Hulijan Alvarez, Dario Benedeto, Edvin Kardona, Leandro Fernandez i Hoze Sand (©AFP, ©Reuters)
Hulijan Alvarez, Dario Benedeto, Edvin Kardona, Leandro Fernandez i Hoze Sand (©AFP, ©Reuters)

Tango Argentino! River kreće po novi trofej, Boka dovela proverena pojačanja, Velez im baca rukavicu u lice...

Vreme čitanja: 19min | čet. 10.02.22. | 17:31

Duelima Patronato – Argentinos Juniors i Sarmijento Hunin – Atletiko Tukuman noćas (23.15) kreće Liga kup Argentine, a samim tim i nova fudbalska sezona u toj zemlji. Trofej brani Kolon Santa Fe, a njegov novi osvajač će izboriti direktan plasman u Kopa Libertadores

Vreme je za "Tango Argentino". Istorija, tradicija, latinoamerička strast, uzavrela krv, šmek… Vraća nam se fudbal u zemlji Gaučosa. Doduše, ne startuje prvenstvo – Liga profesional nego Liga kup Argentine. Treće izdanje ovog takmičenja, koje je startovalo pre dve godine, počeće noćas (23.15) utakmicama Patronato – Argentinos Juniors i Sarmijento Hunin – Atletiko Tukuman.

Premijerni prvak ovog takmičenja bila je Boka Juniors, dok je prošle sezone prvi krozi cilj prošao Kolon iz Santa Fea. Umesto 26 klubova, igraće dva više. Ekipe su podeljene u dve grupe sa po 14 klubova. Svaki tim će igrati po 13 mečeva sa timovima iz svoje grupe, dok će 14. duel sa bude sa najvećim rivalom iz druge grupe. Tako ćemo i ove sezone da gledamo Superklasiko, duel River Plejta i Boke Juniors 20. marta.

Izabrane vesti

Po četiri najbolje ekipe iz obe grupe igraće u četvrtfinalu plej-ofu. Prvi mečevi doigravanja igraće se na terenima bolje plasiranih timova, dok će polufinale i finale biti na neutralnim terenuima, takođe samo jedan meč. Samo su u finalu predviđeni produžeci. U četvrtfinalu i polufinalu, ako bude nerešeno, odmah će se izvoditi jedanaesterci.

23.15: (3,35) Patronato (2,90) Argentinos Juniors (2,30)

Pobednik ovog takmičenja izboriće Kopa Libertadores za narednu godinu. Takođe, bodovi se računaju i u zbirnoj tabeli koja je bitna oko borbe za međunarodna takmičenja i ispadanje.

Ove godine poznati igrači vratili su se u Argentinu. Opet ćemo na terenima širom zemlje da gledamo Darija Benedeta, Ezekijela Barka, Pola Fernandeza, Huana Fernanda Kintera... Najzvučniji transfer je prelazak Kolumbijca Edvina Kardone iz Boke u Rasing. Do leta ćemo u dresu šampiona Rivera da gledamo napadača Hulijana Alvareza koji je potpisao za Mančester Siti.

GRUPA A

"PAUK" ALVAREZ BAR DO LETA NA MONUMENTALU, VRATIO SE I KINTERO, KRIZA SAN LORENCA

RIVER PLEJT

Slavlje Milionera posle krune prošle godine (©Reuters)Slavlje Milionera posle krune prošle godine (©Reuters)

Konačno je Marselo Galjardo stigao do krune šampiona Argentine i upotpunio kolekciju na klupi Milionera. Dominantan je bio tim sa Monumentala prošle godine u Ligi profesional. Imao je sedam bodova više od najbližeg pratioca Defense i Hustisije, uz impresivnu gol-razliku od +34. Trofejni stručnjak je produžio ugovor sa Riverom i kreće ove sezone u napad na sve trofeje. Nisu se Milioneri proslavili u prva dva izdanja Liga kupa Argentine.

Najveće pojačanje za Milionere je ostanak prvog strelca u 2021. godini Hulijana Alvareza. Popularni Pauk je prodat Mančester Sitiju, ali će ostati bar do leta, a možda i do kraja godine. On je prošle sezone postigao 18 golova u prvenstvu na 17 utakmica kao starter. River je jači nego lane. Posle godine u Kini, u redovima Šendžena, vratio se Kolumbijac Huan Fernando Kintero, junak finala Kopa Libertadores iz čuvenog meča u Madridu decembra 2018. godine. Pojačanja su i Ezekijel Barko iz Atlante, Tomas Poketino iz Ostina, Andres Erera iz San Lorenca, Leandri Gonzales Pirez iz Intera iz Majamija, Emanuel Mamana iz Sočija, Franko Paredes iz Defense i Hustisije, Ezkeijel Senturion iz Estudijantesa…

Leonado Poncio i Herman Lukas su se penzionisali. Klub su napustili Enrike Bolonja (Banfild), Tomas Galvan (Defensa i Hustisija), Federiko Hiroti (Taljeres), Augustin Fontana (Defensa i Hustisija).

SAN LORENCO

Tim iz Buenos Ajresa, za koji navija Papa Franja, bio je očajan prošle sezone kada je bio tek 21. u prvenstvu. San Lorenco je u finansijskim problemima, nije bilo mnogo promena ove zime. Dovedena su samo tri pojačanja – Rikardo Senturion iz Veleza, Malkolm Brajda iz Aldosivija i Adam Bareiro iz Montereja. Klub su napustili Andres Erera (River Plejt), Bruno Piton (Emelek), Fernando Moneti (Lanus), Hulijan Palasios (Banfild). Ekipu iz prestonice napustili su i paragvajski blizanci Oskar i Anhel Romero. I dalje nisu pronašli angažmane.

EDVIN KARDONA POJAČAO STUDENTE IZ AVELJANEDE, BERHESIO ZA JAČI NAPAD PLATENSEA

RASING

Fernando Gago (©Reuters)Fernando Gago (©Reuters)

Iza Rasinga je tmurna prošla sezona, tek 15. mesto u Ligi profesional. Huan Antonio Pici je smenjen, a na klupu je seo nekadašnji as Reala Fernando Gago. Najveće pojačanje ove sezone je dolazak Kolumbijca Edvina Kardone, jednog od najboljih fudbalera Boke Juniors prethodnih godina. Novajlije u redovima Studenata su i Honatan Gomez iz Argentinos Juniorsa, Fakundo Mura i Gonzalo Pjovi iz Kolona, Gustavo Itura iz Union la Kalere… Ignjasio Pjati je otišao u penziju, a u redovima velikana iz Aveljanede nisu više ni Hoakin Novilo, Masimilijano Lovera, Dario Cvitanić, Lisandro Lopez i Imanol Segovija koji je pojačao Istru iz Pule.

NJUELS OLD BOJS

Njuels je završio prošlu sezonu na 19. mestu sa samo 28 bodova. Na klupi tima je Havijer Sangineti. Ekipa je promenjena, bilo je prometno ove zime na stadionu Marselo Bijelsa. Stigli su Huan Manuel Garsija (Union Santa Fe), Viler Dita (Junior), Armando Mendez (Nasional)… Otišli su Ignjasio Skoko (bez kluba), Alan Afuere (Taljeres), Marijano Bitolo (Argentinos Juniors), Maksimilijano Komba (Belgrano)… Prošle sezone najbolji igrač ekipe iz Rosarija bo je mladi 21-godišnji vezista Nikolas Kastro. Sa Skokom je bio najbolji strelac tima sa pet golova, a imao je i pet asistencija. Jedan je od igrača koji bio mogao da eksplodira i da napravi veliki transfer ove godine.

23.15: (2,25) Sarmijento (3,20) Atletiko Tukuman (3,10)

BANFILD

U premijernom izdanju Liga kupa Argentine Banfild je igrao finala sa Bokom Juniors. U ovoj sezoni, zeleno-beli iz prestonice igraće Kopa Sudamerikanu, drugorangirano takmičenje na tlu Južne Amerike. Na godišnjoj tabeli u 2021. godini Banfild je bio 17. U klub su se vratila dvojica prekaljenih fudbalera – Dario Cvitanić iz Rasinga i Enrike Bolonja iz River Plejta. Ključni igrači u 2022. godini trebalo bi da bude Huan Manuel Kruz, strelac sedam golova u 2021. godini i Agustin Urzi.

PLATENSE

U povratničkoj sezoni u elitnoj ligi Argentine, Platense je bio solidan 18, a na ukupnoj tabeli za 2021. je bio poziciju niže. Trener Klaudio Sponton je ostao bez nekoliko važnih igrača. Matijas Tisera je otišao u Ludogorec, Kevin Lomonako u Lanus, a Luis Oheda u Sol de Ameriku. Došla su čak desetorica novajlija, a najveće pojačanje je iskusni napadač Gonzalo Berhesio iz urugvajskog Nasionala. Ima čak 37 godina, a u smiraj karijere je odlučio da se vrati u klub u kome je i počeo karijeru. On je sa timom iz Montevidea postigao 91 gol na 174 utakmice.

HIMNASIJA LA PLATA

Tim iz La Plate je ove godine ostao bez najboljeg igrača Luisa „Pulge“ Migela Rodrigeza, jedinog u ekipi koji je prošle godine postigao bar četiri gola u Ligi profesional. Najveće pojačanje je dolazak Kristijna Taragone iz Velez Sarsfilda. Ramon Sosa je stigao iz Olimpije iz Asunsiona. Prošle sezone odbrana Himnasije je bila jači deo tima, a isticao se Leonardo Morales. On je završio prošlu godinu u Ligi profesional kao 12. najbolje ocenjeni defanzivac.

01.30: (2,60) Njuels Old Bojs (3,00) Defensa i Hustisija (2,75)

UNION SANTA FE

Union iz Santa Fea nije mnogo menjao tim. Prošle sezone je bio na solidnim 12. mestu u Ligi profesional. Union je ostao bez prvog strelca Huana Manuela Garsije (sedam golova). On je otišao u Njuels Old Bojs, a na njegovo mesto stigao je Honatan „Loko“ Alvez iz Atletiko Nasionala iz Medeljina. Prva zvezda tima je mladi Gaston Gonzalez. On je prodat Orlando Sitiju u MLS-u, ali će do maja da ostane u timu iz Santa Fea. El Pikoton, kako je nadimak ovog talentovanog napadača, postigao je pet golova prošle sezone, a imao je i šest asistencija. Bio je starter na samo 16 utakmica. Odlikuje ga brzina i odičan dribling.

LISANDRO LOPEZ SE VRATIO KUĆI

SARMIJENTO HUNIN

Lisandro Lopez (©Reuters)Lisandro Lopez (©Reuters)

Na konačnoj tabeli za 2021. godinu, Sarmijento je bio najgori tim u Argentini. Novi trener postao je Izrael Damonte. Veliko pojačanje je dolazak iskusnog napadača Lisandra Lopeza iz Rasinga. Iako u 38. godini, veteran se ne predaje. Imao je epizodu prethodnih godina u Atlanti u MLS-u, a sada je sreću našao u Sarmijentu.

Dolazak u tim iz Hunina imao je i emotivnu poruku. Dolazi u klub koji je udaljen samo 35 kilometara od njegovom rodnog grada Rafaela Obligada. Iako nije u vrhunskoj formi, nekadašnji napadač Liona iskustvom će pomoći malenom timu da bude bolji nego 2021. Novajlije su i Gonzalo Betini iz Sentral Kordobe i Manuel Huanini iz Njuelsa. Matijas Molina je otišao u Atlantu, a Gabrijel Alanis u Defensu i Hustisiju.

ARGENTINOS JUNIORS

Na kormilu Argentinosa sedi nekadašnji štoper Barselone Gabrijel Milito. Tim iz Buenos Ajres je prošle sezone u Ligi profesional imao drugi najveći posed lopte osd 59,8 odsto, odmah iza šampiona Argentine River Plejta. Ekipa se nije mnogo menjala. Pojačanja su Matijas Godoi iz Instituta, Luisijano Sančez iz Independijentea i Marijano Bitolo iz Njuelsa. Najveći hendikep je odlazak Elijaha Gomeza u River, a klub su napustili i Honatan Sandoval, Leonel Mosevič i Emanuel Erera. Gabrijel Karabahal je prošle sezone postigao osam od 26 golova Juniorsa.

DEFENSA I HUSTISIJA

Defensa, klub iz Buenos Ajresa, krupnim koracima ide napred. Pre dve godine je osvojila Kopa Sudamerikanu sa Ernanom Krespom na klupi, a prošle sezone mladi stručnjak Sebastijan Bekasese doveo je ovaj mali klub na drugo mesto, odmah iza šampiona Rivera. Ekipa je jača nego prošle godine. Iz Rivera su stigli Tomas Galvan i Agustin Fontana. U suprotnom pravcu, na Monumental je otišao Franko Paredes, a klub su napustili Markos Ledezma, Lukas Barios, Brajan Rivero, Rodrigo Kontreras… Prva zvezda tima je Karlos Rotondi, prošle sezone sa osam asistencija najbolji paker lige zajedno sa vezistom Rivera Agustinom Palevesinom.

SMENA TRENERA U TALJERESU I PORED ODLIČNE 2021.

TALJERES KORDOBA

Taljeres je imao odličnu prošlu godina. Bio je treći u šampionatu Argentine, a igrao je i finale kupa, ali je poklekao u duelu sa Bokom Juniorsom posle penal-ruleta. Tim iz Kordobe igraće u Kopa Libertadores. Iako je tim imao odlične rezultate u 2021. godine došlo je do promene trenera. Umesto Sasika Medine na kormilu je došao Anhel Giljermo Ojos. Osim Karlosa Auzkuija koji je prešao u bugarski Ludogorec, ekipa je sačuvana. Ostali su Santos, Valojes i Dijaz. Najveće pojačanje je Federiko Hiroti iz River Plejta, a novajlije su Alan Aguere (Njuels), Matijas Katalan (Pačuka), Ramiro Gonzalez Ernandez (Leon)… Kolumbijac Dijego Valojes bi trebalo da bude nosilac tima. On je stigao i do reprezentacije svoje zemlje. Poznat je po dobrom driblingu (skoro četiri uspešna po meču, treći u ligi).

ATLETIKO TUKUMAN

Tim iz Tukumana želi što pre da zaboravi prošlu sezoneu kada je bio pretposlednji u ligi. Samo je Arsenal bio slabiji. Tukumanosi su imali najgoru gol-razliku u Ligi profesional – 24. Od pojačanja mesto u startnoj postavi bi mogli da dobiju Aleksis Doldan koji je stigao iz meksičkog Keretara i Gaston Hil Romerio, novajlja iz Aldosivija. Najviše se očekuje od Ramira Karere koji je postigao prošle sezone postigao osam od 20 golova Atletika.

PATRONATO

Prošle godine je Patronato je bio peti najneefikasniji tim u ligi. Samo su Urugvajci Sosa Sančez (8) i Huniors Arijas (5) postigli više od jednog pogotka u Ligi profesional. Obojca su otišla iz kluba, a na njegovo mesto stigli su Džonatan Erera iz Independijentea i Lukas Barios iz Defense i Hustisije. Čak 16 igrača je napustilo tim, pa će Ivan Delfino imati velikih problema da uigra tim. Gabrijel Gudino je igrač od koga se najviše očekuje u 2022.

GRUPA B

ROSARIO SENTRAL

Kili Gonzalez (©Reuters)Kili Gonzalez (©Reuters)

Iako prošle sezone rezultati nisu bili preterano dobri, Kili Gonzalez će ostati i ove godine na klupi Rosarija. Slavni vezista Intera iz Milana i Valensije je svoju trenersku misiju započeo na severoistoku Argentine još u julu 2020. godine. Do sada je vodio Rosario na 61. utakmici, od čega je pobedio na 23.

Minulo prvenstvo je Rosario okončao na 16. poziciji, a da nije u poslednja tri kola bio bez trijumfa, najverovatnije bi ove godine zaigrao u Kopa Sudamerikani. Himnasija, koja će igrati tamo, imala je samo četiri poena više na kraju sezone.

Ovog januara je Rosario angažovao samo pet pojačanja, od čega su dva pozajmice. Najveće je došlo iz Libertada, 31-godišnji paragvajski štoper Kristijan Beaz. Angažovan je bez obeštećenja, baš kao i krilo Valter Montoja (Kruz Azul) i defanzivni vezista Klaudio Jakob (Urakan).

TIGRE

Posle dve i po godine Tigre se opet takmiči sa najboljim argentinskim klubovima. Prošle sezone je bio dominantan u Segundi, u finalu je pobedio Barakas Sentral i tako izborio plasman u elitu. Očekivano, zadržao je okosnicu tima, a od 11 startera koji su igrali finale, otišao je samo Fernando Alarkon u Instituto. Ostao je i trener Diego Martinez.

Bilo je i novajlija, za dvojicu je plaćeno i obeštećenje. Najviše za 27-godišnjeg vezistu Aleksisa Kastra, na čijem transferu je San Lorenco zaradio 1.140.000 evra. Takođe, pozajmica mladog štopera Temperleja Nikolasa Demartinija, uz mogućnost otkupa, koštala je Tigre 51.000 evra. Još su tri igrača pozajmljena iz Boke Juniors, a jedan, napadač Fakundo Kolidio, iz milanskog Intera.

SA VELEZOM NEMA ŠALE, INDEPENDIJENTE DOVEO TRENERA KOLONA BAŠ ZBOG LIGA KUPA

LANUS

Malo je nedostajalo da navijači Lanusa budu veoma zadovoljni prošlom sezonom. U prvenstvu je sve bilo dobro do same završnice, ali u poslednjih šest kola nije pobedio nijednom (osvojio samo tri boda), što ga je koštalo drastičnog pada na tabeli. Sezonu je skončao na 10. poziciji, a samo dva poena su ga delila od petoplasiranog Veleza, koji će da igra u Kopa Libertadoresu.

Napadački tandem Hoze Sand - Hoze Lopez je funkcionisao sjajno. Postigli su zbirno 28 golova, više od čak 12 timova u ligi. Ukupno je Lanus dao 44 pogotka, u njega je pretvorio čak 13 odsto šuteva (drugi najbolji učinak u šampionatu). Međutim, defanzivno je škripelo, primljeno je 43 gola u sezoni, pa je sredina tabele, kada se sve sabere i oduzme, realnost Lanusa.

Ove zime je bilo više odlazaka nego dolazaka, Matijas Donato je prešao u Atlantu, Giljermo Burdiso u Deportivo Kali, a Sebastijan Ribas u Sentral Kordobu. Od novajlija je plaćen samo Dijego Valeri, doskorašnji vezista Portland Timbera koji je u MLS otišao još 2013. baš iz Lanusa. Za njegovo obeštećenje je Lanus izdvojio 160.000 evra.

VELEZ

Iza Veleza je solidna sezona. Prošao je grupnu fazu Kopa Libertadores, u osmini finala ga je potom zaustavila Barselona iz Ekvadora. U prvenstvu je zato bio peti i izborio novo učešće u eliti. Prethodno je i u Liga kupu bio najbolji u svojoj grupi, ali ga je kasnije u četvrtfinalu pobedio Rasing Klub. Deluje zato da je ove sezone spreman za iskorak.

Luka Oreljano (levo) u dresu Veleza (©AFP)Luka Oreljano (levo) u dresu Veleza (©AFP)

Pored trenera Maurisija Pelegrina, u klubu su ostali najtalentovaniji igrači poput Luke Oreljana i Fransiska Ortege. Tu je i dalje i kapiten Lautaro Đanetini, ali su i angažovana neka zvučna pojačanja. Nama najpoznatije je svakako levi bek Emanuel Insua, koji se ove zime rastao sa AEK-om iz Atine i kao slobodan igrač vratio u domovinu. Ovaj 30-godišnji defanzivac je prethodno igrao za Boku Juniors, Granadu, Udineze i Panatinaikos.

Pored Insue, iz Guaranija je stigao paragvajski reprezentativni vezista Hoze Florentin za 600.000 evra, dok je 21-godišnji Argentinac koji takođe igra u veznom redu, Franko Dijaz, plaćen Temperliju 435.000 evra.

INDEPENDIJENTE

Kada igrate za klub tako bogate tradicije, kao što je Independijente, ne možete nikako da budete zadovoljni ako sezonu završite na devetoj poziciji. Ovaj 16-struki šampion Argentine i sedmostruki osvajač Kopa Libertadores zaslužuje mnogo više, bez obzira na to što su u poslednjih 20 godina u vitrine došla samo dva trofeja. Oba u Kopa Sudamerikani, 2010. i 2017. godine.

Ceh je platio trener Hulio Falsioni, na njegovo mesto je došao Eduardo Domingez, domaći stručnjak koji je prošle sezone vodio Kolon Santa Fe do senzacionalnog osvajanja Liga kupa Argentine, a samim tim i do plasmana u Kopa Libertadores.

Nije Domingez dobio od kluba mnogo pojačanja. Sportski sektor je zadržao nekadašnjeg štopera Spartaka iz Moskve i PAOK-a, sada već 37-godišnjeg Huana Manuela Insuraldea. Iz Internasionala se vratio iskusni napadač Leandro Fernandez (30), a bez obeštećenja je angažovan i 35-godišnji golman Sebastijan Sosa, koji je prošle sezone branio za meksički Mazatlan. Dakle, plan Crvenih je da Domingez posloži svoje iskusne fudbalere kroz Liga kup i da kroz takmičarske utakmice proceni na kojim pozicijama mu treba sveža krv za prvenstvo. Imamo neki utisak da na leto sleduje Independijenteu veliko renoviranje.

BATALJA UZEO KUP ARGENTINE, SADA NAPADA NOVI TROFEJ

URAKAN

Sa tri pobede u poslednja četiri prvenstvena kola, sve protiv nemotivisanih protivnika, Urakan se izborio za znatno bolju poziciju nego što mu je iko prognozirao. Završio je šampionat na osmom mestu, pa će igrati na leto u Kopa Sudamerikani.

To je donelo treneru Franku Kudelki preko potreban mir. Ne samo da, barem za sada, neće morati po 15. put u karijeri da traži novi klub, nego ni u sledećem prvenstvu neće morati da brine za opstanak. Sakupio je Urakan dovoljno bodova da nije u konkurenciji da se preseli u Segundu. To Kudelki donosi prostor da polako renovira ekipu za neke kasnije izazove, a deluje da i sportski sektor razmišlja slično. Šest igrača je otišlo ovog januara, još trojica su poslati na pozajmice, a angažovano je nekoliko novajlija. Trojica su dovedeni za stalno, Franko Kristaldo iz Boke Juniors za 442.000 evra, a Fernando Tobio iz Estudijantesa i Bruno Vides iz Orensea bez obeštećenja. Još četvorica fudbalera su pozajmljeni, probaće kroz Liga kup da se izbore za to da Urakan otkupi njihove ugovore.

ESTUDIJANTES

U minulom prvenstvu je Estudijantes bio jedan od najvećih hitova. Ne toliko zbog samih rezultata, završio je sezonu na šestoj poziciji, koliko zbog stila igre. Atraktivnim, ofanzivnim pristupom privukao je pažnju neutralne publike, a takmičenje je okončao sa 43 postignuta pogotka. Samo su River Plejt (53) i Lanus (44) bili efikasniji od njega.

Sve zasluge idu na račun trenera poljskog porekla, Rikardu Zielinskom. Iskusni stručnjak je sada dobio novi zadatak, da pripremi ekipu za kvalifikacije za Kopa Libertadores, gde će rival u drugom kolu da mu bude Audaks Italijano iz Čilea (mečevi se igraju 23. februara i 2. marta). Posle toga, pobednik dvomeča će imati još jednu prepreku na putu do grupne faze.

Dobru sezonu je Independijente iskoristio da zaradi novac, prodao je ove zime Davida Ajalu u Portland za 3.200.000 evra, Nazerena Kolomba u Defensu i Hustisiju za 1.100.000 evra, a Fakunda Muru u Rasing Klub za 900.000 evra. Nijedno od devet pojačanja nije angažovano uz obeštećenje, šta više, trojica su samo pozajmljeni. Od onih koji su za stalno zadužili opremu Estudijantesa, izdvajaju se dolasci iz inostranstva, Agustin Rohel (Tuluz) i Emanuel Mas (Orlando).

KOLON SANTA FE

Već smo pomenuli u ovom tekstu da je Kolon Santa Fe bio najveće iznenađenje prošlogodišnjeg Liga kupa. Senzacionalno je stigao do trofeja, u finalu savladao Rasing Klub sa 3:0, a pre toga je eliminisao i Independijente (2:0) i Taljeres Kordobu (2:1). Tako je izborio plasman u Kopa Libertadores.

Ipak, da je to bio samo jedan dobar turnir, odnosno da nema kvalitet da zaista parira argentinskim najboljim klubovima pokazalo se kroz prvenstvo. Tamo je Kolon sezonu završio tek na sedmoj poziciji, ne bi se plasirao u elitno kontinentalno takmičenje da mu nije bilo Liga kupa. Vrhunac je usledio 19. septembra u Trofeo de Kampeonesu, odnosno Superkupu Argentine, u kojem je šampion River Plejt slavio sa 4:0.

Uoči ove sezone je došlo do rokade sa Independijenteom, Eduarda Domingeza je na klupi zamenio Hulio Falsioni, a ekipu su napustila dva važna igrača, Tomas Čankalaj, novi član Rasing Kluba za 1.100.000 evra, kao i Vilson Morelo, koji je prešao u Independijente Santa Fe. Angažovane su zamene, Endrju Tuten je došao iz Montevideo Sitija za 444.000 evra, a Kristijan Vega iz Sentral Kordobe za 312.000 evra.

BOKA JUNIORS

Trpeo je sportski sektor žestoke kritike javnosti zbog loše odrađenog letnjeg prelaznog roka. Kako i ne bi, kada je na pojačanja potrošio oko 10.000.000 evra, a oni nisu doneli željen rezultat i Boka Juniors je prvenstvo završila na slaboj četvrtoj poziciji, praktično bez šanse da uopšte igrozi šampiona River Plejt (imao 13 bodova više). Dugo su navijači morali da strepe za to da li će uopšte na Bombonjeri sledeće sezone da se igra Kopa Libertadores. Ako se i dalje brinete, hoće, Boka će biti nosilac na žrebu ko ji će da se održi po završetku kvalifikacija.

Zbog svega toga, ovog januara su trener Sebastijan Batalja i njegovi nadređeni morali da budu posebno oprezni na pijaci. Izbor je na kraju pao na proverene igrače. Za 3.000.000 evra od Olimpik Marselja je preuzet Dario Benedeto, koji je tokom jeseni igrao na pozajmici u Elčeu, klubu čije on sam vlasnik. Benedeto je igrao već za Boku u periodu od 2016. do leta 2019. godine, osvojio je sa njom dve titule prvaka Argentine.

Ništa manja kocka ne bi trebalo da bude ni angažovanje 30-godišnjeg veziste Pola Fernandeza iz meksičkog Kruz Azula za 1.800.000 evra. Reč je o detetu Boke, odigrao je Fernandez 44 utakmice za plavo-žute, a sa njima je bio i šampion 2020. godine. U Aperturi je tokom jeseni odigrao 14 mečeva, u punoj je takmičarskoj formi i spreman da odmah konkuriše za startnu postavu u Boki.

Horhe Figal (©AFP)Horhe Figal (©AFP)

Jedino januarsko pojačanje koje je novo na Bombonjeri jeste 27-godišnji štoper Horhe Figal. Ipak, daleko od toga da mu manjka iskustva igranja pod pritiskom. Dosadašnju karijeru Fagal je proveo u Independijenteu, Olimpu i Majamiju, a u Argentinu se vraća iz MLS. Tim sa Floride je na ime obeštećenja dobio 2.360.000 evra. Inače, Figal je svojevremeno dobijao i poziv reprezentacije Argentine, ali mu se još nije ukazala šansa da debituje za Gaučose. Ukoliko se dokaže u dresu Boke Juniors, nema sumnje da će i selektoru Lionelu Skaloniju da skrene pažnju na sebe. Ko zna, možda i na vreme za Mundijal u Kataru.

Naravno, u Boki su ostale najveće zvezde poput Markosa Roha, Kristijana Pavona, Ezekila Zebaljosa, Eduarda Salvija, Agustina Almendre, Luisa Vazkeza, Karlosa Izkierdoza… Sjajan tim ima Batalja na raspolaganju. Uspeo je prošle godine da osvoji Kup Argentine.

PALERMO PREPORODIO ALDOSIVI, GODOJ KRUZ RENOVIRAO ODBRANU

ARSENAL SARANDI

Iza Arsenala je katastrofalna sezona, zavšio je prvenstvo na poslednjoj poziciji, sa samo 21 bodova iz 25 mečeva. Ove godine mu zato predstoji borba za opstanak, a neće smeti da ima lošiji učinak od Sarmijenta, Patronata, Godoj Kruza i Aldosivija.

Razumljivo, došlo je uoči nove sezone do smene trenera. Na klupu je seo Leonardo Madelon, veteran argentinskog fudbala. Gotovo da nema kluba koji se borio za opstanak, a da Madelon nije bio barem kratko njegov trener, vodio je kroz karijeru Nueva Čikago, Rosario Sentral, Himnasiju, Kilmes, San Lorenco, Union, Platense…

Dobio je potpuno renoviran tim. Tokom zime je angažovano sedam igrača kojima su dati ugovori, kao i čak osam novajlija na pozajmice. Povukle su se sve veze koe su mogle, čak je i iz Benedetovog Elčea doveden Aleks Verner na pozajmicu. Da li će to da bude dovoljno za opstanak videćemo najpre kroz Liga kup i rezultate Arsenala u njemu.

GODOJ KRUZ

Još jedan klub koji će da se bori za opstanak. Prvenstvo je okončao na 17. poziciji, ukupno je na zbirnoj tabeli za 2021. godinu bio tek 18, tako da su samo Sarmijento i Patronato lošiji od njega. Za tešku situaciju nije kriva ofanziva – bio je Godoj Kruz deveti najefikasniji tim u ligi i osmi najbolji kada je posed u pitanju. Oheda i Buaude, koji su doprineli postizanju čak 19 pogodaka prošle sezone, ostali su u timu. Jasno, odbrana je ta koja je morala pod remont i na tome je bio fokus sportskog sektora tokom zimskog prelaznog roka.

Na stadion Felisijano Gambarte stigao je iz Estudijantesa levi bek Leonel Gonzalez za 190.000 evra, iz kolumbijskog Kindija je na pozajmicu doveden štoper Džostin Medranda, a iz urugvajskog Huventuda, takođe na pozajmicu, desni bek Huan Pintado. Rezervni levi bek će biti 19-godišnji Kolumbijac Kalazan Suarez. Zanimljivo, najveće obeštećenje je ipak plaćeno za još jednog napadača, iz Rentistasa je za 880.000 evra doveden 21-godišnji Urugvajac Salomon Rodrigez.

ALDOSIVI

Martin Palermo je preuzeo Aldosivi u sred prvenstva, seo je na klupu u oktobru prošle godine i doneo dobar pomak. Sa njim je tim iz Mar del Plate ostvario čak šest pobeda na 11 mečeva, a samo su Sarmijento, Boka Juniors i Taljeres Kordoba uopšte uspeli da ga savladaju. Sa svim tim bodovima je Aldosivi značajno popravio svoj položaj u borbi za opstanak.

Martin Palermo (©AFP)Martin Palermo (©AFP)

Deluje da legendarni napadač posebno radi sa ofanzivcima, a to se pogotovo oslikalo u učinku Martina Kauterusija. Bio je veoma dobar 34-godišnji Urugvajac prošle sezone, postigao je čak 10 golova.

Renovirao je Palermo ekipu tokom januara, doveo je 11 novih igrača, od čega dvojicu na pozajmicu iz “svoje” Boke Juniors - Agustina Lastru i Nikolasa Valentinija.

BARAKAS SENTRAL

Sentral Barakas je drugi novajlija. Izgubio je od Tigresa u finalu u Segundi, morao je da igra plej-of, ali se kroz njega na kraju ipak domogao elite. Sada mu predstoji težak posao, pošto mu je ovo debitantska sezona u eliti od kako je argentinska Primera profesionalno takmičenje. Barakas Sentral je igrao sa najboljima samo u vreme dok je još fudbal u Argentini bio na amaterskom nivou.

Jasno, boriće se za opstanak i tu nema dileme. Nešto jasniju sliku o njegovim kvalitetima dobićemo kroz Liga kup. Svaki poen koji osvoji u njemu, počev od meča sa Sentral Kordobom u noći između četvrtka i petka od 01.30 časova po srednjoevropskom vremenu biće prava premija za klub iz Buenos Ajresa.

SENTRAL KORDOBA

Sentral Kordoba uoči nove sezone ima isti cilj kao i prethodne – opstanak u eliti. Prvenstvo je završila na 22. poziciji od 26 mogućih, malo toga je prikazala i uglavnom je predstavljala tim na kojem su najveći skupljali bodove.

Tokom januara je očekivano renoviran tim, mada nije dovedeno ni jedno kapitalno pojačanje. Uglavnom su to bili igrači kojima su istekli ugovori, poput bivšeg člana LDU Kita, Huana Kriza Kaprofa ili Kristofera Toselija iz Universitad Katolike. Nekoliko igrača je došlo i napozajmice, Dejan Veron iz Estudijantesa, Nelson Insfran iz Himnasije, Nikolas Linares iz Banfilda...

LIGA KUP ARGENTINE – 1. KOLO

GRUPA A

Četvrtak

23.15: (3,35) Patronato (2,90) Argentinos Juniors (2,30)

23.15: (2,25) Sarmijento (3,20) Atletiko Tukuman (3,10)

Petak

01.30: (2,60) Njuels Old Bojs (3,00) Defensa i Hustisija (2,75)

Subota

01.30: (2,50) Banfild (3,00) San Lorenco (2,90)

23.15: (3,70) Union Santa Fe (3,35) River Plejt (1,95)

Nedelja

21.00: (1,90) Rasing Klub (3,35) Himnasija (3,90)

23.15: (2,75) Platense (2,95) Taljeres Kordoba (2,65)

GRUPA B

Petak

01.30: (1,70) Kordoba Santijago (3,50) Barakas (4,80)

21.00: (3,00) Arsenal Sarandi (3,20) Rosario Sentral (2,30)

23.15: (1,95) Godoj Kruz (3,35) Tigre (3,70)

23.15: (1,45) Velez (4,00) Aldosivi (7,00)

Subota

21.00: (2,65) Urakan (2,95) Lanus (2,75)

Nedelja

01.30: (2,30) Estudijantes (3,00) Independijente (3,20)

Ponedeljak

01,30: (1,65) Boka Juniors (3,45) Kolon Santa Fe (5,40)

***Kvote su podložne promenama

PRIPREMILI: Strahinja MILIĆEVIĆ i Željko MUTAVDŽIĆ


tagovi

Argentina 1Liga kup ArgentineBoka juniorsRiver PlejtVelezLanusRasing KlubTaljeres Kordoba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara