Roberto Mančini daje instrukcije fudbalerima (©Reuters)
Roberto Mančini daje instrukcije fudbalerima (©Reuters)

Damoklov mač nad Azurima: Mančini nije Ventura

Vreme čitanja: 4min | čet. 24.03.22. | 13:31

Polufinale baraža za Svetsko prvenstvo: Bilans selektora na klupi Azura je impresivan, uprkos poslednjim pogrešnim koracima u kvalifikacijama za Mundijal. Na 46 mečeva pored aut linije u ulozi kormilara Italije, Roberto je ostvario 30 pobeda, 13 remija i samo tri poraza uz gol razliku 102:23

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Italijani se teše da ovog puta na klupi Azura nije nersrećni Đan Pjero Ventura već Roberto Mančini, specijalizovan za trijumfe u finalima, poslednjim kolima i čak minutima.

Izabrane vesti

Čitava karijera Mančinija je protkana velikim utakmicama i krajnje neizvesnim epilozima, od finala Kupa šampiona u dresu Sampdorije protiv Barselone, preko skudeta sa Lacijom 2000. godine, do trenerskih podviga sa Fjorentinom u Kupu Italije, titule prvaka Italije i Engleske osvojene u poslednjim minutima prvenstva i konačno tron Evrope dostignut preko penala protiv Španije i Engleske. Rečju, Mančini zna kako podnositi pritisak i kako pomoći svojim igračima da ga iznesu do kraja pretvarajući ga od tereta u motivacioni podsticaj.

Bilans Mančinija na klupi Azura je impresivan, uprkos poslednjim pogrešnim koracima u kvalifikacijama za Mundijal. Na 46 mečeva pored aut-linije u ulozi kormilara Italije, Roberto je ostvario 30 pobeda, 13 remija i samo tri poraza uz gol razliku 102:23.

Italijani nemaju sumnju da će Makedonci parikrati dva autobusa ispred gola Dimitrievskog. Toga je svestan i Mančini i zato je insistirao u prethodna tri dana da njegovi izabranici budu strpljivi i da ne treba gubiti pribranost i mir ako ne odblokiraju brzo rezultat.

20.45: (1,22) Italija (6,75) Makedonija (17,0)

Mančinijeva Italija je postizala u proseku više od dva gola po utakmici, ali je taj prosek rezultat goleada protiv, uslovno rečeno, reprezentacija koje ne pripadaju kremu evropskog i planetarnog fudbala, dok je po pravilu imala problem sa efikasnošću u tzv. tvrdim mečevima. Nije slučajno da su Azuri postigli tek dva gola na dva meča sa Švajcarskom. Bugarskom i Severnom Irskom. Opravdanje, donekle, može da bude odsustvo Čira Imobilea na pomenutim okršajima, ali ni centarfor Lacija nije bio ni izbliza, u svojoj karijeri, tako ubojit u nacionalnom dresu kao u klupskom.

U odsustvu Federika Kjeze, Azuri se uzdaju u Domenika Berardija. Krilni napadač Sasuola igra u životnoj formi i od njega se očekuje da probije ili „razvuče“ odbrambeni zid Makedonaca u Palermu. Svi se slažu da Italija treba da iskoristi maksimalno veoma berićetan period Berardija kao i da Imobilea treba snabdevati sa što više upotrebljivih lopti.

Mančini je po sopstvenom priznanju, ako stvari krenu po zlu, spremio i plan B. Skamaka je trebalo da bude prva alternativa za Imobilea, ali ima male zdravstvene probleme i zato je Mančini odlučio da ga sačuva za nedeljni meč. Alternativa za Imobilea će biti Žoao Pedro ili Raspadori. Pelegrini i Pesina su džokeri za završnu opsadu ako makedonska tvrđava ne padne u prvih 60 minuta.

Najveću raspravu oko sastava Azura za večerašnji duel je izazvala odluka selektora da poveri Đanluki Mančiniju i Bastoniju ulogu centralnih defanzivaca u odsustvu Kjelinija i Bonučija. Defanzivac Rome ima, žargonski rečeno, kratak fitilj i veoma limitirano međunarodno iskustvo. Đanluka je igrač koji je dobio najviše kartona u Seriji A i često ulazi u nepotrebne verbalne prepirke. Razlog zašto Mančini igra je taj što je dešnjak (Toloi i Bonuči su povređeni, a Luiz Felipe nema nijedan meč u selekciji Italije). Određenu zebnju budi i činjenica da Bastoni i Mančini već duže vreme igraju u defanzivnim linijama sa tri igrača u Interu i Romi. Detalj koji ne treba potceniti.

Logika selektora Mančinija je da će Makedonija pokušavati sa kontranapadima da iznenadi Azure i u tom kontekstu Mančini i Bastoni mogu da budu odgovarajuća rešenja. Podsetimo, Kjelini ne igra iz prostog razloga što Mančo želi da ga poštedi za finalni meču nedelju protiv Portugala ili Turske. Đorđo se tek oporavio od povrede i prvi meč je odigrao, posle dužeg vremena, prošle nedelje protiv Salernitana. Što zbog godina, što zbog rekonvalescentnog statusa, Kjelini, u ovom momentu, ne može da odigra dva meča na visokom nivou a zdrav razim nalaže da će biti potrebniji za tri dana nego večeras.

Sredina terena će biti potvrđena. Trio Barela, Žoržinjo i Verati koji je u najvećoj meri zaslužan za trijumf na Evropskom prvenstvu će početi meč protiv naših južnih komšija.

Italija se sprema i za izvođenje penala za svaki slučaj, dok je Mančini branio Žoržinja na jučerašnjoj konferenciji za novinare podsećajući na dugački niz uspešno izvedenih penala Italo-Brazilca. Ipak, ako Italija dobije najstrožu kaznu, najverovatnije će Čiro Imobile biti taj koji će se pobrinuti za njenu transformaciju u gol.

Pažljivi ljubitelji Kalča će primetiti da večeras u startnoj postavi neće biti nijednog igrača Juventusa. Štaviše, na klupi će biti samo De Šiljo. Iako liči, Mančinijeva odluka nije kao ona Luisa Enrikea kada je sa Evropskog prvenstva isključio igrače Real Madrida. Reč je o sticaju okolnosti. Kjeza i Bonuči su povređeni, Lokateli ima Kovid-19, a Kjelini je pošteđen za nedeljni sudar, ako ga bude, naravno.

Ostaje fakat da je aktuelna italijanska selekcija prilično „demokratska“ bez takozvanih blokova iz jednog tima. U starnoj postavi ćemo imati po dva igrača PSŽ-a i Intera i po jednog fudbalera Milana, Rome, Liona, Čelsija, Sasuola, Lacija i Napolija.

ITALIJA 4-3-3: Donruma - Florenci, Mančini, Bastoni, Emerson – Barela, Žoržinjo, Verati – Berardi, Imobile, Insinje.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

BARAŽ ZA SVETSKO PRVENSTVO - POLUFINALE (JEDAN MEČ)

Četvrtak

20.45: (1,22) Italija (6,75) Makedonija (17,0)

20.45 (1,43) Portugalija (4,70) Turska (8,50)

20.45: (2,05) Švedska (3,30) Češka (4,20)

20.45: (2,90) Vels (2,85) Austrija (2,85)

***kvote su podložne promenana

Odloženo

Škotska – Ukrajina

NAPOMENA: Rusija, koja je trebalo da igra sa Poljskom, izbačena je iz takmičenja posle izbijanja rata.


tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.Katar2022Roberto Mančinifudbalska reprezentacija Italijereprezentacija Makedonije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara