(©Reuters)
(©Reuters)

Dinamov ispit zrelosti i šansa generacije

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.03.21. | 12:45

Hoće li Temza poprimiti modru boju?

Ubiraju Dinamo i imperija Mamić plodove rada. Zagrepčani su se drugi put u tri sezone plasirali u osminu finala Lige Evrope, više se o Modrima ne govori kao o timu koji se dogega do grupne faze evropskih takmičenja, tako ispuni cilj i bude nemi posmatrač. Zagrepčani na evropskoj pozornici postali su standardni, a dobri rezultati više nisu iznenađenje, već konstanta koja ih prati. Čeka se još samo potvrda u vidu obaranja nekog evropskog velikana na strani, a takvu priliku Modri imaju večeras u Londonu protiv Totenhema (21.00).

21.00: (1,40) Totenhem (4,50) Dinamo Zagreb (8,50)

Izabrane vesti

Dečje bolesti su preležane, lekcije su naučene, prošla se kompletna škola. Zagrebački Dinamo dugo je sazrevao, dostigao je pun sjaj i naoštren je za velika dela. Nenad Bjelica započeo je Dinamovu transformaciju, a Zoran Mamić dao joj je svoj pečat. Nekada su se Zagrepčani vraćali kući sa punom mrežu i obešenih noseva, ove sezone oni su bili najbolja odbrana Lige Evrope. Primili su samo jedan gol u grupnoj fazi, malo je nedostajalo da prođu, a da im se mreža nije zatresla. Uvideli su na Maksimiru još pre dve godine kada su protiv Benfike igrali za četvrtfinale Lige Evrope da uz pametno povlačenje poteza mogu da doguraju daleko.

Opredelili su se za “bajernovski” model. Uložio je Dinamo u akademiju, koja je i ranije bila fabrika talenata, a čini se da poprima nove oblike. Pokupili su Modri sve što valja u Hrvatskoj, dijamanti su na jednom mestu i spremni za brušenje. Zoran Mamić izbalansirao je ekipu, napravljen je spoj mladosti i iskustva. Apsolutni vladar Hrvatske iskočio je iz domaćih okvira, dobri rezultati i briljantne igre ne prolaze ispod radara ni Žozeu Murinju, koji je imao samo reči hvale za hrvatski tim.

Trpe Dinamovi rezultati u hrvatskom šampionatu, titula nije kaparisana već na zimu kao nekih prethodnih sezona, a za to su zaslužni bivši trener Modrih, Nenad Bjelica, i Osijek. Dinamu će fokus biti na osvajanju duple krune, ali Liga Evrope svakako nije gurnuta u stranu. Ne predaju se Modri unapred iako su protiv pevaca autsajder, a trener Modrih čak najavljuje da id una pobedu u Londonu. Sa druge strane, Totenhem je posle dobrog starta u Premijer ligi – podbacio. Ali i dalje ima šanse da se domogne pozicija koje mu donose prohodnost u grupnu fazu Lige šampiona naredne sezone.

Ipak, u Totenhemu veću šansu vide da kroz Ligu Evrope izbore plasman u Ligu šampiona, a to im je izvanredna prilika i da osvoje neki trofej. A Gospodin posebni voli da igra u drugom po snazi takmičenju na Starom kontinentu. Čak je govorio i da mu je draže da napadne trofej nego da juri četvrtu poziciju u ligi. Teško da se nešto promenilo po tom pitanju.

"Dva puta sam igrao u Ligi Evropa i oba puta sam je osvojio. Ne bi bilo loše da je igram treći put i ponovo osvojim", rekao je prošle godine Murinjo.

21.00: (4,00) Olimpijakos (3,45) Arsenal (1,95)

Naigrao se Totenhem ove sezone. Čini se da nisu ni izlazili iz ritma igranja na svaka tri dana, a Žoze Murinjo je primoran da rotira startnih 11 od utakmice do utakmice. Retke su situacije kada ponovi sastav u dva vezana meča, tako neće biti ni večeras. Najavio je promene za meč Lige Evrope u odnosu na onaj sa Kristal Palasom, a engleski mediji pišu da protiv Modrih neće startovati Hari Kejn, Geret Bejl i Heung Min Son.

"Neću ponoviti sastav s utakmice protiv Kristal Palasa, napraviću neke promene, ali ćemo izvesti jak tim. Ekipa radi jako dobro, svi marljivo treniraju i svi žele da igraju, tako da mi nije bitno ko će igrati, jer znam da će ekipa biti jaka", rekao je Žoze Murinjo uoči meča sa zagrebačkim Dinamom i dodao:

"Na ovom nivou takmičenja nema loših ekipa, Dinamo nije zalutao ovamo. Dobro se brane, jako su dobri u kontranapadima i fizički su impresivni. Dinamo svake godine igra evropska takmičenja. Imaju puno reprezentativaca u ekipi, sigurno je da nam neće biti lako".

Ako se najave obistine, izostanak udarne napadačke trojke Pevaca, barem kada govorimo o startu meča, otvoriće prostor Dinamu da napadne. Defanzivci Modrih lakše će disati na Vajt Hart Lejnu, bekovi će imati veću slobodu, a Mislav Oršić i Bruno Petković manje posla u defanzivi.

"Veselimo se utakmici. Očekujemo kvalitetnu utakmicu. Igramo protiv jakog protivnika u fazi u kojoj mi ne nastupamo često, ali zaslužili smo da budemo tu. Verujemo u sebe i sigurni smo da možemo pružiti dobru igru. Svaki pojedinac mora dati najbolje od sebe", rekao Zoran Mamić.

Zorana Mamića minimalan poraz neće zadovoljiti. Dinamo ide na pobedu.

"Ne bih bio zadovoljan s minimalnim porazom. Nito nije srećan s porazom, pa tako ni ja. Mi idemo u na pobedu. Privilegija je igrati na ovakvom stadionu. Treba to da iskoristimo na najbolji mogući način, da ne igramo samo jednom na ovakvom stadionu, nego u kontinuitetu", poručio je trener Dinama.

TOTENHEM – DINAMO (21.00)

LONDON - Stadion Vajt Hart Lejn. Igraće se bez prisustva gledalaca.

Moguće postave

TOTENHEM: Loris - Tanganga, Aldervejreld, Dajer, Dejvis - Hojbjerg, Ndombele - Lamela, Ali, Bergvajn – Karlos Vinisijus

DINAMO: Livaković - Ristovski, Lauritsen, Teofil-Katrin, Leovac - Jakić - Ivanušec, Majer, Ademi, Oršić - Petković

LIGA EVROPE – OSMINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

18.55: (1,65) Ajaks (4,00) Jang Bojs (5,10)

18.55: (3,80) Dinamo Kijev (3,20) Viljareal (2,10)

18.55: (1,62) Mančester J. (3,80) Milan (5,80)

18.55: (2,55) Slavija P. (3,10) Rendžers (2,90)

21.00: (1,65) Roma (3,80) Šahtjor (5,50)

21.00: (1,63) Granada (3,80) Molde (5,60)

21.00: (4,20) Olimpijakos (3,50) Arsenal (1,90)

21.00: (1,38) Totenhem (4,70) Dinamo Zagreb (8,50)

***kvote su podložne promenama


tagovi

TotenhemDinamo ZagrebLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara