Noćas tuguje, sutra preuzima tron

Vreme čitanja: 2min | ned. 18.12.22. | 19:30

Teška noć za Kilijana Mbapea, ali i temelj za neke buduće polemike...

On noćas tuguje i sigurno mu nije lako, ali dugoročno gledano Kilijan Mbape je za sebe i svoj budući status uradio veliku stvar. Noćas će zaljubljenici u lik i delo Lionela Mesija likovati, kovati ga u zvezde, ponavljati bezbroj puta kako više nema dileme da je najveći u istoriji ove igre - činiće to i mnogi neutralni ljubitelji fudbala - ali sva je prilika da ćemo slične rasprave (o tome kome pripada vanvremenski fudbalski pijedestal) imati i za desetak godina. Jer ono što je mladi francuski napadač uradio samo do svog 23. rođendana nagoveštava da će se ubrzo uhvatiti u koštac sa fudbalskim divovima i neizbežnim polemikama.

Kilijan Mbape postigao je tri gola u porazu Francuske u finalu Mundijala. Svešto je bilo do njega - učinio je. Usput postao najbolji strelac turnira u Kataru, pokazao šampionski DNK kada je bilo najvažnije, pogodivši čak tri puta sa bele tačke (jednom u penal seriji); ušao u istoriju kao tek drugi fudbaler kome je pošlo za rukom da postigne tri pogotka u finalu Svetskog kupa.

Izabrane vesti

Pre njega to je učinio samo Džefri Harst 1966, u slavlju Engleske nad Nemačkom (4:2)...

Možda i veća stvar od svega nabrojanog jeste podatak da je Mbape pre nego što će napuniti 24 godine ustoličio sebe kao najboljeg strelca u istoriji kada su u pitanju finala Mundijala. A igrao je samo u dva. I pred njim je prilika verovatno za još dva ili tri... On ih sada ima četiri i u leđa mu gledaju veličine kao što su Pele, Zinedin Zidan, pomenuti Harst i Vava sa po tri.

Takođe, pre Mbapea, u najmanje dva finala najvećeg takmičenja na svetu pogađala su samo trojica igrača: opet Pele, Zidan, Vava.

I pogled na večnu listu najboljih strelaca u istoriji svetskih šampionata daje zvezdi Pari Sen Žermena da se nade kako može do samog trona. S ova tri pogotka on se probio u sam vrh, izjednačio sa Peleom (po 12 pogodaka), Mesi mu beži samo jedan gol (i više neće imati šansu da popravi učinak), kao i Žist Fonten. Ispred ostaju još Gerd Miler (14), Brazilac Ronaldo (15) i Miroslav Klose (16).

Da ne ponavljamo da je efikasniji i od Mesija i od Ronalda u dobi od nepune 24 godine.

Kilijan noćas tuguje, ali uskoro preuzima tron. Ne sumnjajte u to. Možda koliko sutra, imajući u vidu godine odlazećih starih majstora, Mesija i Ronalda...


tagovi

Kilijan EmbapeKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara