Darvin Nunjez (©Reuters)
Darvin Nunjez (©Reuters)

Darvin Nunjez se vraća da progoni Barselonu: Neko ko se plašio da mu poplava ne odnese kuću, nema pritisak

Vreme čitanja: 6min | uto. 23.11.21. | 14:11

Zvezda u rađanju, nesuđeni igrač katalonskog giganta, večeras će biti najveća pretnja po ambicije Ćavijevog tima

Barselona večeras dočekuje Benfiku, znajući da mora da izbegne poraz kako bi održala nadu da će se izboriti za plasman u nokaut fazu Lige šampiona. Da bi to uradila, novi trener Ćavi Ernandez moraće da pronađe način da zaustavi uspon urugvajske zvezde Darvina Nunjeza, koji je postigao dva gola u prvom odmeravanju snaga u Lisabonu, kada su Orlovi sa 3:0 deklasirali Katalonce krajem septembra.

Međutim, ovo je problem koji je mogao da se izbegne da je uprava kluba sa Nou Kampa poslušala savet svog bivšeg napadača Luisa Suareza. Dok je Darvin još igrao za Almeriju u španskoj Segundi, Suarez je pozvao čelnike Barse da potpišu njegovog sunarodnika.

Izabrane vesti

"Imam 15 godina međunarodnog iskustva, tako da znam ponešto o napadačima. I rekao sam im, obratite pažnju na ovog, on je jako dobar, ima gomilu veoma interesantnih stvari", otkrio je sadašnji špic madridskog Atletika.

21.00: (1,70) Barselona (3,90) Benfika (5,50)

Barselona je insistirala na dogovoru. Ali usred finansijske krize sa kojom se klub još suočava, na kraju nije mogla da se dogovori sa Almerijom i mogla je samo da posmatra kako Benfika troši rekordnu klupsku naknadu za transfer od 24 miliona evra kako bi Nunjez prešao u Lisabon u septembru 2020.

"Barselona je, zaista, pokazala veliko interesovanje za Darvina. Razgovarali smo o tome kako će operacija da teče, ali oni su već tada prolazili kroz teška vremena i to je komplikovalo stvari. Uveren sam da bi se on preselio u Barselonu, da su se ti razgovori odvijali u manje turbulentnom periodu za Blaugranu. Ono što je bilo na stolu je mogućnost da potpišu Darvina i ostave ga sa nama još jednu sezonu na pozajmici", objasnio je sportski direktor Almerije Žoao Gonsalves za BBC Sport.

Međutim, ništa od ovoga se nije ostvarilo i sada će 22-godišnjak prvi put zaigrati na velelepnom Nou Kampu sa šansom da ponovo proganja Barselonu.

"NE, NEĆEŠ UZETI MOG DRUGOG SINA"

Za nekoga ko je odrastao na granici sa Brazilom, u malom gradu Artigas, i koji se većim delom svog detinjstva plašio da će mu poplave uništiti kuću, igranje protiv Barselone u gostima nije nikakav pritisak.

Uprkos borbama koje je skromna porodica Nunjez doživela, uvek je ostala zajedno. Prvi od njih koji je otišao od kuće bio je najstariji sin, Junior, koji je impresionirao urugvajskog velikana Penjarol i spakovao svoje stvari za put u prestonicu Montevideo pošto je bivši reprezentativac Hoze Perdomo došao po njega.

Nekadašnji vezni fudbaler, koji je četiri puta igrao za Koventri Siti 1990. godine i imao avanture sa Đenovom i Betisom, radio je kao skaut pokrivajući sever zemlje za svoj bivši klub Penjarol. Perdomo se seća da se šalio na odlasku da će se, nekoliko godina kasnije, vratiti i po njihovog najmlađeg sina Darvina.

Nije se šalio, iako stvari na kraju nisu bile tako jednostavne kao što se nadao.

"Kada je napunio 13 godina, ponovo sam stupio u kontakt sa ocem oko dovođenja Darvina u Penjarol i on je pristao. Ali onda, kada sam stigao u Artigas, majka je bila tamo i rekla mi: 'Perdomo, ti si mi već uzeo Juniora, ali Darvina, ne, nećeš ga uzeti. Sačekajmo još malo jer je on još premlad i ne želim da ga izgubim. Već mi mnogo nedostaje Junior'. Bila je to veoma teška situacija. Trebalo je tri, četiri meseca da ubedimo majku. A kada smo to konačno uradili, može se reći da nije bila baš prijateljski nastrojena prema meni. Mnogo se naljutila", prisetio se Perdomo.

Darvin je stigao u Penjarol 2013. i brzo prošao sve uzrasne kategorije u klubu. Do 2015. godine, sa 16 godina, prvi put je učestvovao na treningu seniorskog tima. Nije mogao da bude srećniji.

DARVIN NEMA LIMIT, BIĆE DEVETKA URUGVAJA

Darvin u dresu Urugvaja (©Reuters)Darvin u dresu Urugvaja (©Reuters)

Ipak, sve je to bilo previše dobro da bi bilo istinito.

Početkom 2017. bio je primoran na operaciju prednjeg ukrštenog ligamenta i bio je godinu i po dana van terena. Bio je to ogroman udarac i čak ga je naterao da razmisli o povlačenju iz fudbala.

Međutim, njegova porodica i drugovi su stali na njegovu stranu i tako se 2018. vratio na vreme da obezbedi plasman na prvenstvo Južne Amerike do 20 godina. Njegovi nastupi u Čileu bili su žestoko kritikovani na društvenim mrežama, što je postalo problem za Darvina, koji je tražio savet od psihologa. Od tada je prestao da proverava telefon posle utakmica.

Uprkos tome, ipak je uspeo da se nađe na radaru Almerije. Špancima je bio potreban mladi napadač i odlučili su da se "kockaju", plativši osam miliona evra Penjarolu 2019. Sve ostalo je istorija. Darvin je postao hit, postigao je 16 golova u svojoj prvoj i jedinoj sezoni za klub.

"Bilo je pitanje vremena. Da smo otišli po Darvina šest meseci kasnije, možda ne bismo mogli da ga kupimo. Srećom, to smo uradili u trenutku kada je počinjao da pokazuje dobre stvari u Penjarolu. Iako nije bio dobar u nacionalnom timu do 20 godina, verovali smo da ima nešto posebno u vezi sa njim i bili nagrađeni za to. Kada je otišao u Benfiku, svi smo se pitali kako će se ponašati. Ako je uradio ono što je uradio u jeku pandemije, zamislite za šta je sposoban", rekao je Gonsalves.

-----------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Perdomo deli isti entuzijazam.

"Ako uzmete u obzir Dijega Forlana, Edinsona Kavanija i Luisa Suareza, svi oni imaju različite karakteristike, tako da mislim da ne možete da ih poredite. Ono što me zapravo oduševljava kod Darvina je to što mislim da ima još mnogo toga da pokaže, on nema limit. On je budući broj devet Urugvaja".

Sa dve pobede nad Dinamom iz Kijeva, Barselona je uspela da ostane konkurentna. Večeras Ćavi debituje u Ligi šampiona u ulozi kormilara Blaugrane, nadajući se da "munja neće dvaput pogoditi isto mesto". Prvi duel sa Benfikom nije prošao najbolje po Barsu i Katalonci će imati razlog više da uzvrate Portugalcima, koji su dva boda iza. Samo, Darvin Nunjez dolazi u goste, da progoni nesuđeni tim...


tagovi

Liga šampionaBenfikaBarselonaDarvin Nunjez

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara