Huligani teraju Rijeru (©YouTube/printscreen)
Huligani teraju Rijeru (©YouTube/printscreen)

Dosije Olimpija: Od euforije zbog dolaska Mandarića do proterivanja trenera sa promocije

Vreme čitanja: 5min | sre. 06.07.22. | 17:13

Teška vremena za klub iz Ljubljane...

Osim jednog učešća u finalu kupa, nije Olimpija imala zapažene rezultate u bivšoj Jugoslaviji. Nije klub iz Ljubljane bio među najboljima u nekadašnjoj državi, ali svakako aktuelna dešavanja vezana za Zmajčeke privlače pažnju i ovdašnje javnosti.

Trenutno, to je skandal na promociji trenera Alberta Rijere zbog upada navijača koji su oterali Španca sa govornice i poručili mu da nije dobrodošao na klupu, a zatim se pretećim tonom obratili predsedniku Adamu Delijusu, s kojim su već neko vreme u sukobu.

Izabrane vesti

Nezadovoljstvo radom nemačkog biznismena i njegovih najbližih saradnika kulminiralo je posle nimalo prijatnog rastanka sa Robertom Prosinečkim, umesto kog je doveden nekadašnji fudbaler Liverpula.

Mnogo teških reči i optužbi razmenjeno je prethodnih dana s obe strane, ali se navijačima Olimpije posebno nije dopao odnos klupskog rukovodstva prema legendi regionalnog fudbala koja je u finišu igračke karijere obukla i zeleni dres Olimpije.

Treba istaći da sadašnji klub pravno nije onaj iz bivše Jugoslavije jer je 2005. zbog velikih finansijskih problema proglašen bankrot. Osnovan je tada NK Bežigrad, koji je zadržao osvojena priznanja i rezultate Zmajčeka, ali je morao da počne takmičenje od najnižeg ranga slovenačkog fudbala. Vremenom je klub napredovao i 2009. se vratio među prvoligaše, a godinu dana ranije vraćeno je i staro ime.

Dolazak Milana Mandarića na čelo 2015. doživljavan je u Ljubljani kao spas i povratak Olimpije u vrh slovenačkog fudbala, međutim, euforija je kratko trajala. O tome šta se dešavalo i šta se trenutno dešava u Ljubljani za Mozzart Sport govori novinar Siol Sportala, Rok Plestenjak.

"U Ljubljani se Olimpija već dugo doživljava kao simbol ukletog i loše vođenog kluba, a revolt navijača je iz godine u godinu jači. Skoro da u regionu više nema kandidata za novog vlasnika - bogatog čoveka, preduzetnika, koji bi svojim kapitalom osigurao normalan rad i postepen razvoj kluba. U Sloveniji su se skoro svi uticajni i bogati ljudi, koje interesuje fudbal, prepali ovog zadatka. Zato su bili veoma zahvalni Milanu Mandariću kada je za 3.000.000 evra kupio klub koji je tada bio u lošem stanju... Počelo je veoma ambiciozno, odjednom je bilo više para u igri, navijači su se vraćali na stadion, već nakon pola godine prodati su Henti u Lokomotivu iz Moskve i Šporar u Bazel za skoro 9.000.000 evra, a Olimpija je i bez njih osvojila šampionat, prvu titulu nakon 21 godine", počeo je slovenački kolega.

Dolazak Mandarića uneo je živost u Olimpiju, ali i nerezonsko trošenje novca. Treneri su se menjali kao na traci, dešavalo se i da ih bude petorica u jednoj sezoni, a samim tim često su se menjali i igrači. Poznati biznismen brzo je dobio nadimak "Grobar trenera", razni menadžeri okupili su se oko kluba i ponovo je počela da se širi negativna energija u vezi sa ljubljanskim klubom. Ipak, u sezoni 2017/2018. osvojena je dupla kruna pod konandom Igora Bišćana.

Mladi hrvatski trener postao je zvezda i ljubimac navijača, dok je Mandarić počeo da gubi podršku. Nakon poslednje utakmice te sezone na Stožicama, čije su tribine posle dugo vremena ponovo bile pune, Bišćan je dobio mnogo veći aplauz od Mandarića. Neki su mu čak i zviždali, što je bio nagoveštaj da će sunce nad Ljubljanom brzo ponovo zaći.

"Iz baš čudnih razloga prekinuta je saradnja. Bišćan je otišao par dana posle osvojenih trofeja, Mandarić mu je kao zamerio da nije dovoljno koristio mlade igrače iz klupske škole, ali ni treneri posle njega to nisu činili, već su igrali sa starijim i proverenim igračima. A, od rezultata su osvojena još samo dva kupa. Nestalo je hemije između Mandarića i publike. Poseta je opadala, a škola nije izbacivala igrače za prvi tim", objašnjava Plestenjak.

Stadion Stožice u Ljubljani (©Reuters)Stadion Stožice u Ljubljani (©Reuters)

Mandarić je sve češće najavljivao prodaju kluba, tvrdio je da je za vreme provedeno u Olimpiji izgubio oko 20.000.000 evra, a pandemija korone dodatno je smanjila budžet. Odluku da se konačno zaista povuče saopštio je krajem 2021, najavivši da će ga naslediti nemački investitori i da je zadovoljan jer Olimpija prelazi u sigurne ruke.

"Otkup je napravljen za 5.000.000 evra. Kada su stigli, novi vlasnici iz Bavarske bili su slatkorečivi, obećavali sve i svašta, od boljeg rada i uslova za mlađe kategorije do toga da će Olimpija postati jedan od najjačih klubova u ovom delu Evrope. Naravno, najavljivan je i uspeh na međunarodnoj sceni".

Umesto Sava Miloševića na poziciju trenera vratio se Hrvat Dino Skender. Navijači ga nikad nisu prihvatili, a i mnogo igrača se svađalo sa njim. I to predvodnici ekipe, kao što su Ante Vukušić i Mustafa Nukić.

Rezultati se nisu promenili, Celje i Mura su na tronu odmenili Maribor, koji se vratio prošle sezone, a navijači Olimpije ponovo su počeli da traže promene. Osećali su se prevareni pričama o ulaganju jer su igračima kasnile plate, mladi su odlazili nezadovoljni, ali i ljubimci publike poput Nejca Vidmara, a dovođeni su anonimusi i prosečni igrači iz inostranstva.

"Navijači su bili revoltirani jer se predsednik Delijus retko pojavljivao u Ljubljani i pred kamerama, počeli su da traže promene. a dolaskom legende Roberta Prosinečkog počeli su da veruju u bolje dane. Robi je igrao za Olimpiju 2002. godine, voli Ljubljanu, a navijači vole njega. Delovalo je to kao idealna kombinacija. Nije mu se zameralo zbog nesportskog života, jer ima harizmu, poštenje, pripadnost i srce. Rezultati, međutim, ponovo nisu bili dobri. Olimpija je završila treća na tabeli", podseća novinar Siol Sportala.

Aktuelni prelazni rok vratio je stare probleme. Prosinečki i sportski direktor Mladen Rudonja optužili su Delijusa i finansijskog direktora Igora Barišića da ne poštuju dogovore oko pojačanja i dovode igrače na svoju ruku. Bio je to početak haosa...

Navodno je Delijus obećao odlazak Barišića, ali je potom objavio da Prosinečki i Rudonja više nisu deo Olimpije. Usledio je žestok odgovor Prosinečkog i konstatacija da nikada nije radio sa većim lažovima nego u Ljubljani, potom je Barišić izneo kritike na račun nesportskog života Prosinečkog…

"Navijači više veruju Velikom Žutom. Nakon toga što se desilo sa njim, objavili su poziv u kojem stoji da če se svim sredstvima boriti protiv rukovodstva kluba, da je Delijus najgore što se može desiti Olimpiji...", priča Rok Plestenjak, uz dodatak da ne očekuje nerede na stadionima jer su navijači obećali ljubljanskom gradonačelniku Zoranu Jankoviću da neće praviti incidente na utakmicama koji bi štetili Olimpiji.

Šta će se dalje dešavati, teško je predvideti. S nestrpljenjem se čeka četvrtak i duel Olimpije i luksemburškog Diferdanža u kvalifikacijama za Ligu konferencije, na Stožicama. Interesovanje Ljubljančana za meč, ipak, nije veliko.

"Zaista tužno. Delijus kaže da je od početka investirao u Olimpiju 7.000.000 evra i da je klub na dobrom putu, ali je potrebno strpljenje. Navijači mu baš i ne veruju, a u najtežem položaju su igrači", zaključuje slovenački kolega.


tagovi

FK OlimpijaOlimpija LjubljanaRobert ProsinečkiMilan Mandarić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara