Zlatko Dalić i Ivan Perišić (©Reuters)
Zlatko Dalić i Ivan Perišić (©Reuters)

Dalić lukavo skida teret: Veći je pritisak na Argentini, nadamo se da će sudija sve kontrolisati

Vreme čitanja: 4min | pon. 12.12.22. | 15:44

Selektor Hrvatske potencira da je njegov tim rasterećen i da niko nije ovo očekivao od njih

Retki su selektori u istoriji fudbala koji su na svetskim prvenstvima igrali dva finala zaredom, a Zlatko Dalić će sutra pokušati da napravi taj podvig sa Hrvatskom. Ni mnogo veća imena od njega, ni mnogo jače reprezentacije od Hrvatske, nisu uspevali u tome. Poslednja prereka Hrvatima i Daliću na tom putu je Argentina sa kojom će sutra na Lusailu odmeriti snage u polufinalu.

Kao i u većem delu prvenstva, Dalić pokušava da smanji euforiju i prebaci pritisak u teren protivnika.

Izabrane vesti

“Nisam mogao ni da zamislim da ću Hrvatsku da vodim u finalu, pa u polufinalu Mundijala. Mislio sam da je to mesto rezervisano za neke veće face. Šta god da se desi, ponosan sam na moj posao u Hrvatskoj. Niko ovo nije očekivao. Moj ponos je do neba. Srećan sam čovek, ni snovi mi nisu išli ovako visoko“.

Više puta je hrvatski strateg istakao da je ogroman uspeh već napravljen i poslao indirektno potuku da oni nemaju šta da izgube.

“Ušli smo među četiri najbolje ekipe što je velika stvar za Hrvatsku. Sad hoćemo i želimo više. Igramo protiv velike Argentine koju predvodi veliki Leo Mesi i oni sigurno imaju veći pritisak nego što ga ima Hrvatska. Analizirali smo protivnika, znamo šta i kako igraju i u kojem smeru žele da odvedu utakmicu. Optimista i verujem igračima. Pokazali su kvalitet, karakter, ne bi ušli u polufinale bez toga. Nećemo se puno prilagođavati protivniku, igraćemo svoj način i stil fudbala“.  

Ima li Hrvatska snage posle dva meča sa penal serijama?

“Potrošili smo se dosta, ali kad si u polufinalu, uopšte ne razgovaramo imamo li ili nemamo snage. Imamo volje, snage, energije i znamo da ćemo dati sve od sebe. Svaki put smo uspeli i oporavili se. Znamo koliko moramo da se potrošimo protiv Argentine i spremni smo na to. Nemam problema oko sastava jer su svi zdravi, spremni i neću da ih pitam za umor jer oni ne žele da budu umorni. Neće biti nikakve štednje, očekujem čvrstu utakmicu“. 

Koliko ima sličnosti između ovog meča i onog pre četiri godine u Rusiji?

“Ovo je nova i sasvim drugačija utakmica nego 2018 godine. Ono je bila grupna faza koja nije odlučivala i nije na ispadanje. Dali smo golove tada iz svih šansi i igrali jako dobro. Bili smo kompaktni, borbeni i čvrsti, a takvi ćemo biti i sutra. Ovo je velika utakmica za Argentinu. Naravno, velika je i za nas“.

Bojite li se provokacija Argentinaca? Pre četiri godine vam Sampaoli i Mesi nisu čestitali, a sada je protiv Holandije bilo dosta provokacija.

“Neću se vraćati na to, razumem i te ljude. Velike su emocije. To se desi, ne treba zameriti... Gledali smo njihovu utakmicu protiv Holandije. Bilo je jako borbeno, ušla u puno duela i nefudbalskih situacija. To želimo po svaku cenu da izbegnemo i nadamo se da će sudija imati situaciju u rukama“.

Da li bi ovo mogla da bude najveća pobeda u istoriji hrvatskog fudbala?

“Ako se vratimo u prošlost, najveća je bila ona protiv Engleske u polufinalu. Nakon toga ovaj Brazil sada, ali sutra bi mogla biti najveća i najznačajnija. Ponoviti uspeh nakon četiri godine sa uglavnom novom reprezentacijom je fantastično. Ako ostvarimo pobedu, biće najveća u našoj istoriji“.  

Šta ste videli u meču protiv Holandije?

Analizirali smo i videli da je Mesi u velikoj formi i da može sam da reši meč. Ali i da ima strašnu podršku saigrača u agresivnosti i kompaktnosti. Oni su jako dobro izbalansiran sastav. Protiv Holandije su se na kraju malo opustili, nisu očekivali povratak rivala u utakmicu... Sada očekujem još bolju i još čvršću Argentinu. Ovo je za njih velika utakmica, imaju veći pritisak od nas. Imaće sjajnu podršku sa tribina, veliki deo stadiona će biti njihovi navijači. Nama je to hendikep, ali ne žalimo se. Idemo da igramo polufinale i uživamo protiv jedne od najvećih ekipa i jednog od najvećih igrača“.

Zlatko Dalić (©Reuters)Zlatko Dalić (©Reuters)

Kako ocenjujete učinak hrvatskih igrača sa klupe do sada?

“Kad smo se spremali za Mundijal, rekli smo da imamo širinu. To je tačno. Svaki fudbaler koji je ušao, napravio je korektan i pravi posao. Kod svih izmena smo pogodili. U svakoj situaciji smo dobili dimenziju više i to se pokazalo kroz rezultat. Imamo izbor da menjamo kad ne ide baš najbolje“.

Hrvatska ipak nije najveće iznenađenje prvenstva već Maroko...

“Svako u životu ima pravo na san. Hrvatska je pre četiri godine svim malima taj san omogućila. Tada niko nije očekivao da će mala Hrvatska biti u finalu. Podstaknuti našom igrom, borbom i primerom 2018. sve druge reprezentacije žive taj naš san. Tako ga živi i Maroko. Prošli su Belgiju, Španiju, Portugal i imaju pravo da se nadaju da će biti najbolji“.

Ivan Perišić je jedan od najboljih hrvatskih igrača na ovom prvenstvu, a o polufinalu kaže...

“Predivan osećaj. Dva polufinala zaredom. Ako budemo pravi neće biti straha. Od nas zavisi. Moramo da budemo pravi tim kao protiv Brazila i onda je sve moguće. Sad kad vidimo dokle je Maroko dogurao, vidimo da smo napravili dobar posao sa 0:0 protiv njih. Svaka ekipa ima dobra krila i moramo da nastavimo u tom ritmu sa sa igrom u oba pravca od prvog do poslednjeg minuta“.


tagovi

fudbalska reprezentacija hrvatskeKatar2022Zlatko Dalić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara