20.45: (1,48) Holandija (4,50) Poljska (7,75)

20.45: (4,40) Vels (3,50) Belgija (1,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga nacijareprezentacija PortugalaFudbalska reprezentacija Češkereprezentacija Češke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara