Aleksandar Katai i Gelor Kanga u zagrljaju (©Starsport)
Aleksandar Katai i Gelor Kanga u zagrljaju (©Starsport)

Dva tima na papiru, jedan na terenu: Milojević bez alternative za Borjana, Erakovića, Kataija, Kangu...

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.10.22. | 18:46

Čak 13 utakmica u šest nedelja težak izazov za šampiona Srbije

Po dolasku na klupu Crvene zvezde upražnjenu nakon rastanka sa Dejanom Stankovićem Miloš Milojević suočio se sa zadatkom da amortizuje efekat svih dešavanja i crveno-bele uz što manje turbulencija povede na tri fronta. Perspektivni strateg u potrazi za optimalnim rešenjem posegao je za varijacijama u taktici i igračkom kadru, ali uz sve rotacije kroz devet zvaničnih duela odigranih tokom pet nedelja, forma tima praktično se vratila u oblik kakav je imala i tokom većeg dela mandata Dejana Stankovića.

Činjenica da je došao po završetku prelaznog roka u vreme kada je i nemoguće napraviti ozbiljnije promene, u značajnoj meri je skratila opcije aktuelnog stratega Crvene zvezde koji međutim nije odustao u nameri da isproba sve varijante koje ima na raspolaganju. U potrazi za dobitnom kombinacijom Milojević je od četvorke Javoru (4:1) do četvorke novosadskoj Mladosti (4:0) isprobao niz postavki - od gotovo standardne formacije 4-2-3-1, preko istog rasporeda u nešto defanzivnijoj formi, pa sve do igre sa tri štopera uz ofanzivne bekove i istaknutu igru po boku. Istovremeno, perspektivni strateg je isprobao i 26 igrača, među kojima su manje od jednog poluvremena odigrali Nenad Krstičić (samo 14 minuta upisanih u kupu) i Nemanja Motika, krilo praktično prekomandovano među omladince koje je šansu dobilo u poslednjim trenucima duela u Šapcu.

Izabrane vesti

Novi život Milojević je pružio Veljku Nikoliću i El Fardu Benu, u Kupu Srbije protiv Mačve šansu je ukazao Zoranu Popoviću i Radovanu Pankovu, priliku da se pokažu uz povratnika Srđana Mijailovića dobili su Irakli Azarovi i Ibrahim Mustafa, dok je minute zabeležio i sada već bivši igrač Zvezde Ohi.

Uprkos na prvi pogled širokoj lepezi raspoloživih snaga, raspodela minutaže govori da Milojević ipak najviše poverenja ima u igrače koji su i pre njegovog mandata imali krucijalnu ulogu, te se na vrhu liste igrača po minutima na terenu izdvaja praktično nezamennjivih 13 igrača. Na čelu liste su sa po 720 minuta, odnosno čitavih osam susreta, Milan Borjan i Strahinja Eraković, dok su iza njih Gelor Kanga sa 681 minutom i Aleksandar Katai jedini igrač koji je šansu dobio u svih devet utamica kod aktuelnog stratega i u tom periodu zabeležio 636 minuta.

Neizostavni deo tima takođe su Nemanja Milunović, Aleksandar Dragović i Milan Rodić, dok su više od polovine minuta na terenu proveli još Aleksandar Pešić, Marko Gobeljić, Seku Sanogo i Osman Bukari, dok je manju minutažu usled povrede imao Mirko Ivanić.

Upravo Ivanić je u utakmici protiv Mladosti potvrdio značaj uloge koju ima i sa Kataijem još jednom demonstrirao da su dvojac koji u Ljutice Bogdana nema alternativu. Povratak fudbalskog arhitekte iz Bačkog Jarka u željeni ritam i buđenje njegovog najbližeg saradnika pokazalo je na stadionu Karađorđe da je preduslov za dobru igru crveno-belih prepoznatljivo izdanje dvojice ofanzivnih vezista.

Buđenje pomenutog tandema dogodilo se u idealnom momentu s obzirom na gustinu rasporada i značaj narednih izazova, međutim samo po sebi samo je ublažilo muke stručnog štaba koji će morati da pronađe način da štobezbolnije prođe kroz narednih šest nedelja tokom kljih je predviđeno da šampion Srbije odigra 12 utakmica.

Posledica odlaganja superligaških izazova tokom evropskih kvalifikacija je što će crveno-beli praktično svake nedelje do kraja polusezone igrati po dve utakmice, te će uz osam superligaških izazova morati da preskoče i četiri evropske prepreke, uz jednu u Kupu Srbije. Oporavak Ivanića, nagoveštaj buđenja Kataija i činjenica da su na radaru stručnog štaba ponovo Nikolić i Ben, uvećala je opcije crveno-belih u veznom redu, međutim uz mesecima otvoreno pitanje koliko minuta i utakmica u nizu može da izdrži nezamenljiva poslednja linija na čelu sa Rodićem, Dragovićem i Milunovićem pojavilo se i pitanje golgetera. Aleksandar Pešić golovima je režirao pobede nad Novim Pazarom (2:1) i Napretkom (1:0), međutim u situacijama poput one protiv Mladosti, kada prvom centarforu očigledno nije dan, Zvezda je bez konkretne alternative s obzirom na to da Kalifa Kulibali ima očiglednih poteškoća sa adaptacijom te još nije postigao prvenac.

Kada se sagleda čitava slika, iako spisak kandideata za minute čini gotovo dva tima, crveno-beli adekvatne alternative imaju na manje od polovini pozicija, te će Milojević u preostalih mesec i po dana imati izazovan zadatak da probudi i ostale igrače, ili da nađe recept po kojem će nosioci igre uspeti da iznesu po više od 2.000 minuta na terenu za polusezonu.

MINUTAŽA SVIH IGRAČA OD DOLASKA MILOŠA MILOJEVIĆA U ZVEZDU

Strahinja Eraković (720)

Milan Borjan (720)

Gelor Kanga (681)

Aleksandar Katai (636)

Aleksandar Dragović (630)

Nemanja Milunovic (599)

Milan Rodić (586)

Aleksandar Pešić (507)

Osman Bukari (490)

Marko Gobeljić (483)

Seku Sanogo (479)

Kings Kangva (315)

Stefan Mitrović (308)

Mirko Ivanić (289)

El Fardu Ben (272)

Slavoljub Srnić (223)

Veljko Nikolić (179)

Radovan Pankov (154)

Kalifa Kulibali (129)

Ibrahim Mustafa (111)

Irakli Azarov (108)

Zoran Popović (90)

Srđan Mijailović (69)

Ohi Omoijuanfo (54)

Nenad Krstičić (14)

Nemanja Motika (2)


tagovi

Milan BorjanStrahinja ErakovićAleksandar KataiGelor Kanga

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara