Dešan (© Reuters)
Dešan (© Reuters)

Dešan o suđenju: Paziću šta pričam, moglo je da bude i gore, očekivali smo lukavstvo Argentinaca

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.12.22. | 21:23

Početkom 2023. odluka da li selektor Francuske ostaje na klupi

Vraćala se dvaput, još jednom nije mogla. Bila je Francuska u zaostatku tokom osnovnih 90 minuta (0:2, pa stigla do 2:2), za vreme produžetaka (od 2:3 do 3:3), ali joj je penal serija došla glave.

Preživela je svašta protiv Argentine, da bi na kraju tugovala usled propuštene šanse da odbrani trofej prvaka sveta.

Izabrane vesti

Kako je igrala tokom dve trećine utakmice čini se da nije ni zaslužila, a opet, pokazala je snažnu psihološku stabilnost kad je uvela meč u produžetke.

Tokom 60 minuta skoro da nismo ništa igrali. Argentina je pokazala kvalitet i agresivnost, mi smo bili slabiji rival, iz različitih razloga. Uprkos svemu, niotkuda smo se vratili i stekli komparativnu, psihološku prednost. Zato još više žalimo. Imali smo meč loptu da u poslednjim trenucima produžetka osvojimo Mundijal (šansa Kolo Muanija, op. au). Da smo posle 0:2 primili još jedan gol, da se završilo 0:3 žal ne bi bila ista, onda bismo samo čestitali Argentincima. Čestitamo i ovako, jer je pokazao kvalitet, agresivnost, čak i lukavstvo. Ovo poslednje smo i očekivali, mada to ne bi trebalo da im oduzme zasluge što smo osvojili pehar“, smireno je na koncu turnira u Dohi govorio Didije Dešan.

Priznaje selektor Trikolora da mu je nešto igralo u stomaku sve vreme.

Bilo je različitih emocija, na kraju preovladava – okrutnost. Bili smo blizu nečega što smo mogli da dotaknemo, nismo uspeli. Nekoliko važnih igrača je odigralo sa manjkom energije. Pored svega, ulaskom mladih fubdalera, doduše sa manjkom iskustva, ali svežih i kvalitetnih, uradili smo sve što je bilo potrebno da se izborimo za šansu da sanjamo. Nažalost, san se nije ostvario“.

Danima su Francuzi imali kadrovskih problema, pominjalo se i prisustvo virusa, pa je pitanje da li je to uticalo na izdanja pojedinaca.

Kompletna ekipa je bila izložena problemima, ne znam kakav je fizički i psihički uticaj ostavilo na momke. Nisam brinuo za one koji su počeli finale. Može biti i to redosleda utakmica... Nije to izgovor, međutim, nismo imali dinamiku kao na prethodnom mečevima. Zato sat vremena nismo ni igrali“.

Jedan od neizbežnbih tema bilo je suđenje Simona Marčinjaka, posebno zbog načina na koji je Poljak svirao prvi penal na utakmici, posle duela Usmana Dembelea i Anhela di Marije.

Smeh... Voleo bih da mi niste postavili to pitanje. Paziću šta pričam. Suđenje je bilo kakvo je bilo, moglo je da bude i lošije, moglo je i gore, ima odluka o kojima može da se diskutuje, kao i na svim utakmicama. Pre finala sam dozvolio sebi da kažem kako Argentina nije bila nezadovoljna (izborom Marčinjaka, op. au), neću suprotno govoriti ni sad. Ponavljam, ne želim time da umanjim zasluge protivniku što je osvojio trofej. Razgovarao sam sa sudijama posle meča, ne bih da ulazim u detalje“.

Posle svega, neizvesno je da li dosadašnji prvak sveta nastavlja sa Dešanom u ulozi selektora ili se, možda, sprema teren za inauguraciju Zinedina Zidana.

„Nisi prvi koji me to pita. Čak i da je rezultat bio suprotan, ne bih sad odgovorio. Veoma sam tužan zbog igrača i saradnika. Znate već da ću se početkom 2023. sastati sa predsednikom FS Francuske i posle tog dijaloga ćete sve znati“, ostavio je Dešan otvorenim dilemu ostaje li na klupi ili završava misiju u trajanju od deset godina.


tagovi

Fudbalska reprezentacija FrancuskeDidije DešanKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara