Arijan Ademi (©Reuters)
Arijan Ademi (©Reuters)

Makedonci žive san, traže čudo u Palermu bez najboljeg igrača

Vreme čitanja: 4min | čet. 24.03.22. | 10:00

Polufinale baraža za Mundijal u Kataru: Vezista Napolija Eljif Elmas ne igra protiv Italije zbog kartona, van stroja i Tihomir Kostadinov, ali je opet u konkurenciji oporavljeni kapiten zagrebačkog Dinama Arijan Ademi

Makedonija živi fudbalski san! Posle učešća na Evropskom prvenstvu 2020. godine sledi polufinalni baraž za Svetsko prvenstvo u Kataru. Da je pre 10 godina neko rekao da će reprezentacija igrati na ovakvim događajima nazvali bi ga ludim, ali sada mala zemlja velikog srca probija se na mapu fudbala kao nikada do sada.

Žreb definitivno nije bio naklonjen Makedoniji. U istu grupu su upali dva poslednja šampiona Evrope – Italija i Portugalija. Aktuelni šampion Starog kontinenta biće rival u polufinalu Risovima, a meč će se igrati na Siciliji, u Palermu na stadionu Renco Barbera (20.45). Portugalija ide na Tursku.

Izabrane vesti

Italija je veliki favorit jer je nezamislivo da zemlja koja je bila na krovu planete 2006. propusti dva Mundijala. Jasno je da se Makedonija neće predati, ali veliki hendikep biće odsustvo glavne zvezde i vođe tima Eljifa Elmasa koji je suspendovan zbog žutih kartona i zajedno sa Tihomirom Kostadinovim neće moći da igra u Palermo. Dobra vest je, međutim, da je Arijan Ademi u stroju. Makedonija je nezamisliva bez kapitena zagrebačkog Dinama koji je ključni igrač u defanzivnoj liniji veznog reda, njegovo odsustvo bilo je evidentno u meču sa Nemačkom kada se povredio, a potom su njegovi saigrači primili četiri gola u mreži (0:4).

20.45: (1,22) Italija (6,75) Makedonija (17,0)

Od selektora Milevskog se očekuje da ne pravi drastične promene u timu i da na teren pošalje jedanaestoricu u koje je verovao do sada. Ako ne bude iznenađenja, igraće se u formaciji 4-2-3-1. Među stativama će biti Stole Dimitrievski, defanzivnu četvorku činiće Stefan Ristovski, Darko Velkovski, Visar Musliu i Ezgjan Alioski, u veznom redu će biti Arijan Ademi i Enis Bardi u defanzivnom delu, dok će ofanzivno biti Darko Curlinov, David Babunski i Aleksandar Trajkovski. U napadu u odsustvu Ilije Nestorovskog iz Udinezea koji nije dobio poziv zbog male minutaže, prva opcija je Milan Ristovski kao klasičan centarfor, iako je Dorijan Babunski zbog dobre forme u ozbiljnoj kombinaciji. Erdon Dači (Vesterlo) dobio je debitantski poziv u A timu, dok je Adis Jahović ispao zbog povrede.

Selektor Azura Roberto Mančini još nije definisao glavni tim za meč sa Makedonijom. Mario Baloteli bio je najavljen kao povratnik, ali na finalnom spisku nema napadača turske Adane. Očekuje se da će Imobile i Insinje biti glavna opasnost, uz podršku jednog od najboljih svetskih plejmejkera Žoržinja. Trener ima dilemu oko odbrane zbog neželjenih povreda koje su nastale pre susreta. Golman skoro sigurno će biti Đanluiđi Donaruma iz PSŽ-a, ali četiri defanzivca ispred njega su nepoznata jer neće igrati standardni Di Lorenco, Bonuči, Kjelini i Spinacola.

Di Lorenco se povredio na meču za Napoli, a Bonuči muku muči sa povredama i minutama. Kjelini je sa Salernitanom odigrao 45 minuta, ali je malo verovatno da će startovati sa Makedonijom jer će biti sačuvan za eventualno finale. Povređen je i Toloi iz Atalante, kao i Spinacola iz Rome, koji se još oporavlja od teške povrede na Evropskom prvenstvu 2020. Vrlo je verovatno da ćemo kao centralne defanzivce videti Alesandra Bastonija iz Intera i Đanluku Mančinija iz Rome.

Očekuje se da će desni bek biti Alesandro Florenci iz Milana, dok će levi bok zauzeti Emerson koji se pokazao u dobrom svetlu na Evropskom prvenstvu.

Italija je do sada odigrala 15 utakmica u istoriji na stadiona u Palermu. Grad je statistički srećan – 13 pobeda, jedan remi i samo jedan poraz. Poslednja reprezentacija koja je posetila Renco Barbera bila je Jermenija koja je 2018. izgubila sa katastrofalnih 9:1. Italija i Makedonija su do sada odigrale dva susreta, u ciklusu za SP 2018. Azuri su se dosta mučili sa balkanskim timom – u Skoplju su jedva pobedili (2:3) golom Čira Imobilea u 91. minutu, dok je u Torinu rezultat nerešen (1:1). Remi je doneo Aleksandar Trajkovski 10 minuta pre kraja.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

BARAŽ ZA SVETSKO PRVENSTVO - POLUFINALE (JEDAN MEČ)

Četvrtak

20.45: (1,22) Italija (6,75) Makedonija (17,0)

20.45 (1,43) Portugalija (4,70) Turska (8,50)

20.45: (2,05) Švedska (3,30) Češka (4,20)

20.45: (2,90) Vels (2,85) Austrija (2,85)

***kvote su podložne promenana

Odloženo

Škotska – Ukrajina

NAPOMENA: Rusija, koja je trebalo da igra sa Poljskom, izbačena je iz takmičenja posle izbijanja rata.

PIŠE: Martin TANASKOVSKI


tagovi

baraž za spEljif ElmasFudbalska reprezentacija Mađarskefudbalska reprezentacija ItalijeArijan Ademi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara