Navijači Sparte (©AFP)
Navijači Sparte (©AFP)

Derbi dva najveća grada Češke, "zemljotres" u Liberecu, Teplice ruši tradiciju

Vreme čitanja: 3min | sub. 22.08.20. | 13:57

Četiri zanimljiva susreta u zemlji piva

Testovi na virus korona značajno su uticali na češko fudbalsko prvenstvo. Tri duela nedeljnog programa dovedena su u opasnost, jer su se pojavili zaraženi u Bohemijansu, Ostravi i Buđejovicama. Dok se čeka rasplet situacije i odluka zvaničnika, akcenat je na današnjim duelima. Četiri interesantna susreta, pa hajde da krenemo redom...

Od 17.00 na teren će Pribram i Teplice. Domaćin tim spasao se minule sezone zahvaljujući višoj sili u obliku globalne pošasti i započeće još jednu sezonu u najjačem rangu protiv Teplica, koje će posetiti njima mrski stadion Na Litavce. Gostima nikako ne prijaju dueli na tom terenu, jer tamo nisu pobedili devet puta zaredom.

Izabrane vesti

Prema formi i kvalitetu možda je baš došao dan da se tradicija sruši, jer Teplice je pojačao talentovani Hajdenrih iz Atalante i 19-godišnjak Kozak iz Sparte, koji su se istakli u omladinskim takmičenjima. Ova mlada krv će definitivno pomoći Žutima. Sa druge strane, Pribram praktično nije ojačao. Pilik je jedini vredan spomena, ostali su "drugoligaši".

Istovremeno snage će odmeriti Sigma i Liberec. Iako je prošle sezone Slovan završio na tabeli iznad svog protivnika, tim iz Olomouca je uzeo sve bodove iz međusobnih duela. Oba puta je pobedio 1:0. Ipak, poslednje odmeravanje snaga u polufinalu nacionalnog Kupa pripalo je Liberecu sa 2:1.

Sigma nije imala velike promene tokom kratke letnje pauze. Najveća je verovatno odlazak napadača Juliša u Spartu. Roman Hubnik se, s druge strane, vratio u Sigmu i preuzeo kapitansku traku. Tokom priprema sastav iz Olomouca je odigrao samo pet mečeva, od kojih je slavio na dva. Što se tiče Libereca, kod njega je bio zemljotres. Severni boemi uglavnom su sarađivali sa praškom Slavijom, koja je Liberecu pozajmila šest igrača, ali su četvorica prvotimaca Pavela Hoftiha završila na Eden areni.

Takođe, od 17.00 sastaju se Zlin i Slovačko. Domaći sastav nije briljirao na pripremama, a dolazak iskusno Vaclava Prohaske znači da se ekipa sprema da igra sa tri štopera. Kako Zlin ima problema sa efikasnopšću, jasno je da će fokus biti na defanzivi, a u takvoj konstelaciji snaga pitanje je koliko može Slovačko. Mada, novajlija Sisilija iz Ajndhovena se pokazao na pripremama, gde je bio prvi strelac ekipe sa četiri pogotka.

Za kraj dana, derbi duel ekipa iz dva najveća grada Češke. Novajlija Brno dočekuje Spartu (19.30). Praški tim pred sobom ima jasan izazov - da okonča vladavinu Slavije i Plzejna i da posle dužeg vremena ponovo stigne do prestižne titule šampiona. Prošle sezone ekipa sa Letna završila je na 3. mestu u ligi, a sezonu - koja je u jednom momentu pretila da bude katastrofalna - je spasila osvajanjem Kupa, koji ih je katapultirao u Ligu Evrope i zahvaljujući gubitku Liona u polufinalu Lige šampiona.

Sparta je takođe bila vrlo živahna tokom pauze. Gelor Kanga, koji je bio pokretačka snaga tima u prethodne dve sezone, napustio je tim i vratio se u Crvenu zvezdu, a klub je uspeo da zadrži ključnog štopera Davida Hancka. Ekipa je ojačana iskusnim Ondrejom Čelustkom, a ofanzivac Ladislav Krejči takođe se vratio u češku prestonicu. Tim iz drugog najvećeg grada u zemlji vraća se na prvoligašku scenu posle dvogodišnje pauze. Ekipa trenera Miloslava Makaleka završila je na drugom mestu u prošlogodišnjoj drugoj ligi iza suverenih Pardubica, ali na kraju, posle nekoliko izmena, nije morala da ide u plej-of. Tokom leta je Zbrojovka izgubila kapitena Pavla Ejsmana, koji je završio karijeru, ali je ogromni deo tima ostao zajedno.  

ČEŠKA 1 - 1. KOLO

Petak

Plzenj - Opava 3:1 (1:1)

Subota

17.00: (2,65) Zlin (3,05) Slovačko (2,85)

17.00: (2,75) Pribram (3,05) Teplice (2,75

17.00: (2,70) Sigma (3,10) Liberec (2,75)

19.30: (6,25) Brno (4,00) Sparta (1,55)

Nedelja

16.30: (8,50) Buđejovice (4,70) Slavija (1,38)

16.30: (1,55) Jablonec (4,10) Pardubice (6,00)

16.30: (3,50) Karvina (3,30) Ostrava (2,15)

18.30: (2,30) Bohemijans (3,30) Mlada Boleslav (3,15)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Češka 1BrnoSparta PragPribramTepliceSigma OlomoucSlovan LiberecZlinSlovačko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara