Ilustracija (©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)
Ilustracija (©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)

Ko može da zaustavi Slaviju? Samo Plzenj, možda! Sparta bez Kange je misterija

Vreme čitanja: 8min | pet. 21.08.20. | 07:51

Detaljan skener šampionata Češke koji danas startuje

Minimalno vreme za odmor, promena formata takmičenja, veći broj timova i dva jasna favorita. Ovog petka, duelom na Dosan areni između Plzenja i Opave (18.00), startuje 28. izdanje šampionata Češke, u kojem za razliku od prethodnih godina neće biti plej-ofa, niti doigravanja za Ligu Evrope i opstanak. Protekle sezone usled pandemije virusa korona niko nije napustio elitni rang zemlje piva i hokeja na ledu, pa će u novoj kampanji umesto dosadašnjih 16 učestvovati 18 ekipa, pošto su dva najbolja tima drugoligaškog karavana Pardubice i Brno izborili promociju. Titulu brani Slavija, kojoj bi najviše problema trebalo da napravi Viktorija, dok će bitka za izbegavanje selidbe u Drugu ligu biti daleko složenija.

Izabrane vesti

Posle 34. kola dva najbolja sastava izboriće mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona, trećeplasirani i četvrtoplasirani ići će u borbu za Ligu Evrope, baš kao i pobednik Kupa, dok tri najslabije rangirana tima ispadaju.

Slavija nedodirljiva, Plzenj najozbiljniji takmac, Sparta nepoznanica !

Ukidanju plej-ofa, bez ikakve sumnje, silno su se obradovali u taboru branioca krune. Razlog je prost, pošto Slavija gotovo da ne gubi bodove protiv slabijih ekipa, dok joj nikada nije lako u susretima sa rivalima iz gornjeg doma. Slično je i sa Plzenjom i Spartom, koji bi trebalo da čine najveću pretnju po crveno-bele sa Eden arene.

Nikolae Stančiju protiv Usmana Dembelea (©AFP)Nikolae Stančiju protiv Usmana Dembelea (©AFP)

Međutim, potonji klub izvesno čeka još jedna teška sezona. Iako se Sparta oslobodila tereta visokih plata, u vidu odlazaka Manđeka, Kaje, Ben Haima i Frideka, još iz ere Andree Stramaćonija, čelnici praškog kluba nisu želeli da ulože dovoljno novca tokom prelaznog roka kako bi zadržali ključnog igrača tima. Gelor Kanga vratio se u Crvenu zvezdu, gde je potpisao trogodišnji ugovor, a odlazak Gabonca u brojnim češkim medijima ocenjen je kao velika sramota. Nakon odlaska Kange, Dočkal će morati da se pokaže u boljem svetlu, a breme ogromnih očekivanja stavljeno je na pleća Martina Minčeva, bugarskog krila pristiglog iz Černog Mora za 2.000.000 evra. Sportski direktor Tomaš Rosicki obezbedio je još letnjih akvizicija, u vidu Čelustke, Juliša, Součeka i Ladislava Krejčija, koji se vratio u Prag posle četvorogodišnjeg boravka u Bolonji.

Sparta iza sebe ima turbulentan pripremni period, u kojem nije mnogo igrala usled brojnih otkazanih duela zbog pandemije virusa korona. Iskusni trener Vaclav Kotal spasio je prethodnu sezonu osvojivši Kup sa Spartom, iako je pred prekid prvenstva delovalo da ekipu sa Letne očekuje razočaravajuća kampanja.

Sparta je, dakle, još jednom pokazala izostanak sistematskog rada, što je u oštroj suprotnosti sa vladarom Slavijom. Tim trenera Jindržiha Trpišovskog tokom leta nije oklevao i rešio je da bude aktivan na tržištu. Crveno-beli su potrošili preko 3.000.000 evra za kvartet Libereca - Karafijat, Kuhta, Beran i Malinski - dok su najviše izdvojili za talentovanog štopera Sigme Davida Zimu. Jedini vredan odlazak iz Vršovica je transfer defanzivnog veziste Tomaša Součeka u Vest Hem, koji ga je prethodno pozajmio, a potom otkupio za oko 20.000.000 evra.

Ekipa sa Eden arene bavila se tokom završetka priprema neprijatnostima povezanim sa koronavirusom. Jedan od igrača bio je pozitivan na testu, a onda je ceo tim morao da završi trening kamp i smesti se u karantin nekoliko dana. Sve ovo, naravno, ne ide u prilog sastavu trenera Trpišovskog, međutim, praški klub je toliko iskusan, kvalitetan i kompaktan, da će ovi problemi teško na njega uticati.

Slaviji će za petama najverovatnije biti Plzenj, koji je u 2020. godinu ušao sa novim trenerom. Slovak Adrijan Gula zamenio je Pavela Vrbu i da nije gubio u međusobnim dvobojima sa Slavijom, mogao je da se okiti titulom. Gula je u prethodnom periodu kompletirao osoblje prema svojim idejama, a uz to je dobro pripremljen. Imao je priliku da se upozna sa ligom, međutim najveći problem mogao bi da mu bude napadač. Žan David Buguel želi da napusti klub i mentalno je veoma neuravnotežen, što će reći da u taboru Viktorije ne mogu potpuno da se oslone na Francuza.

Tomaš Hibšman u borbi sa Hatemom Ben Arfom (©AFP)Tomaš Hibšman u borbi sa Hatemom Ben Arfom (©AFP)

Tri kandidata za Evropu

Jablonec, Liberec i Ostrava trkaće se, baš kao i prethodne godine, za plasman na međunarodnu scenu. S tim, što se ponovo veće šanse daju prvopomenutima, mada sve može da bude varljivo pošto su oba tima pretrpela promene.

Jablonec se svake godine podvrgne promeni ekipe. Matoušek, Sikora, Jugas i Plehati napustili su ekipu, a zeleno-belu opremu zadužili su Šranc iz Buđejovica, Pilar iz Sigme i Hrubi iz Ostrave. Četa Petra Rade suočavala se u finišu minule sezone sa finansijskim problemima, pa ostaje da se vidi da li je dug prema igračima saniran. U svakom slučaju, defekt za Jablonec mogla bi da bude činjenica da su iza iskusnog štopera Tomaša Hibšmana najbolje godine, a napadač Martin Doležal je takođe izgledao vrlo istrošeno na proleće.

Liberec je doživeo "mali zemljotres" ovog leta, kada je ostao bez četiri prvotimca, koji su otišli u Slaviju i jedan u Plzenj. Iz redova prvaka u Slovan je stiglo šest igrača na pozajmicu. To će, naravno, ostaviti trag na tim Pavela Hoftiha. Rezultati u predsezoni sugerišu da Slovanu treba određeno vreme pre nego što uđe u optimalnu formu. U svakom slučaju, Liberec bi trebalo da igra ofanzivno, u pravcu u kojem je dobio nekoliko vrlo zanimljivih igrača - Moskera, Hilal, Matoušek...

Ostrava je igrala dosta prijateljskih duela na pripremama, čak šest (3-1-2), što je dvostruko više u odnosu na neke ligaške rivale. Tim je bio u kampu u Austriji, gde se trudio da igra vrlo ofanzivno. Banjik u sezonu ulazi bez legendarnog napadača Milana Baroša, koji se penzionisao, a klub nije uspeo da pronađe adekvatnu zamenu. Novajlije Zajic iz Slovačkog, Tetur iz Dukle i Juroška iz Slovačkog osnažiće vezni red, dok za iskorak sastavu iz Ostrave nedostaje as sa dvocifrenim brojem pogodaka.

Roman Hubnik u duelu sa Patrikom Šikom (©AFP)Roman Hubnik u duelu sa Patrikom Šikom (©AFP)

Evropa san, a sredina realnost za Mladu, Sigmu, Slovačko...

Nije nemoguće da neko iskoči iz prosečnosti, ali realnije je da Mlada Boleslav, Sigma, Slovačko, Bohemijans, Buđejovice, Teplice i Zlin i ove sezone budu u sredini tabele. Mlada je imala vrlo burno proleće, u kojem je zamalo ušla u plej-aut grupu, a na kraju se borila s Liberecom za plasman u Evropu. U svakom slučaju, uprava kluba tokom pauze je uspela da, posle prolećne rasprodaje, izdejstvuje povratak Mešanovića iz Kajzerija i Drhala iz Sparte, koji će činiti ofanzivni tandem, dok se vezista Zahustel pokazao dobro na pripremama. U kadru je ostao produktivni vezni igrač Budinski, koji bi mogao da ima koristi od činjenice da će pažnja biti usredsređena uglavnom na napadače.

Sigma posle povratka Juliša u Spartu, nema napadača u timu. Ekipa iz Olomouca se bori s nižom produktivnošću, a na drugoj strani treba očekivati da odbrana deluje bolje. U klub kojim rukovodi Radoslav Latal stigao je veteran Hubnik, doskorašnji kapiten Plzenja i bivši reprezentativni štoper. Hubnik više nije najbrži, ali ima odlične organizacione sposobnosti, dobro čita igru i pristojno igra glavom.

Slovačko, takođe, ima problema u završnoj trećini, ali letnja akvizicija Sisilija iz Ajndhovena ili Jan Kliment, nekada nada Štutgarta, želeli bi da ožive karijeru, i to je epilog kojem se nadaju u taboru ekipe iz Uherskog Hradišta. Tim trenera Svedika je prošle godine uspevao da savlada čak i najbolje, Slaviju, Spartu i Plzenj, što će reći da je Slovačko tim s potencijalom.

Buđejovice ne čeka laka godina. Produktivni ofanzivac Šranc pojačao je Jablonec, dok je vezista Tomaš Sivok završio karijeru. To su dva ogromna gubitka koja će biti teško nadoknadiva. Ruki euforije više nema u taboru ekipe čiji je jedan od funkcionera legendarni Karel Poborski, pa je tim pred mnogo težim izazovom nego prošle godine.

Bohemijans je u sezonina izmaku bio treća najbolja ekipa na domaćem terenu, pa će se sličnom scenariju nadati predsednik Kengura Antonjin Panenka. Ekipa je, uglavnom, ostala na broju.

Teplice su na kraju sezone delovale vrlo dobro. U grupi za spasavanje pokazali su svoju superiornost, pobedivši mnoge protivnike. Jedan od najboljih strelaca lige Rezniček ostao je u klubu, a spisak su dopunili talentovani mladići Hajdenrih i Kozak. Međutim, Teplice igra različit fudbal kod kuće i na strani, jer partijama u gostima uglavnom ne zaslužuje poštovanje.

Zbog činjenice da tri tima direktno ispadaju, Zlin će od početka biti pod pritiskom. Trener Bohumil Panik nije blistao sa ekipom na pripremama. Nakon pobede nad Trenčinom usledio je remi sa Slovanom i poraz od Prostejova i Brna. Neefikasnost je veliki hendikep, a odbrana nije solidna.

Mihal Papadopulos iz vremena kada je nosio dres Herenvena (©AFP)Mihal Papadopulos iz vremena kada je nosio dres Herenvena (©AFP)

Pet ekipa u istom sosu

Pribram, Karvina, Opava, Pardubice i Brno imaće jedan jedini cilj - da ostanu u ligi. Pribram nekako uvek uspeva da pronađe rešenje kako da opstane. Minule sezone ključan potez je bilo angažovanje trenera Pavela Horvata, koji je uspeo da podigne tim. Bivši reprezentativac i odličan vezni igrač pomalo je nekonvencionalan, ali nesumnjivo razume fudbal. Želi da izgradi tim na mladim igračima i talentovanim strancima, od kojih zahteva maksimalnu posvećenost.

Tokom leta Karvina je pretrpela veliku kadrovsku promenu u ofanzivnoj liniji, kada je većina asova otišla - Lingr, Ba Lua i Abdulrahman, a klub su napustila i dva srpska internacionalca štoper Milan Rundić koji je prešao u Podbeskidzje, i Vukadin Vukadinović, koji je još bez kluba. S druge strane, nove akvizicije tima su veteran Mihal Papadopulos i talentovani Ostrak. Ozbiljan problem mogao bi da sačeka Karvinu u uvodnom delu šampoionata. Raspored joj ne ide naruku. Počinje kod kuće sa Banjikom, nakon čega sledi još jedan derbi u Opavi. Potom kod kuće Sparta, izlet u Liberec, pa domaćinstvo Mladoj Boleslav. Češka javnost smatra da trener Juraj Jarabek neće toliko opstati na klupi.

Opava je bila ekipa sa najmanje bodova u takmičenju prošle godine, a ove će takođe imati problema. Činjenica da je šlezijski klub ojačao dolaskom Lukaša Holika iz Dukle, koji je postigao 11 golova prošle sezone u drugom rangu ništa ne menja. Trener Radoslav Kovač ostao je bez talentovanog veziste Součeka koji je otišao u Spartu. Mršavo i nejako...

Novajlija iz Pardubica dokopao se prvog plasmana u najjači rang Češke. Klub osnovan 2008. godine protekle sezone je dominirao u Drugoj ligi zahvaljujući dobroj odbrani, ali ofanzivna snaga klubova u eliti je veća. Pardubice nisu na bilo koji način ojačale tim, a trener Jirži Krejči je nedavno najavio da će najmanje četiri nova imena zadužiti opremu. Na sve to, ovaj tim neće moći da bude domaćin na svom stadionu, jer on ne ispunjava standardne propisane od strane lige, pa će rivale dočekivati u domu Bohemijansa, u stotinak kilometara udaljenom Pragu.

Brno će, sa druge strane, krenuti maksimalnom euforijom, željan borbe sa najboljima u zemlji. Klub iz odsustvovao je iz Prve lige dve godine, a u međuvremenu ga je preuzeo veoma dobar trener Miloslav Mahalek, koji ume da radi sa malo sredstava, a letos nije tražio neka značajnija pojačanja u smisli poznatijih imena. U svakom slučaju, Brno će da "grize" kod kuće, gde tradicionalno pruža bolje partije.

Za kraj, tek da pomenemo da u predstojećoj sezoni boje Srbije brane četvorica igrača. Srđan Plavšić je i dalje adut Sparte, Nemanja Kuzmanović je ostao u Ostravi, dok su Mihailo Cmiljanović i Stefan Vilotić nastavili da nose dres Pribrama.

ČEŠKA 1 - 1. KOLO

Petak

18.00: (1,15) Plzenj (8,50) Opava (15,0)

Subota

17.00: (2,65) Zlin (3,05) Slovačko (2,85)

17.00: (2,75) Pribram (3,05) Teplice (2,75

17.00: (2,70) Sigma (3,10) Liberec (2,75)

19.30: (6,25) Brno (4,00) Sparta (1,55)

Nedelja

16.30: (8,50) Buđejovice (4,70) Slavija (1,38)

16.30: (1,55) Jablonec (4,10) Pardubice (6,00)

16.30: (3,50) Karvina (3,30) Ostrava (2,15)

18.30: (2,30) Bohemijans (3,30) Mlada Boleslav (3,15)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

KarvinaJablonecČeške BuđejoviceBrnoSigma OlomoucTeplicePribramSlovačkoOpavaMlada BoleslavSlovan LiberecBohemijansOstravaPlzenjSparta PragSlavija PragČeška 1Gelor Kanga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara