Jaroslav Šilhavi (Reuters)
Jaroslav Šilhavi (Reuters)

Doneo Češkoj drugi plasman na Euro pa podneo ostavku

Vreme čitanja: 2min | uto. 21.11.23. | 00:13

Jaroslav Šilhavi posle pet godina napustio klupu državnog tima i kako kaže, nema čega da se stidi

Autoritativno je Češka dobila diretkan okršaj sa Moldavijom za plasman na Evropsko prvenstvo (3:0), ali u večeri kada je bukirala kartu za Nemačku naredne godine, ostala je bez dugogodišnjeg selektora Jaroslava Šilhavija.

Čovek koji je kormilo reprezentacije preuzeo 18. septembra 2018. godine, obelodanio je odlazak u intervjuu za tamošnju televiziju ČT Sport nakon utakmice.

Izabrane vesti

"Srećni smo, ali uprkos tome, odluka je doneta još pre utakmice i neću nastaviti kao selektor", rekao je Šilhavi i nastavio: "Pritisak je bio ogroman, ponekad i nerazumljiv iz moje vizure. To je takođe presudilo. Ali pojaviću se u Nemačkoj kao gledalac i podržati momke."

Poljski mediji javljaju da će Fudbalski savez Češke na čelu sa Petrom Fouskom već sutra zasedati, odnosno da će izvršni odbor na sastanku u Olomucu odlučiti o tome ko će biti Šilhavijev naslednik - najverovatnije aktuelni trener Slovackog Martin Svedik ili kordinator mlađih kategorija Sparte, a svojevremeno dugogodišnji trener praškog velikana Vitešlav Lavička.

Šilhavi tokom svog mandata nije uspeo da odvede reprezentaciju na Svetsko prvenstvo u Katar, ali joj je obezbedio već drugi nastup na kontinentalnoj smotri. Na Euro 2020, održanom godinu dana kasnije, Šilhavijevi puleni su se domogli osmine finala kao druga od četiri najbolje trećeplasirane selekcije (bili u grupi sa Engelskom, Hrvatskom i Škotskom, da bi i u nokaut fazi napravili iskorak i došli među najbolji osam selekcija trijumfom nad Holandijom 2:0.

"Ne bih pričao i osenjivao sam sebe. Imam iza sebe toliko ljudi bez kojih sve što smo postigli ne bi bilo moguće. Nemamo čega da se stidimo", rekao je Šilhavi kojem je ugovor isticao krajem novembra.

Podsećanja radi, utakmici sa Moldavijom prethodila je suspenzija trojice standardnih članova reprezentacije Vladimira Cufala, Jakuba Brabeca i Jana Kuhte jer su uhvaćeni u noćnom provodu 48 sati pre ključnog duela sa Moldavijom. Događaj nije povezan sa odlaskom selektora, a Kuhta se večeras javno izvinio.

"Momci, čestitam vam na pobedi i plasmanu na Euro. Zahvaljujući sopstvenoj gluposti, nisam u prilici da budem sa vama. Napravio sam strašno glup ispad. Izvinjavam se vama kao saigračima, naciji, kao i stručnom štabu", napisao je Kuhta na instagramu.


tagovi

Kvalifikacije za Euro 2024Fudbalska reprezentacija Češkereprezentacija ČeškeJaroslav Šilhavi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara