"Stadion Crvene zvezde"
"Stadion Crvene zvezde"

DNEVNIK ZVEZDINE TRAGEDIJE: Godine koje su pojeli stranci

Vreme čitanja: 8min | uto. 11.06.13. | 13:06

Iako dolasci stranaca znače medijsku ofanzivu garniranu romansiranim biografijama i zvučnim nadimcima tih momaka, odgovorni iz Ljutice Bogdana u ovom trenutku ne smeju da pogreše kao njihovi silni prethodnici. Iz prostog razloga što su te greške koštale Zvezdu više od 12.000.000 evra u periodu od 2004. do 2012. godine!

Stadion Crvene zvezde

Kada konačno budu usaglasili stavove i odredili strategiju za letnji prelazni rok, aktuelni čelnici Crvene zvezde sigurno će u kori malog mozga imati sekvence iz finansijskog poslovanja od 2004. do 2012. godine. A u tim spisima, koje je pre Nove godine delio potpredsednik Nebojša Čović, činjenice su neoborive: samo na angažovanju stranih fudbalera, njihovim platama i kasnijim čestim neuspelim prodajama najtrofejniji srpski klub izgubio je više od 12.000.000 evra!

Izabrane vesti

Ako se uzme u obzir i situacija s Nikolom Žigićem, o kojoj je MOZZART Sport nedavno pisao, stvar još više dobija na težini.

Poslednja suma verovatno će poslužiti navijačima crveno-belih da daju ekspresan odgovor na večito pitanje treba li Crvena zvezda da se fokusira na domaće ili inostrano tržište, posebno u trenucima kada je na Marakani jedino izvesna finansijska neizvesnost.  Iako dolasci stranaca znače medijsku ofanzivu garniranu romansiranim biografijama i zvučnim nadimcima tih momaka, odgovorni iz Ljutice Bogdana u ovom trenutku ne smeju da pogreše kao njihovi silni prethodnici.

Papreno plaćeni pojedinci poput Bronovickog, Somea, Salasa i Edgara bili su samo slučajni prolaznici u crveno-belom dresu, dok su, primera radi, Barkos, Kleo Abubakar Oumaru bili u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. Te dve devijantne pojave samo su taložile minus u Zvezdinoj kasi, zbog kojeg će i sportski direktor Zoran Stojadinović biti pod posebnim pritiskom u narednih nekoliko sedmica. Jer upravo je on tokom prolećne polusezone bio sagovornik teze da u našoj zemlji nema igrača koji mogu da odgovore viskom zahtevima Crvene zvezde.

To je krajnje legitiman stav, kao što je i više nego legitimno da ostali članovi Upravnog odbora, posebno oni zaduženi za finansijska pitanja, mašu papirima i stalno podsećaju Stojadinovića da je Crvena zvezda u prethodnih osam godina zaradila samo na Liju Adiju Maurisiju Molini. I to prilično simbolične svote. Sve navedeno proizvelo bi zaključak da crveno-beli prosto moraju da  kupuju u granicama Srbije, da se bivši šampion Evrope ne nalazi u svojevrsnom vrzinom kolu iz kojeg nema izlaza.

Pored, pre svega, finansijski loših iskustava sa strancima, naruku crveno-belima ne ide ni to što je kvalitet u omladinskoj školi posle silnih odlazaka (Simić, Janković, Maksimović, Milutinović...) vrlo diskutabilan, a klubovi iz Jelen Superlige, zbog negativnih iskustava, izbegavaju saradnju s nekadašnjim gigantom s Marakane. Kako bilo, čelnicima Crvene zvezde ni posle ovog prelaznog roka ne "gine" još jedno kajanje, jer oni prosto biraju između nekoliko zla.
"Sigurno se nećemo ponašati kao pijani milioneri, jer nas je takvo delovanje dovelo do toga da spoznamo značaj poslovice - dabogda imao pa nemao. Možemo mi da platimo stranca, ali taj mora da bude dvostruko bolji od domaćeg igrača. Šta će mi čovek koji će da sedi na klupi i odatle pruža podršku timu. Ja takve u košarkaškom klubu odmah oteram", poručio je nedavno Nebojša Čović.

A Zvezda i kada nije imala ponašala se prilično bahato, stremeći da zadovolji klupske i navijačke ambicije. U analizi o plaćanju stranaca na Marakani posebno poglavlje trebalo bi da zauzmu dešavanja iz zime 2011. godine. Tadašnji predsednik Vladan Lukić promenio je klupsku politiku, pa su u Ljutice Bogdana počeli da stižu provereni Južnoamerikanci. Šlag na tortu predstavljao je dolazak Evandra Gebela koji je bio slobodan igrač, ali je papreno plaćen.

Razlog – menadžerska provizija. Agenciji koja vodi računa o karijeri nekadašnjeg mladog reprezentativca Brazila pripalo je neverovatnih 770.000 evra, što se kosi sa zdravim razumom i principima zdravog poslovanja. Slični slučajevi zabeleženi su i prilikom transfera Borhe, Mezenge Vinisijusa Pašeka. Sve te igrače Crvenoj zvezdi je preporučio Dejan Rambo Petković, a na Marakanu ih doveo njegov rođeni brat Boban, inače licencirani FIFA menadžer.

S dobrim platama i nikad većim provizijama kvartet "latinosa" je iz Zvezdine kase izbio čista tri miliona evra. Istina, Borha je nagovestio velike mogućnosti, Evandro je oscilirao i nikako nije uspevao da opravda velika očekivanja i troškove, ali je dao doprinos u osvajanju jednog kup trofeja, što je mizeran učinak s obzirom na cenu.

Ta Lukićeva greška i plaćanje skupih provizija bila je samo ponavljanje greha Dragana Stojkovića Piksija. Za vreme njegove vladavine finansijski karcinom u Crvenoj zvezdi nije metastazirao, ali je Stojković netaktično trošio novac za igrače iz Južne Amerike i Afrike. Menadžer štopera Ibrahima Gaja se tako "fino" ugradio prilikom dolaska stamenog štopera (pogledajte tabele), a slične pojave i profitiranje treće strane zabeleženo je i u transferima Moline, Salasa Ernana Barkosa. Naravno, Stojković je imao opravdanje u vezanim duplim krunama, te podatku da Ibrahima Gaja i dalje smatraju jednim od najboljih stranaca u našem fudbalu.
"Radili smo kako smo mislili da je najbolje. Osvojili smo četiri trofeja, igrali 27 međunarodnih utakmica. Međutim, razumeo sam to što mi spočitavaju kvalitet dovedenih igrača. Mi smo narod koji nema strpljenje, koji ne može da čeka. A pogledajte šta radi onaj mali Barkos! Palmeiras je silne milione izdvojio za njega. Valjda vam je to jasan znak da nismo pogrešili", poručio je Dragan Stojković Piksi.

Dragan Stojković Piksi

I zaista da je bilo malo više strpljenja, sluha i bolje procene možda bi Barkos, Edgar, pa i Ivan Tričkovski, najsvetlije stranice svog fudbalskog temperamenta pokazali u Ljutice Bogdana. Ovako, odavde su ispraćeni kao pogrešne investicije, produkti nesposobnih rukovodstava... Ali oni su sreću našli negde daleko usput debelo naplativši svoju mizernu ulogu u Crvenoj zvezdi.

Međutim, bilo je tokom ovih turbulentnih godina u Ljutice Bogdana i stranaca za koje su i laici iz aviona videli da jedva zadovoljavaju standarde ozbiljnog fudbala. Tako su svoju biografiju kao članovi Crvene zvezde popunili Ibrahim Some, Dejan Jaković, Džeferson da Silva, Fereira Rosa... Njihova angažovanja samo su potvrdila pravilo da je skauting služba u najtrofejnijem srpskom klubu odavno atrofirala ili da je jednostavno neko imao lični interes da tako opskurne igrače dovede na Marakanu. Sudeći po čestim monolozima Nebojše Čovića, istina je negde na sredini.
"Mi moramo da reformišemo skauting službu. Samo na taj način možemo da oživimo ovaj sistem", rekao je jednom prilikom Čović.

Kao totalno gubitaški prelazni rok odavno je označen onaj koji je vodio Ilija Ivić. Sa odobrenjem Marka Miškovića, tada uticajnog člana uprave, nekadašnji napadač Crvene zvezde krstario je meridijanima i na Marakanu doneo bofl robu koja je morala da bude skupo plaćena. Slovenac Mirnes Šišić dobio je astronomski ugovor od 375.000 evra godišnje, a nešto slabije su prošli Žozeizli Feriera Rosa i Džeferson da Silva. Ruku na srce, Ivić je angažovao i Abubakara Oumarua koji tada nije bio ni bleda senka igrača kojeg znamo iz Vojvodine. Naravno i Ilija Ivić se poslužio oprobanom retorikom da je radio najbolje što ume...

Ako Zoran Stojadinović istraje u nameri i fokusira se na inostrano tržište, više neće morati da se šali u razgovorima s novinarima i ističe kako mora da bude mađioničar. Sa nula evra budžetom (tako se izražava Nebojša ČovićStojadinović će morati da pronađe igrače sposobne da odmah zablistaju i na kraju donesu finansijsku dobit Zvezdi. A takvi, sudeći po analizi poslovanja, skoro da ne postoje.

Nisu takvi ni Luis Garido ni Abiola Dauda koje je Stojadinović doveo na zimu.

Evo i kakav bilans ima Zvezda sa dovođenjem stranaca poslednjih godina. Kada pogledate sve ovo brojke, deluje više nego poražavajuće za crveno-bele i ljude koji su vodili klub... Naime, čak i najveći najbogatiji klubovi na planeti, koji skupo plaćaju transfere, gledaju da i zarade kada oni odlaze iz kluba, a Zvezda to nije radili skoro nikad. Posle ove analize, verovatno ćete lakše pronaći odgovor na pitanje: "Zašto je Zvezda u dugu preko 40 miliona evra?"

LI ADI
Došao: 26. avgusta 2010. iz Berekum Čelsija
Vrednost transfera: 285.000
Menadžerska provizija: 100.000
Troškovi boravka: 165.675
Otišao: 20. januara 2012. u kineski Daljen
Vrednost transfera: 1.700.000
Menadžerska provizija: 508.658
Bilans: +427.292
Trofeji: 0

Kristijan Borha

BORHA MARTINEZ
Došao: 1. januara 2011. iz Kašijas de Sula
Vrednost transfera: 150.000
Mendažerska provizija: 258.000
Troškovi boravka: 392.576
Otišao: 30. juna 2012.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -800.576
Trofeji: Kup Srbije

BRUNO MEZENGA
Došao: 1. jula 2011. iz Flamenga
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 50.000
Troškovi boravka: 66.207
Otišao: 13. januara 2012. u Orduspor
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -116.207
Trofeji: 0

EVANDRO GEBEL
Došao: 1. januara 2011.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 770.000
Troškovi boravka: 578.392
Otišao: 31. avgusta 2012. u Estoril
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija:0
Bilans: -1.348.392
Trofeji: Kup Srbije

VINISIJUS PAŠEKO
Došao: 1. jula 2011. iz Flamenga
Vrednost transfera: 100.000
Menadžerska provizija: 600.000
Troškovi boravka: 392.578
Otišao: nije zaveden tačan datum
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -1.092.000
Trofeji: - 

SAVIO OLIVEIRA
Došao: 23. juna 2009. iz Zete
Vrednost transfera:  200.000
Menadžerska provizija: 0
Troškovi boravka: 197.421
Otišao: 18. januara 2012.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Bilans: - 397.421
Trofeji: Kup Srbije

Bernard Parker

BERNARD PARKER
Došao: 1. februara 2009. iz Tanda Rojal Zulua
Vrednost transfera::  500.000
Menadžerska provizija: 30.000
Troškovi boravka: 69.884
Otišao: 8. juna 2009.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -599. 884
Trofeji: 0

AVAL ISAH
Došao: 9. januara 2009. iz Amazulua
Vrednost transfera: 300.000
Menadžerska provizija: 0
Troškovi boravka: 353.900
Otišao: 8. jula 2011. u Rozenborg
Vrednost transfera: 770.000
Menadžerska provizija: 446.000
Bilans: -215.900
Trofeji: Kup Srbije

IVAN TRIČKOVSKI
Došao: 16. januara 2008. iz Rabotničkog
Vrednost transfera: 750.000
Menadžerska provizija: 0
Troškovi boravka: 179.408
Otišao: 4. maja 2010. u Enozis
Vrednost transfera: 172.500
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -756.908
Trofeji: 0

MIRNES ŠIŠIĆ
Došao: 30. januara 2009.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 130.000
Troškovi boravka: 499.811
Otišao: 4. oktobra 2010.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -629.811
Trofeji: 0

IBRAHIM GAJ
Došao: 25. jula 2006.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 475.000
Troškovi boravka: 448.898
Otišao: 31. jula 2009. u Al Ahli
Vrednost transfera: 200.000
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -723.898
Trofeji: prvenstvo i Kup Srbije

Dejan Jaković

DEJAN JAKOVIĆ
Došao: 25. jula 2008. iz Blejzersa
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Troškovi boravka: 45.133
Otišao: 27. februara 2009. u Di-Si Junajted
Vrednost transfera: 21.000
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -24.133
Trofeji: 0

DŽEF DA SILVA
Došao: 25. decembra 2008. iz Avaija
Vrednost transfera: 500.000
Menadžerska provizija60.000
Troškovi boravka: 30.828
Otišao: 12. novembra 2009.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija0
Bilans: -590.828
Trofeji: 0

IBRAHIM SOME
Došao: 1. jula 2008. iz Bežanije
Vrednost transfera:  0
Menadžerska provizija: 250.000
Troškovi boravka: 448.898
Otišao: 17. avgusta 2009.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -698.898
Trofeji: 0

ABUBAKAR OUMARU
Došao: 9. januar 2009. iz Nanđinga
Vrednost transfera:  130.000
Menadžerska provizija: 0
Troškovi boravka: 29.248
Otišao: 25. juna 2009.
Vrednost transfera: 130.000
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -29.248
Trofeji: 0

Žozeizli Fereira Rosa

FEREIRA ROSA ŽOZEIZLI
Došao: 1. februara 2009.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Troškovi boravka: 191.705
Otišao: 31. jula 2009.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Bilans:  -191.705
Trofeji: 0

KLEO
Došao: 30. avgusta 2008.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 200.000
Troškovi boravka: 215.390
Otišao: 31. jula 2009.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -415.390
Trofeji: 0

GŽEGOŽ BRONOVICKI
Došao: 18. jula 2007. iz Legije
Vrednost transfera: 850.000
Menadžerska provizija: 125.000
Troškovi boravka: 269.731
Otišao: 31. marta 2009.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -1.244. 731
Trofeji: 0

MAURISIO MOLINA
Došao: 16. jula 2007.
Vrednost transfera: 52.500
Menadžerska provizija: 122.500
Troškovi boravka: 149.694
Otišao: 11. februara 2008. u Santos
Vrednost transfera: 665.000
Menadžerska provizija: 66.500
Bilans: +273.816
TROFEJI: 0

Segundo Kastiljo

SEGUNDO KASTILJO
Došao: 31. avgusta 2006. iz SC Deportiva
Vrednost transfera: 470.000
Menadžerska provizija: 50.000
Troškovi boravka: 307.850
Otišao: 1. septembra 2009. u Everton
Vrednost transfera: 750.000
Menadžerska provizija: 75.000
Bilans: -552.805
Trofeji: prvenstvo i Kup Srbije

ERNAN BARKOS
Došao: 18. jula 2007.
Vrednost transfera: 350.000
Menadžerska provizija: 105.000
Troškovi boravka: 157.096
Otišao: 12. decembra 2008.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -612.906
Trofeji: 0

ELI TADEU
Došao: 21. juna 2006.
VREDNOST TRANSFERA: 0
Menadžerska provizija: 0
Troškovi boravka: 102.171
Otišao: 22. januara 2008.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -102.171
Trofeji: prvenstvo i Kup Srbije

EDGAR DA SILVA
Došao: 11. jula 2008.
Vrednost transfera: 100.000
Menadžerska provizija: 0
Troškovi boravka: 90.056
Otišao: 12. decembra 2008.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -190.056
Trofeji: 0

MISDONGARD BETOLIGAR
Došao: 4. oktobra 2007.
Vrednost transfera: 100.000
Menadžerska provizija: 20.000
Troškovi boravka: 141.672
Otišao: 27. novembra 2008.
Vrednost transfera:  0
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -261.672
Trofeji: 0

FRENKLIN SALAS
Došao: 16. jula 2007. iz Deportiva Kito
Vrednost transfera: 420.000
Menadžerska provizija: 266.000
Troškovi boravka: 115.421
Otišao: 12. februara 2008.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -801.421
Trofeji: 0

Portugalac Lukas

ŽOAO LUKAS
Došao: 1. jula 2007.
Vrednost transfera: 54.000
Menadžerska provizija: 0
Troškovi boravka: 354.212
Otišao: 20. marta 2008.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -408.212
Trofeji: 0

AILTON
Došao: 31. avgusta 2006. iz Bešiktaša
Vrednost transfera: 250.000
Menadžerska provizija: 50.000
Troškovi boravka: 292.098
Otišao: 18. jula 2007. u Grashopers
Vrednost transfera: 200.000
Menadžerska provizija: 50.000
Bilans: -342.098
Trofeji: 0

BLAGOJ GEORGIJEV
Došao: 16. juna 2006. iz Slavije (pozajmica)
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 150.000
Troškovi boravka: 182.782
Otišao: 13. juna 2007.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -332.782
Trofeji: prvenstvo i Kup Srbije

FABIO DA SILVA
Došao: 5. avgusta 2005. iz Rada
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 118.000
Troškovi boravka: 175.220
Otišao iz kluba: 30. novembra 2007.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -293.220
Trofeji: prvenstvo i Kup Srbije

TAKAJUKI SUZUKI
Došao: 27. januara 2006.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 52.500
Troškovi boravka: 236.924
Otišao: 30. januara 2007.
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 0
Bilans: -236.924
Trofeji: prvenstvo i Kup Srbije

Takajuki Suzuki

HAMINU DRAMAN
Došao: 1. septembra 2005. iz Hart of Lajona
Vrednost transfera: 0
Menadžerska provizija: 70.000
Troškovi boravka:110.735
Otišao: 4. avgusta 2006. u Genčlerbirligi
Vrednost transfera: 220.000
Menadžerska provizija: 80.000
Bilans: - 54.73
Trofeji: prvenstvo i Kup Srbije

Piše: Darjan Nedeljković

(Foto: MN PRESS, STAR SPORT)


tagovi

AnalizaFK Crvena zvezdaSrbijaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara