Mbape (© Reuters)
Mbape (© Reuters)

Da je Mbape sprinter srušio bi se posle 60 metara, a kad bi se ovako merilo, Bolt bi trčao 8,05! Čak 204 Francuza brža od Kilijana

Vreme čitanja: 2min | uto. 06.12.22. | 12:44

Pojašnjenje iz ugla atletike

Svet oduševljava najpre golovima, onda brzinom. Kad se zaleti na nepostavljenu odbranu deluje kao da je u pitanju neravnopravan odnos snaga, da svakog može da pretrči, što često i radi, čak i sa loptom. Zato se i povela diskusija da li bi Kilijan Mbape mogao da bude uspešan na tartan stazi.

Utisak sa strane nudi pozitivan, dok struka pojašnjava da je jedini odgovor – negativan. Utemeljenje pronalazi u razlici u sportu, jer fudbal i atletika nisu isto, koliko god (sećamo se i toga) Jusein Bolt pokušavao da iskoristi hitrinu da se oproba na travi. Nije dobro prošao. Ne bi ni najbolji strelac Francuske na Mundijalu u Kataru.

Izabrane vesti

Mbape je fantastičan sportista, njegova brzina pravi razliku na fudbalskom terenu, ali mu šteti ako ga porede sa sprinterima. U ovom kontekstu nije fenomen. U fudbalu se koristi sistem veštačke inteligencije koji prikuplja podatke od svakog igrača i čini ga spektakularnim“, pojašnjava u kolumni za italijansku La Stampu Paolo Kamosi, trener Marsela Džejkobsa, aktuelnog olimpijskog šampiona u najkraćoj atletskoj disciplini.

Džejkobs je prošle godine u Tokiju istrčao 100 metara za 9,80 sekundi. Mbape je protiv Poljske, u osmini finala, razvio najveću brzinu od 35 kilometara na sat što je i podstaklo temu kako bi se snašao u drugom sportu. Mada pozicije nisu iste, jer Kilijan bi, za početak, morao da izađe iz startnog bloka. Osim toga...

Instrumenti koji se koriste da bi merili brzinu igrača napravljeni su samo za fudbal. Pošto fudbaleri ne moraju da budu trkači na 100 metara, jednostavno ih ne zanima preciznost. Ako bi se sistem koji se koristi na Mundijalu primenjivao u atletici, Bolt bi pretrčao 100 metara za 8,05 sekundi, a Džejkobs za 8,31. Fudbaler koji razvije maksimalnu brzinu bi se u trci na 100 metara srušio posle 60“, dopunio je Kamosi.

Italijanski trener navodi da sprinteri razvijaju daleko veću brzinu u poređenju sa fudbalerima. Konkretno, ako je Kilijan Mbape u osmini finala Prvenstva sveta trčao u jednom trenutku 35 kilometara na čas, Džejkobs bi imao rezultat od 43,3 km/h, a Bolt čak 45 km/h. Po tim parametrima, as Pari Sen Žermena bi – ako se pre toga ne bi srušio, kao što tvrdi struka – zaustavio štopericu na 10,90 sekundi prilikom trke na 100 metara.

A u 2022. čak 204 francuska sprinetera su imala bolji rezultat. Prvi je Mikel Meba Zeze (9,99), a 204. Antoan Bedel (10,89).

Četvrtfinale Mundijala, subota, 20.00: (3,15) Engleska (3,20) Francuska (2,50)

Ako ništa drugo, u subotu ćemo gledati spektakularan duel u okviru četvrtfinala Mundijala, pošto će se jedan na drugog zaleteti Kilijan Mbape i Kajl Voker, uz podsećanje da je engleski reprezentativac protiv Velsa u grupnoj fazi trčao brzinom od čak 36,7 km/h.


tagovi

Kilijan EmbapeMarsel Džejkobsatletikasprintertrka na 100 metaraJusein BoltFudbalska reprezentacija FrancuskeKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara