Stanković (© Reuters)
Stanković (© Reuters)

Dejan Stanković: Ostajem i u Seriji B! Čini mi se da pojedinci i dalje ne razumeju Murinjovu veličinu

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.03.23. | 15:43

Trener Sampdorije o zahtevnom trenutku uoči završnice sezone u odnosu sa sadašnjim strategom Rome

Što se Dejana Stankovića tiče ima Sampdorija trenera i za narednu sezonu. Nezavisino u kom rangu će se Đenovaljani takmičiti. Srpski strateg voljan je da ostane na stadionu „Luiđi Feraris“ makar poznati klub ispao u Drugu ligu, iako će u preostalih 11 kola pokušati u nemogućoj misiji očuvanja statusa.

Neposredno pred reprezenativnu pauzu Samp je pobedio posle više od dva meseca, savladao je Veronu 3:1, ali je i dalje pretposlednji na tabeli, devet koraka iza sigurne teritorije. Javnost na Apeninima ne daje bogzna kakve šanse ekipi da se spase.

Izabrane vesti

Stanković će pokušati, međutim, ako ne uspe...

Spreman sam da ostanem uz Sampdoriju i u Seriji B. Jedino što u ovom trenutku niko ništa ne može da mi ponudi. Razlog je taj što razmišljamo drugačije, kako da spasemo klub. Zato je teško da u ovom situaciji pričamo o nečemu kad ne znamo kako će se sezona okončati. Što se mene tiče, tu sam. Pritom, moramo svi da imamo jasnu ideju kakvu Samporiju želimo. S kim bih ostao? S kim bih nastavio projekat?“, pojasnio je nekadašnji šef stručnog štaba Crvene zvezde.

Sa Dekijem na klupi, ekipa iz Ligurije je ostvarila tri pobede u Seriji A.

Ako postoji šansa da se izbori opstanak, ne bih mrdao odavde. Lepo mi je u Đenovi. Ne zavisi ni od mene, ni od navijača. Da je samo do mene dileme ne bi bilo, ostao bih. Navijači me zaustavljaju na ulici, vrlo su ljubazni, zahvalni na posvećenosti, a ja im kažem: „Trebalo bih ja vama da zahvalim, jer samo vraćam deo energije koju mi pružate“.

U narednom kolu, 2. aprila, Stanković će sa Sampdorijom gostovati na Olimpiku. Preko puta će biti Roma, sa Žozeom Murinjom, nekadašnjim Dejanovim trenerom.

Mnogo ga poštujem. Došao je u Inter kad sam imao 30 godina, u trenutku kad mi se činilo da sam dao celog sebe fudbalu. A Žoze je uspeo da me unapredi za 20 do 30 odsto, izvuče iz mene ono što nisam ni znao da posedujem. Otad nismo izgubili kontakt. I dalje smo na vezi“.

Murinjo, Stanković i Majkon (© AFP)Murinjo, Stanković i Majkon (© AFP)

Prožeta je kako prijateljskim, tako i poslovnim nitima.

Često ga pitam za savet, razmenjujemo mišljenja, reč je o čoveku neviđene inteligencije i neobičnih sposobnosti. Murinjo je u stanju da trenira sve: igrače, trenere, medije, navijače... Ne manipuliše njima, već ih trenira. Izuzetno je angažovan i poseduje veliku empatiju. Baš kao što je bio slučaj sa Sinišom Mihajlovićem. Takvim osobama ćete se ili prikloniti i poštovati ih ili ćete se od njih udaljiti. Čini mi se da pojedinci i dalje ne razumeju Murinjovu veličinu. Ili ne žele da ja prihvate“.

Stanković je impresioniran kako je Portugalac, bez obzira što je u januaru napunio 60 godina, i dalje gladan uspeha.

Osvojio je maltene sve, a i dalje želi da osvaja. Ima trenutaka kad njegovi timovi ne igraju kako želi, ali na kraju se računa samo rezultat, koji je u većini slučajeva dobar. Jedan fudbal se igrao u periodu od 2008. do 2010. godine (kad su sarađivalii u Interu), drugi sad 2023, ali je Žoze našao način da mu se prilagodi. Najpre, razume čime raspolaže, kakav mu je kvalitet igrača na raspolaganju. A onda od svakog pojedinca zahteva da uloži celog sebe“.

Nedavna smrt Siniše Mihajlovića žestoko je potresla sve ljubitelje fudbala, naročito Dejana Stankovića.

Sinišu je nemoguće zameniti. Autentična figura. Moj saputnik, prijatelj, referentna tačka u svakoj situaciji. Čak i kad bi bio tvrdoglav. Bio je direktan, pozitivan, a u situacijama kad bi pogrešio sposoban da se brzo oporavi. Nedostaje mi. Kad sam imao 19 godina i stigao u Italiju tako da nisam znao maltene ništa o životu on je bio tu za mene. Mihi dugujem što sam danas odlučan čovek“, dodao je trener Sampdorije.


tagovi

Dejan StankovićSampdorijaŽoze Murinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara