Igrači Estudijantesa (©AFP)
Igrači Estudijantesa (©AFP)

Dve nijanse crvene, jedan velikan i onaj koji to nije

Vreme čitanja: 4min | sub. 12.02.22. | 22:50

Liga kup Argentine: Estudijantes dočekuje Independijente u sklopu 1. kola Grupe B

Prošlo je i više od jedne decenije od kako je poslednji put neki od nacionalnih trofeja bio u njihovim rukama. Za renome, značaj i celokupnu istoriju ovih klubova, tako nešto nedopustivo je u ostatku sveta, ali ne i u Argentini. Ovde uspeh ne dolazi preko noći, konkurencija je velika, pa zato decenijski "postovi" pojedinih velikana nisu neuobičajena pojava. S druge strane, par loših procena i nekoliko nepromišljenih koraka može vas poslati u ambis druge lige, iz koje, oni ponovo rođeni, kada se vrate, potvrđuju njen "pakao" i epitet jednog od najtežih drugih rangova u svetu fudbala.

Upravo noćas (01.30) debitantski meč u novoj sezoni imaju dva tima koje opisuje sve gore navedeno. Istorija, stara slava, moć, trofeji, ispadanje i povratak. Dve nijanse crvene, jedan od velikana i onaj za koga se smatra da to nije. Stadion Horhe Luis Irči u La Plati biće poprište sukoba između Estudijantesa i Independijentea.

Izabrane vesti

Još je Huan Sebastijan Veron predvodio Studente iz La Plate u sezoni 2010/2011, do sada njihovom poslednjem pohodu na trofej prvaka Argentine. I ovoga puta "Mala veštica" je neizostavni deo Estudijantesa, ipak nešto udaljeniji od polja za igru, udobno smešten u presedničkoj fotelji. Opet, jedan od Veronovih mora se naći u prvim "ratnim" redovima. To je sada palo na treću generaciju ove fudbalske porodice i mladog Dejana Verona.

01.30: (2,30) Estudijantes (3,00) Independijente (3,20)

Čak tri utakmice prethode Estudijantesu u Liga kupu pre obaveza na međunarodnoj sceni, gde ga u sklopu druge runde očekuju kvalifakacioni mečevi sa čileanskim Audaks Italijanom za Kopa Libertadores, najprestižnije klupsko kontinentalno takmičenje, a čiji je ponosni vlasnik četiri pehara, od kojih je poslednji stigao u La Platu 2009. godine. 

Tako će sastav predvođen Rikardom Zjelinskim nastojati da se na najbolji način suoči sa konkurencijom koja mu dolazi. Estudijantes je zadržao bazu tima koja je protekle sezone zauzela 6. poziciju u Profesionalnoj ligi, sa 39 osvojenih bodova u 25 odigranih kola, ostvarivši mesto u kvalifikacijama za Kopa Libertadores posle nekoliko godina odsustva.  

Sumnja popularnog "Rusa" tokom minule nedelje bila je na vezisti Matijasu Pelegriniju koji je pretrpeo preopterećenje mišića, a koga će po svemu sudeći na noćašnjem susretu da zameni napadač Gustavo Del Prete, kome ta pozicija i nije baš svojstvena. Ipak, sve oči biće uprte u Maura Boselija, koji se vratio u ekipu posle nekoliko godina, i Leandra Dijaza, pošto su obojica bili dobri u pripremnom periodu.

Kao četvrti najtrofejniji klub po broju priznanja u Argentini i jedan od ovdašnjih pet velikana, Independijente gotovo dve decenije nije uspeo da se domogne nekog nacionalnog trofeja, i na pragu je da zakorači u treću dekadu. Crveni đavoli u novu kampanju ulaze posle veoma loše sezone jer su rano eliminisani iz svih takmičenja. Na prošlom turniru su završili na 9. mestu, sa 38 bodova od mogućih 75. Sa obnovljenim timom i dolaskom Eduarda Domingeza na mesto trenera i renomiranim pojačanjima kao što su Leandro Fernandez, Damijan Batalini i Aleks Vigo, imaju za cilj da se uključe u borbu za visoke pozicije, a ako situacija dozvoli, i sam vrh tabele, uz naravno velika očekivanja i na međunarodnoj sceni u okviru Kopa Sudamerikane.

Između ostalih, Domingez je dobio pojačanja i u vidu napadača Leandra Benegasa koji je došao kao slobodan igrač, defanzivca Aleksa Viga iz Rivera, Damijana Batalinija iz Argentinos Juniorsa, Leandra Fernandesa iz urugvajskog Nasionala. Crveni tim iz Aveljanede napustili su Alan Velasko koji se preselio u MLS tim Dalasa uz obeštećenje od 6.350.000 evra, dok je Silvio Romero kao jedan od ključnih igrača u prethodnim sezonama, prešao u redove brazilske Fortaleze.

Poslednja dva duela odigrana u prethodnoj sezoni pripala su Crvenima iz Aveljanede. Poslednji okršaj odigrao se na istom ovom stadionu u sklopu drugog kola Profesionalne lige i pripao je Independijenteu 1:0 zahvaljujući golu Huana Manuela Isauraldea, dok je prethodni bio u maju 2021. za četvrtfinale Liga kupa. Posle 90 minuta pri rezultatu 0:0 sjajni Sebastijan Sosa se pokazao u penal završnici gde je odbranio prva dva udarca i doneo Independijenteu plasman u polufinale. Poslednja pobeda Studenata zabeležena je 2019. godine, takođe u La Plati rezultatom 3:0 golovima Gonzalesa, Kalinskog i Garsije Kardosa.

LIGA KUP ARGENTINE – 1. KOLO

GRUPA A

Četvrtak

Patronato - Argentinos Juniors 0:1 (0:1)

/Nus 90+1/

Sarmijento - Atletiko Tukuman 1:0 (0:0)

/Lopez 66/

Petak

Njuels - Defensa i Hustisija 1:0 (0:0)

/Gonzales 59/

Subota

Banfild - San Lorenco 0:0

23.15: (3,70) Union Santa Fe (3,35) River Plejt (1,95)

Nedelja

21.00: (1,90) Rasing Klub (3,35) Himnasija (3,90)

23.15: (2,75) Platense (2,95) Taljeres Kordoba (2,65)

GRUPA B

Petak

Kordoba Santijago - Barakas 3:1 (1:0)

/Lopez 4, Arganaraz 86, Martinez 90+2 - Bandijera 89/

Arsenal Sarandi - Rosario Sentral 1:1 (1:1)

/Lomonako 10 - Ruben 33/

Godoj Kruz - Tigre 1:1 (0:1)

/Ferari 90 - Blondel 36/

Velez - Aldosivi 2:0 (0:0)

/Oreljano 64, Janson 73/

Subota

Urakan - Lanus /u toku/

Nedelja

01.30: (2,30) Estudijantes (3,00) Independijente (3,20)

Ponedeljak

01,30: (1,65) Boka Juniors (3,45) Kolon Santa Fe (5,40)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 1EstudijantesEstudijantes La PlataIndependijente

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara