Dušan Marković (©Star Sport)
Dušan Marković (©Star Sport)

Dušan Marković: Pritisak Marakane je okalio Šerif... Ja jesam, oni nisu slutili šta ih čeka

Vreme čitanja: 5min | pet. 31.12.21. | 17:03

Doskorašnjii čuvar mreže Šerifa, praznike provodi u Srbiji sa porodicom, bez povratne karte za Tiraspolj! Za MOZZART Sport kaže da novi ugovor nije prihvatio zbog nezadovoljavajuće minutaže u hit ekipi evropske fudbalske jeseni

Desila mu se Liga šampiona... Bio je sezonu ranije samo Građevinar u borbi za goli superligaški život, a tihi transfer, bez medijske pompe u redove moldavskog Šerifa izazvao je s odloženim dejstvom interesovanje za život Dušana Markovića u redovima tima iz Tiraspolja. Pitali smo ga, šta se iza kulisa velikih mečeva, naročito pobede nad Real Madridom (1:2), dešavalo s njegovom karijerom?

Izabrane vesti

"Desio se život, jer fudbal je čudo! Učili su me na Banjici da savijam armaturu zubima, a ja sam sticajem okolnosti postao član Šerifa koji je postao hit evropske fudbalske jeseni. Nije možda, nego sigurno je na tom putu, ma ko šta mislio Zvezda u kvalifikacijama bila prelomna tačka, sa ili bez mene među stativama, potpuno nebitno... Procenjujem da se Šerif na Marakani promenio, odnosno da je taj remi kumovao potonjim uspesima kod kuće protiv Beograđana, te protiv Dinama u kvalifikacijama. Konačno, mislim da je utakmica na Marakani u temelju čuda viđenog na Santjago Bernabeu. Na sve sam profesionalno upozorio trenera Šerifa, ali i tim koji ni nije mogao da bude svestan neopisivog pritiska Marakane. Pritisak Marakane je definitivno okalio Šerif... Ja jesam, oni nisu slutili šta ih čeka..."

Iz razgovora, stiče se utisak da lep skor Šerifa, ne zadovoljava srpskog golmana. Dušan je ako ste zapazili rekao: "Sa ili bez mene među stativama, potpuno nebitno"... Pa da pitamo šta je u korenu njegovih reči?

"Samo i isključivo minutaža na terenu koju sam ostvarivao! Rekao sam treneru Juriju Vernidubu i saigračima da i najjačima drhte kosti na Marakani, što se ispostavilo kao tačno. To što lično nisam bio na terenu, ne znači da nisam doprineo ukupnom utisku koji je ekipa ostavila na ovom meču. Znao sam dobro iz vremena kada sam branio mrežu Rada kako je kada se nađeš na golu, a iza tebe severna strana stadiona lomi nerve... Kome se to desi makar jednom u karijeri, tome ni na nogama Realu, sve sa Ančelotijem kraj klupe nije teško da igra. Mislim da sam definitivno bio spreman da iznesem bilo koju od tih utakmica, a u Moldaviju sam i otišao da bih igrao, tako da je moja potreba da menjam nešto potpuno jasna. Zadovoljan sam dakle uspehom kluba, ali moram dalje".

Dušan Marković (©Star Sport)Dušan Marković (©Star Sport)

Javnost je eliminaciju Crvene zvezde od Šerifa u trećem kolu kvalifiakcija za Ligu šampiona uglavnom predstavljala kao tragičan rezultat, ali posle gostovanja Dinama u Tiraspolju, ploča je okrenuta na drugu stranu. Na utakmici Šerif-Dinamo bilo je 3:0! Dušan Marković je bio na klupi! Pitali smo ga, da li mu je taj trenutak ulio nadu, ili možda ne?

"Bio sam, ali klupa nije dovoljna da bi se o pobedama, kao i porazima pričalo u prvom licu jednine. To je dozvoljeno samo navijačima, ne i profesionalnim fudbalerima koji znoj liju svakodnevno za taj jedan trenutak, u mom slučaju za uhvaćenu nezgodnu, ili bilo kakvu loptu koju ka golu uputi suparnički tim. Opet se vraćam na isto – ponosan sam uspehom Šerifa, izgradio sam se dodatno u odnosnu na vreme kada sam igrao u Radu, ali poenta nije u tome".

Kuda dalje, pošto je prvog dana 2022. godine istekao ugovor sa Šerifom? O ponudi za produžetak ugovora sa timom iz Tiraspolja, Dušan Marković za MOZZART Sport bez dlake na jeziku kaže:

"Da, ponuda je bila na stolu! Nije reč o finansijama – kod mene je novac uvek na sporednom koloseku… Reč je o minutaži u timu Jurija Venidube. Zbog toga sam doneo ličnu, neopozivu odluku da krenem dalje. Moraće Šerif na Bragu u Ligi Evrope bez mene definitivno. Sad, da li će uspeti, to je već stvar koju ne mogu da prognoziram. Ipak su to velike utakmice o kojima nije zgodno unapred govoriti sa ove vremenske distance. Želim im od srca svu sreću u nastavku takmičenja".

Zanima nas, da li će se Dušan Marković vratiti srpskom fudbalu?

"Malo je verovatno. Postoji samo par timova u kojima bi mi bilo mesto, ali ne tražite da licitiram o imenima klubova. Pre se nadam da ću otići dalje preko granice. Dug je prelazni rok, tako da se nadam da ću moći da biram između više ponuda. Sve zavisi ko se javi i kakvu perspektivu mi ponudi. Ipak, siguran sam da ime kluba neće biti presudno! Bitno je biti standardan na terenu i takvom timu ću stremiti. Smatram da je to u osnovi svakog dobrog transfera, a ko misli drugačije, gledajući sve kroz novac u debeloj je zabludi".

Raduje li Dušana Markovića povratak, makar i privremen u Srbiju?

"Pa svakako, jer vreme provedeno sa porodicom nije moguće kompenzovati s bilo čim drugim. Napuniću baterije, pa da vidimo šta će biti na zimskoj fudbalskoj berzi. Držim da sam u dobroj formi, koju ću održavati do momenta priključenja nekom za mene zadovoljavajućem timu", poručio je Dušan Marković, pa nastavio o suštini godine koja je mnogo toga promenila u njegovoj karijeri, odgovarajući na jedno sasvim logično pitanje.

Dušan Marković (©Star Sport)Dušan Marković (©Star Sport)

Da ste znali, šta će i kako biti sa Šerifom, da li bi potpisali istovetan ugovor?

"Svakako da bih sa jedne strane… Ko ne bi želeo da protutnji kroz kvalifikacije, pa da uleti u grupnu fazu Lige šampiona. Niko, pa ni ja na polasku iz Srbije nije mogao da prognozira takvu sezonu. To je neprocenjivo, mada postoji žal za onim što je moglo, a što se nije desilo. Trebalo je da budem na terenu, budući da sam bio ne samo osposobljen, nego i jednako sposoban kao i kolega koji je branio. Mogao sam uspešno da čuvam i sačuvam mrežu Šerifa! To „da čuvam i sačuvam“, poneo sam iz Radove ekipe, tako da se nadam da će mi se u novoj sredini ma gde da se nađem ta prilika potpuno pružiti".

Družili smo se ove jeseni... Kakvo je iskustvo proći na testu MOZZART-ovog „Humanitarnog tiketa u podne“, pa čuti da smo doneli odluku da kladiocima darujemo 100 dresova Šerifa?

"Da, pogodio sam kvotu 11,20 za lečenje Aleksandre Uzelac, a zbog obaveza s klubom, u vreme pripreme Šerifa za Zvezdu, donaciju skovanu zajedničkim snagama uručila je moja supruga. To je fenomenalan osećaj, a kao golman bih to uporedio sa odbranom penala. Zaista, takav je osećaj, kao i ponos zbog toga što je u Tiraspolj iz moje zemlje, od istog tog MOZZART-a stiglo trebovanje za 100 dresova. To budi nacionalni ponos u tuđini, jer kada ste daleko, svaki glas iz matice čuje se bolje i odzvanja dublje u duši".

Ako bi se rezime kao forma protokolarno nametao, onda bi nakon razgovora s Dušanom Markovićem mogli da zaključimo – fudbal je čudo nad čudima! Šta drugo reći, kada je moguće da jedne sezone bijete bitku za opstanak kluba u takmičenju u Srbiji, a zatim naredne uđete u sastav tima koji „naizgled“ niodčega postaje hit evropkog fudbala! Dušan je to objasnio rečima: "U fudbalu je moguće da David dobije Golijata. Pogledajte Šerif, setite se Zvezde, pa recite koliko draži leži u svemu tome. Hoću da budem akter, ne samo pozadina pobeda, pa i poraza tima čije boje branim".



tagovi

Dušan MarkovićŠerif

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara