Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Dinamo je živ zbog prkosa, Bekali je izabrao drugačiji put: Nije važno da li je 148. večiti derbi, već kome pripada Bukurešt?

Vreme čitanja: 5min | sre. 03.02.21. | 14:14

Crveni psi u hroničnoj besparici, egzistiraju usled pomoći navijača, pa ne čudi što zaostaju 20 bodova za liderom

Nikada nije postojala tako velika razlika između Dinama i FCSB-a sa ekonomske tačke gledišta. Upravo ona ima snažan uticaj na stanje na tabeli i funkcionisanje klubova. Jedni grcaju u nemaštini i jedva spajaju kraj s krajem, drugi se baškare i ne brinu za sutra. Ko je gladniji uspeha, ovde je očigledno, ali veliki rivalitet često ume i sitog da "baci u vatru". Pitanje časti nema cenu.

Dinamo i FCSB su ostali u rivalstvu i pošto je klub Điđija Bekalija nastavio da igra u Ligi 1 umesto stare Steaue iz Bukurešta, tradicionalnog protivnika crveno-belih. Zbog toga će večerašnji meč 21. kola Lige 1 biti - ili neće ako pitate navijače Steaue koja se takmiči u trećem rangu - 148. ligaška epizoda Derbi de România, iliti Derbija Rumunije, odnosno 180. u svim takmičenjima (19.45).

Izabrane vesti

FCSB je bez titule u prvenstvu Rumunije od 2015. godine, međutim rezultati u aktuelnoj sezoni nagoveštavaju da klub ima potencijal da konačno prekine post. Na putu do sezonama sanjanog trofeja klub će morati da uspostavi kontinuitet, a prva među preostalim preprekama je gradski rival Dinamo.

Derbi Bukurešta oba tima dočekuju u vrlo dobrom raspoloženju. Domaćin je vezao dva trijumfa, protiv Gaz Metana (2:1) i UTA Arada (1:0), dok su se gosti u susretu sa KSMS Jašijem (3:1) vratili na pobednički kolosek posle neplanirano ispuštenih bodova na gostovanju Arđešu u Piteštiju (0:0) i zauzimaju lidersku poziciju sa bodom prednosti u odnosu na Kluž.

Dok FCSB, sa jedne strane, u pohod na nove bodove kreće motivisan da održi korak u trci sa braniocem titule, Dinamo je poslednjim rezultatima probudio nadu u plasman među šest najboljih ekipa, te će duel starih rivala nositi posebnu draž.

Samo navijači održavaju Crvene pse u šampionatu. Nije greška. Zaista je tako. Sa druge strane, crveno-plavi su upravo dobili 13.000.000 evra od transfera Denisa Mana u Parmu - još dva miliona kroz bonuse u perspektivi - najvećeg posla u istoriji rumunskog fudbala.

Gosti u aktuelnoj sezoni imaju ubedljivo najefikasniji tim, sa 47 postignutih golova, ali predstojeći duel biće prvi veliki test za ofanzivu od odlaska najboljeg igrača i strelca Denisa Mana. Sjajni napadač, koji je u aktuelnoj sezoni postigao 14 pogodaka, pomenuli smo, prešao je u Parmu.

Dinamo i dalje egzistira u prvoj ligi samo zato što su njegove pristalice kontinuirano prikupljale novac kojim su Crveni psi vršili isplatu dugova. Klub je i dalje u besparici, i još traži spasonosno rešenje za finansiranje.

Psi su za ovu sezonu dobili 875.000 evra od TV prava, a od navijača, članarine i prodaje virtuelnih ulaznica za svaki meč na svom terenu inkasirali su gotovo 1.000.000 evra. Navijački pokret "Samo Dinamo Bukurešt" prikuplja sredstva i ubrizgava novac u klub u obliku pozajmica.

Navijači Dinama (©Shutterstock)Navijači Dinama (©Shutterstock)

Sa druge strane, FCSB je dobio mnogo više para za TV prava - 2.000.000 evra. Bekalijev tim je prošle sezone završio na petom mestu, Dinamo je bio pretposlednji i ispao bi da Savez nije odlučio da poveća broj timova u Ligi 1 sa 14 na 16. Takođe, navijačko jezgro bukureštanske Steauea podelilo se kada je Bekali odlučio da oformi FCSB i reši se dugova najtrofejnijeg rumunskog tima. Steaua je izbačena u četvrtu ligu, trenutno je u trećoj, a većina pristalica iz tvrdog jezgra i dalje bodri upravo taj tim. U svakom slučaju, navijači FCSB-a nisu toliko dobro organizovani kao rivali iz Dinama, da bi konkretno doprineli klupskim aktivnostima. Ali, za budžet crveno-plavih to i nije potrebno.

Samo od novca za Mana lider prvenstva može da nastavi da lovi najbolje omladince u Rumuniji i da ih stavlja "u izlog", sa nadom da će uslediti i drugi impresivni transferi. Dinamo nema šta konkretno da proda, osim virtuelnih karata.

Razlika između Dinama i FCSB-a takođe se pojavljuje na terenu, u prvenstvenim utakmicama. Poredak jasno razdvaja dva rivala: Dinamo ima 25 bodova, FCSB 45. Udaljenost je, dakle, ravno 20 bodova posle samo 20 etapa.

Četa Jonela Ganea napravila je sjajnu uvertiru sa dve uzastopne pobede u šampionatu, koje su je dovele na deveto mesto, na tri boda od poslednjeg mesta u baražu. Trener crveno-belih želi da pobedi FCSB i posveti pobedu navijačima, koji su sve više uključeni u klub.

"Ekipa je motivisana. Žao mi je što nemamo pristalice na tribinama. Igrači se osećaju veoma samopouzdano posle prethodnih pobeda. Bodovna razlika ne igra ulogu. Rivalstvo između dve ekipe je toliko veliko, da je pozicija na tabeli manje bitna. Da li shvatate kako bi bilo lepo kad bismo pobedili? Samo zbog onih ljudi koji rade sve da ovaj klub živi. Naši navijači čekaju autobus, šalju nam svu energiju, žive za ekipu. Iskreno se nadam da ćemo da pobedimo", rekao je strateg Gane na konferenciji za novinare pre meča.

S druge strane, FCSB je na prvom mestu i neporažen je u poslednjih sedam mečeva u prvenstvu. Sa 45 bodova izabranici Tonija Petree samo su na bod ispred Kluža, a pobedom u derbiju sa Dinamom obezbedili bi prvu poziciju za još najmanje jednu rundu.

"To je derbi, čak i ako Dinamo nije u vrhu. Rivalstvo i ponos čine ovaj dvoboj derbijem, iz kojeg se nadam da ćemo da izađemo kao pobednici. Ovo je utakmica koju moramo da dobijemo po svaku cenu", naveo je Petrea.

Kad je tradicija u pitanju, rivali iz rumunske prestonice prethodne godine odigrali su četiri susreta od kojih je u poslednja tri slavio FCSB (3:0, 1:0, 3:2), Dok je Dinamu pripao februarski okršaj (2:1), čime je prekinuta serija od četiri remija u međusobim duelima.

RUMUNIJA 1 - 21. KOLO

Utorak

KSMS Jaši - Krajova 0:3 (0:2)

/Ivan 27, Nistor 35, Cimpanu 57/

Sreda

Hermanštat - Gaz Metan u toku

16.30: (3,45) Voluntari (3,15) Astra (2,25)

19.45: (6,00) Dinamo Bukurešt (3,80) FCSB (1,60)

Četvrtak

14.00: (2,45) Klinćeni (2,95) UTA Arad (3,30)

16.30: (2,90) Kindija (3,10) Botošani (2,55)

19.00: (1,60) Kluž (3,80) Vitrolul (6,00)

Odloženo

Arđeš - Šepši

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Rumunija 1Dinamo BukureštFCSBRumunija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara