Hari Kejn (©Reuters)
Hari Kejn (©Reuters)

Duhovi prošlosti stigli Engleze, neosnovana euforija uz penale najveći neprijatelj

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.12.22. | 10:08

Hari Kejn je samo produžio neslavnu tradiciju...

Otkako su zagazili u treći milenijum, najveći neprijatelj Englezima su – penali. Pre nešto jače od godinu dana pred finale Evropskog prvenstva na Vembliju postavljalo se pitanje: It’s coming home or it’s going to Rome? I završi pehar u – večnom gradu. Engleska euforija isparila je za tili-čas, no njima nije potrebno previše da je opet raspale… Do novih penala.

Provocirali su prepotentni Britanci sudbinu, čikali su je urednici tabloida San iznajmljivanjem reklamnog prostora na ulicama Pariza i ostavljanjem poruke “Vraća se kući”. Trofej – ne. Engleska – da. Možda i lopta Harija Kejna koju je lansirao sa bele tačke u zavrnici utakmice, ako se nije zagubila među dinama u katarskoj pustinji.

Izabrane vesti

Nastaviće Englezi da sanjaju, samo da dođu sebi. Koliko na idućem kontinentalnom prvenstvu začuće se pokliči “Vraća se kući”, iako najbolji na Starom kontinentu nikada nisu bili, već imaju “samo” tu svetsku krunu od koje prođe više od pola veka. Možda bi imali još koji trofej da im se u penal-ruletu ređe pojavljivala crna boja…

Hari Kejn nije uradio ništa drugo nego produžio neslavnu tradiciju u ovom veku.

Slomila su se kola na kapitenu, čoveku koji je izveo najviše jedanesteraca i realizovao ih u osnovnih 90 minuta na svetskim prvenstvima. Izjednačio je rekord Vejna Runija – postigao 53. gol za Gordi Albion – ne i prestigao. Zbog drugog penala i lopte koju je poslao visoko preko gola. I zbog toga će neko vreme biti aktuelan kao Serhio Ramos čiji šut sa kreča je završio “na Marsu”.

Uvek sam spreman da izvedem jedan ili dva penala na utakmici, uvek imam ideju šta želim da uradim. Ne mogu sebi da zamerim nešto oko pripreme, samo oko načina izvođenja. Prvi sam izveo odličnu, drugi ne kako sam želeo”, rekao je Hari Kejn posle eliminacije i dodao:

Sve se svelo na mali detalj za koji preuzimam odgovornost. Nisam zabrinut za tim i kako će na njih ovo uticati. Veoma smo talentovani”.

Hari Kejn (©Reuters)Hari Kejn (©Reuters)

Selekcija Tri lava ovoga puta nije dogurala do penal-serije, a one su ih u prošlosti prečesto koštale glave. Kejnov promašeni jedanaesterac ih je dotukao i nadovezao se na finale Evropskog prvenstva, kada su neprecizni bili neprecizni rezervisti Markus Rašford, Džejdon Sančo – ušli neposredno pred penale – kao i Bukajo Saka, koji je takođe ušao sa klupe.

Novi promašaj ih je dokusurio, ali ih neće “ubiti”. Niti će konačno jednom na veliko takmičenje otići a da se ne “lože”.

Jer, nisu ih “ubili” ni Italijani – dva puta izgubili na penale – ni Portugalci, koji su ih takođe dvaput tukli na taj način. Ali, i te kako zaziru i zaziraće kada ih sledeći put budu pucali. Prati ih to još od kontinentalne smotre u Portugalu, kada su Dejvid Bekam i Darijus Vasel bili tragičari.

Nastavilo se sa – Portugalcima. Ostrvljani rane nisu ni zalečili, a na Mundijalu u Nemačkoj opet su bili skrhani posle penal-serije. Frenk Lampard, Stiven Džerard i Džejmi Karager su od golmana Rikarda napravili junačinu, Portugalci su im se nasmejali u lice. A, onda je došao red na Italijane. Da i oni dosole ranu.

Ašli Jang i Ešli Kol su na Evropskom prvenstvu, na stadionu u Kijevu, pogurali Azure u četvrtfinale promašajima sa bele tačke. Poslednji čin viđen je minulog leta, a Gordi Albion je u tom periodu dobio jedino Kolumbiju na penale, i to na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Beše osmina finala...

Nije do Harija Kejna ili do Gereta Sautgejta, kome se štošta može spočitati. Loše izvođenje jedanaesteraca zapatilo se kod Engleza. To ih prati i proganja, kao kletva koju ne mogu da skinu. Uverili su se u to i Francuzi. Doduše, ne kroz primer čitave serije. Ovoga puta Britanci su kraće patili i imali priliku da brljotine poprave iz igre.

Englezi od neosnovane euforije imaju samo jednog većeg neprijatelja – penale.

Ko ih kleo, nije dangubio...

REZULTATI ENGLESKE NA MUNDIJALIMA U 21. VEKU:

2022: Francuska ih eliminisala u četvrtfinalu

2018: Hrvatska ih eliminisala posle produžetaka u polufinalu

2014: Završili takmičenje u grupnoj fazi

2010: Nemačka ih eliminisala u osmini finala

2006: Portugal ih eliminisao u četvrtfinalu na penale

2002: Brazil ih eliminisao u četvrtfinalu

REZULTATI ENGLESKE NA KONTINENTALNIM PRVENSTVIMA OD 2000:

2020: Italijani slavili u finalu na penale

2016: Island ih eliminisao u osmini finala

2012: Italijani ih eliminisali u osmini finala na penale

2008: Nisu se kvalifikovali

2004: Portugalci ih eliminisali u četvrtfinalu na penale

2000: Završili takmičenje u grupnoj fazi


tagovi

Katar2022reprezentacija EngleskeHari Kejn

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara