Stadion na kojem će Dinamo biti domaćin ove sezone (©Wikipedia)
Stadion na kojem će Dinamo biti domaćin ove sezone (©Wikipedia)

Dinamo u poslednji čas uspeo da registruje pojačanja, ali da li je to dovoljno za opstanak?

Vreme čitanja: 3min | pon. 17.07.23. | 13:16

Velikan iz Bukurešta prvi meč od povratka u elitu rumunskog fudbala igra od 20.30 časova, kada će ugostiti Univerzitateu iz Krajove

Uspeo je Dinamo iz Bukurešta da se spase, samo godinu dana posle ispadanja u drugu ligu vratio se u elitu. Prvi meč od povratka odigraće od 20.30 časova na stadionu Arkul de Trijumf u Bukureštu protiv Univerzitatee iz Krajove.

Reč je o jednom od najvećih derbija rumunskog fudbala, Dinamo je drugi najtrofejniji klub sa 18 titula, dok je Univerzitatea bila tri puta šampion. Poslednji trofej je osvojila još 1981. godine, a glavni cilj za ovu sezonu joj je da posle 43 godine vrati titulu u svoje vlasništvo.

Izabrane vesti

U tu svrhu je angažovan ovog leta Aleksandru Mitrica iz Njujork Sitija. Reč je o rumunskom reprezentativcu, povratniku u Krajovu, iz koje se i otisnuo pre četiri godine u MLS u transferu vrednom 8.000.000 evra.

Dinamo će se ove sezone boriti za opstanak, Univerzitatea za titulu i jasno je ko je favorit u njihovom okršaju. Od te uloge ne beži ni strateg tima iz Krajove Eugen Neagoe.

Ovo je oduvek bio derbi, svaka utakmica protiv Dinama je donosila dozu rizika, ne samo na terenu već i oko stadiona. Oni su nam uvek bili veći rival od FCSB-a. Tako sam se osećao i kada sam bio igrač i kasnije kao trener. Uzbuđeni smo, jedva smo čekali početak sezone i spremni smo za njega. Želimo da imamo uspešnu godinu u svakom smislu. Godinama već, cilj nam je da osvojimo titulu, ali nećemo zapostaviti ni Kup Rumunije“, objasnio je Neagoe.

20.30: (4,70) Dinamo Bukurešt (3,50) Univerzitatea Krajova (1,80)

Univerzitatea je bila neuspešna prošle sezone. Završila je tek na četvrtoj poziciji, što nije bilo dovoljno ni za plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije. Ovog leta ne moraju da razmišljaju o Evropi, tako da mogu da se koncentrišu samo na što bolji početak u prvenstvu.

Što se tiče Dinama, za njega je najvažnije da se koliko-toliko finansijski stabilizovao. Deo dugovanja prema bivšim igralima i trenerima je isplaćen, pošto je nedavno uplaćeno ukupno 500.000 evra na račune Adama Nemeca, Januša Gola, Antea Puljića, Raula Albentose i Džosefa Akpale, posle čega im je ukinuta zabrana da registruju pojačanja.

FIFA je momentalno kontaktirala FS Rumunije da nam se skine suspenzija, tako da od ovog momenta možemo da registrujemo igrače“, saopštio je Dinamo krajem prošle nedelje.

Dobra vest za sedmoricu fudbalera koji su stigli ovog leta u Bukurešt. Nije bilo zvučnih imena, možda je i najintrigatnije pojačanje bio Hakim Abdalah, reprezentativac Madagaskara koji je igrao prošle sezone u belgijskoj drugoj ligi. Angažovani su još Adnan Golubović (Koper), Denis Politik (Kremoneze), Kristijan Kostin (Voluntari), Kevin Kijubotaru (B tim Glazgov Rendžersa), Žosue Homavu (Red Star) i Gonsalo Gregorio (Leirija). Svi oni su došli bez obeštećenja.

Potrebna su nam pojačanja na još dve pozicije, moramo da vidimo koji fudbaleri su slobodni na tržištu. Imamo tu otežavajuću okolnost što je prvenstvo počelo veoma brzo, a igrači koji nemaju klub uvek preferiraju da čekaju do kraja prelaznog roka, u nadi da će da nađu nešto bolje. Teško je sada dovesti dobrog besplatnog igrača. Videćemo, možda nam se pred kraj prelaznog roka otvori neka dobra opcija“, nara se Ovidiju Burka, strateg Dinama.

Poslednji put su se drugi najtrofejniji rumunski klub i Univerzitatea sastali u sezoni 2021/2022. Oba meča su rutinski pripala timu iz Krajove, koji nije imao milosti prema rivalu. Razneo ga je sa po 5:0 na svom terenu i 6:1 u Bukureštu.

RUMUNIJA 1 – 1. KOLO

Petak

Ocelul – UTA Arad 1:1 (0:1)

/A. Pop 62 – R. Pop 45+5/

Rapid Bukurešt – Sepsi 0:0

Subota

Hermanštat – Farul 0:1 (0:0)

/Grameni 57/

Kluž – Poli Jaši 2:0 (1:0)

/Birligea 12, Manea 49/

Nedelja

Petrolul – Univerzitatea Kluž 1:1 (1:1)

/Musi 30 – Čipčiju 15/

Univerzitatea Krajova 1948 – FCSB 1:3 (0:2)

/Sidibe 70pen – Mikulesku 8, Koman 17pen, Eđuma 60/

Ponedeljak

17.30: (2,25) Voluntari (3,15) Botošani (3,45)

20.30: (4,70) Dinamo Bukurešt (3,50) Univerzitatea Krajova (1,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rumunija 1Dinamo BukureštUniverzitatea Krajova

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara