Andre Onana (©Reuters)
Andre Onana (©Reuters)

Doveo ih na rub eliminacije, Ten Hag ga brani: Onana po statistici drugi najbolji golman Premijer lige, izboriće se sa ovim

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.12.23. | 17:58

"Dobro mu ide, ali zna da je u Ligi šampiona napravio neke greške, ali sveukupno u prvih pet meseci je bio je dobar", ocenjuje holandski stručnjak

Kada se letos na prijateljskoj utakmici sa Dortmundom tokom priprema izdrao na Harija Megvajera što mu ovaj nije vratio loptu i dozvolio gol-šansu rivalu, delovalo je da je Mančester junajted u Andreu Onani dobio lidera, čoveka prekopotrebnog razorenoj svlačionici engleskog kluba. Umesto toga, četiri meseca kasnije, isti taj Megvajer, najosporavaniji igrač na Ostrvu, tešio je kamerunskog golmana posle još jedne njegove katastrofalne utakmice.

Doveden da nasledi Davida De Heu, odnosno unapredi igru mančesterskog tima iz poslednje linije svojom vrlo dobrom tehnikom, Onana je u prethodna četiri i po meseca najblaže rečeno – podbacio. Ne samo da nije uspeo da podigne Junajted na viši nivo, već se savršeno utopio u sivilo ekipe Erika Ten Haga i umnogome doprineo da se nađe tu gde jeste. Na rubu eliminacije iz Lige šampiona.

Izabrane vesti

Momak koji je bio jedan od najboljih pojedinaca Intera u finalu elitnog evropskog takmičenja u junu protiv Mančester Sitija, u grupnoj fazi istog ređa kiks za kiksom. Jeste odbranjenim m penalom u nadoknadi sačuvao dva boda na Old Trafordu protiv Kopenhagena, ali mu je isto tako svojim greškama izbio iz džepa tri. Ili pet, zavisi kako na njih gledate. Protiv Bajerna je u Minhenu užasno intervenisao kod vodećeg gola domaćina (završeno 4:3), protiv Galatasaraja je u Mančesteru pri rezultatu 2:2 poslao pas pravo u noge Drisu Mertensu i inicirao penal (završeno 2:3), a onda protiv iste ekipe u Istanbulu sa još dve amaterske reakcije kod ispodprosečnih slobodnih udaraca Hakima Ziješa vraćao domaćina u život (završeno 1:3).

Otkako je u sezoni 2018/19 debitovao u Ligi šampiona, niko u elitnom evropskom takmičenju nije pravio više grešaka koje su prethodile golu protivnika. Onana ih ima sedam i niko mu u toj kategoriji nije ni blizu. Manuel Nojer i Heronimo Rulji su sledeći na listi, ali sa po tek tri skupo plaćene greške.

"Ne možete da negirate kako su greške golmana vrlo, vrlo skupe. Kada igrate an ovom nivou, svaka mala greška će biti kažnjena", naglasila je legenda Junajteda Piter Šmajhel.

Posle brljotina u Minhenu Onana je sam izašao ispred ekipe i poneo krivicu. U Istanbulu pak nije želeo to da učini, istakavši kako je tim imao mnogo prilika da reši utakmicu, ali je ovog puta u njegovu zaštitu stao Ten Hag. Govoreći na konferenciji uoči meča sa Njukaslom, holandski pokušao je da odbrani kamerunskog golmana od sve žešćih kritika.

"On ima jak karakter. Jaka je ličnost i izboriće se sa tim. Znate i vi, videli ste kako reaguje posle slabih partija kao u Minhenu. Protiv Barnlija je bio neverovatan", istakao je Ten Hag i osvrnuo se na njegov učinak u Premijer ligi.

I zaista, Onanina statistika u engleskom šampionatu neuporedivo je bolja. Drugi je po procentu odbranjenih udaraca (77,3 odsto), drugi i po broju sprečenih golova od početka sezone (3,68).

"Ako dobro analizirate, videćete da je on drugi najbolji golman u Premijer ligi po statistici. Njegov prosek sprečenih golova po utakmici drugi je najbolji u Premijer ligi. Dobro mu ide, ali zna da je u Ligi šampiona napravio neke greške, ali sveukupno u prvih pet meseci je bio je dobar."

Kako bilo, Ten Hag ne krije da je frustriran zbog grešaka koje su koštale njegov tim u Ligi šampiona ove sezone.

"U sredu smo igrali vrlo dobro, u Kopenhagenu takođe. Čak i u Minhenu smo igrali vrlo dobro. Ali moramo da uradimo neke stvari bolje i eliminišemo individualne greške. Možemo ovo da rešimo, zabrinutiji bih bio da nismo igrali dobro", zaključio je Holanđanin.



tagovi

Mančester JunajtedErik ten HagAndre Onana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara