Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Dve slavne akademije i šestostruki prvak Francuske u borbi do poslednjeg zvižduka za dva mesta u Ligi 1

Vreme čitanja: 5min | pet. 02.06.23. | 13:12

Takmičenje u Ligi 2 završiće se ovog petka, svi mečevi su na programu od 20.45 časova. U centru pažnje biće utakmice Avr - Dižon, Bordo - Rodez i Mec - Bastija

Stigli smo i do poslednjeg kola, a još nismo dobili barem jedno od dva učesnika francuskog fudbalskog šampionata za sledeću sezonu. Ko će u elitni rang saznaćemo ovog petka, pošto se od 20.45 časova igra kompletno 38. kolo Lige 2.

Najbliža dobijanju prvoligaša je Normandija, pošto je Avr dočekao poslednje kolo kao lider, odnosno jedan bod protiv Dižona će mu biti dovoljan za promociju. Prednost tima koji trenira slovenački strateg Luka Elsner je što se taj meč igra u Avru, mana je u tome što su Dižonu očajnički potrebni bodovi i spremni su gosti da izginu za njih. Ako ne pobede, preseliće se sigurno u treći rang.

Izabrane vesti

Avr je prošle godine takmičenje završio tek na osmoj poziciji, a sa Elsnerom je uspeo da značajno popravi svoj položaj. Da je neka od ranijih sezona u pitanju, šampanjac bi se odavno otvorio. Ovako, samo dva tima ulaze u Ligu 1, pošto će francuski šampionat sledeće sezone da bude skraćen sa 20 na 18 ekipa. A tri su kandidata…

Avr ima 72 poena, po tri više od Meca i Bordoa. Dakle, čak i ako Dižon trijumfuje na severu Francuske, neće nužno značiti da sledeće sezone nećemo gledati u eliti Nabila Aliujia, Kventina Korneta, Viktora Lekala, Džamala Tijarea i njihove saigrače… U slučaju da dve ili više ekipa završe takmičenje sa istim brojem bodova, gol-razlika će odlučivati o konačnom poretku. Avr je na +26, Mec na +27, a Bordo +24.

20.45: (2,20) Avr (3,30) Dižon (3,40)

Ako lider izgubi, Mecu bi pobeda nad četvrtoplasiranom Bastijom bilo kojim rezultatom garantovala neku od prve dve pozicije. Jer, Avr bi svakako u tom slučaju imao lošiju gol-razliku. Međutim, ako bi Elsnerov tim uzeo makar bod i overio prvo mesto, igrači Meca bi morali da isprate i rezultat sa utakmice Bordoa i Rodeza.

Trenutno Mec ima bolju gol-razliku, 58:31, dok je Bordoova 51:27. Međutim, ako bi recimo Mec slavio sa 1:0, a Bordo trijumfovao 5:0, Žirondinci bi ušli u elitu. Dakle, od tri kandidata samo Avr u potpunosti drži sudbinu u svojim rukama.

Žorž Mikautadze (©AFP)Žorž Mikautadze (©AFP)

Od te tri ekipe plavi su sa najmanje trofeja. Jedini bitan pehar koji je završio u Avru bio je za osvajanje Kupa Francuske davne 1959. godine. Avr je pet puta osvajao Ligu 2, ali to nije preterano značajno. S druge strane, Bordo ima šest titula i četiri kupa, a Mec po dva nacionalna kupa i Liga kupa Francuske. Mec nema nijednu titulu, a najbliži njenom osvajanju je bio 1998. godine, kada je bio drugoplasirani u Ligi 1.

Avr nije poznat po rezultatima, ali zato jeste po omladinskoj akademiji. Kroz ovaj klub su u mlađim danima prošle pojedine svetske zvezde, poput Pola Pogbe (2007-2009), Stiva Mandande, Dimitrija Pajea, Ferlana Mendija, Karlosa Kamenija… Pamti se u Francuskoj dobro i da je 2010. godine Rijad Marez odbio ponude Pari Sen Žermena i Olimpika iz Marselja, kako bi prešao iz Kimpera u Avr. Prvo je odigrao 57 mečeva za rezerve, zatim dve godine za prvi tim, pre nego što ga je angažovao Lester.

20.45: (1,40) Mec (4,60) Bastija (8,00)

Naravno, slično može da se kaže i za akademiju Meca, koja je takođe stvorila brojne velike igrače. Dovoljno je samo reći da su bordo dres nosili fubaleri poput Franka Riberija, Roberta Piresa, Emanuela Adebajora, Miralema Pjanića, Luja Sahe, Rigoberta Songa, Silvijana Viltora, Sadija Manea, Kalidua Kulibalija

Opet, nekako interesantno, od sva tri kandidata za promociju Bordo trenutno ima ubedljivo najlađi sastav. Prosek godina prvog tima mu je 22.

Prošle godine je Bordo, zajedno sa Mecom i Sent Etjenom ispao iz elitnog ranga, posle čega je ekipu napustila većina prvotimaca. Iz B tima je promovisano čak devet fudbalera, pojačanja koja su angažovana sa strane uglavnom su došla iz manjih sredina za sitan novac ili na pozajmice. Poput Zurika Davitašvilija, još uvek člana gruzijskog Dinamo Batumija ili Rafala Stračeka iz poljskog Stala.

20.45: (1,45) Bordo (4,40) Rodez (7,25)

I u ovom, podmlađenom sastavu, David Gujon je napravio odličan rezultat i doveo Bordo veoma blizu promocije. Najveći teret, doduše, povukao je sjajni napadač Džoš Madža, koji je u decembru proslavio 24. rođendan. Nigerijac je ubedljivo najbolji strelac ekipe sa 16 pogodaka, čemu je pridodao i šest asistencija.

Napisali smo da se Avrov rival Dižon bori za opstanak, a nije jedini. Četiri tima ispadaju u niži rang, Nior i Nim su sigurni putnici tamo, a još dve mine su ostale. Nad jednom je trenutno Dižon sa 42 poena, ispod crte je i Laval sa 43, koliko ima i Rodez, čija gol-razlika je za sedam pogodaka bolja. U opasnoj zoni nalazi se i Po sa 44 poena, dok su Anesi i Valensijan nešto mirniji sa po 45.

Dižon nije izgubio nijednu od poslednjih osam utakmica (po četiri pobede i remija), ali ni to mu nije bilo dovoljno da pobegne u zelenu zonu. Jer, i ostali konkurenti su uglavnom beležili dobre rezultate. Laval, koji danas gostuje Amijenu, ima tri pobede u poslednja četiri kola, a Anesi i Valensijan su vezali po dve pobede i remija na prethodna četiri meča. Jedino je Rodez u krizi, pet kola je bez pobede (tri remija i dva poraza), što bi moglo da ga košta drugoligaškog statusa.

Malo i o učinku pojedinaca. Pravo čudo bi moralo da se dogodi da Mecov napadač Žorž Mikautadze ne bude najbolji strelac. Ovaj 22-godišnjak, koji je inače izdanak Mecove škole, postigao je do sada 23 pogotka. Čak četiri više od najbližeg pratioca na listi strelaca, Kanovog Aleksandrea Mendija. Iza njih su, sa po 16 pogodaka, Džoš Madža i Sent Etjenov Žan Filip Kraso, jedna od želja Crvene zvezde u letnjem prelaznom roku. Centarfor iz Obale Slonovače je posle Mikautadzea najproduktivniji od svih igrača Lige 2, pošto ima i 12 asistencija (Gruzin osam). To mu je doduše i podiglo cenu i udaljilo ga od Beograda...

Kada već pričamo o golovima, moramo da navedemo i broj pogodaka koje su ovi igrači postigli iz jedanaesteraca. Kraso ih je dao sedam, Mikautadze šest, a Madža takođe sedam. Ako bismo računali samo golove iz igre, najbolji je Parizov Gvinejac Morgan Gilavogi. Od 15 pogodaka krilni napadač je samo dva postigao sa bele tačke.

Poslednje kolo Lige 1 igra se u subotu, kada ćemo saznati da li će se u Ligu 2 uz Anže, Ajačio i Trou preseliti Nant ili Okser. Od trećeligaša, u drugi rang su ušli Konkarno i Denkerk.

FRANCUSKA LIGA 2 – 38. (POSLEDNJE) KOLO

Petak

20.45: (3,60) Amijen (3,45) Laval (2,05)

20.45: (1,45) Bordo (4,40) Rodez (7,25)

20.45: (2,95) Grenobl (3,45) Gengan (2,35)

20.45: (2,20) Avr (3,30) Dižon (3,40)

20.45: (1,40) Mec (4,60) Bastija (8,00)

20.45: (3,10) Nim (3,50) Sošo (2,25)

20.45: (3,70) Nior (3,50) Kevali Ruen (2,00)

20.45: (2,20) Pariz (3,40) Anesi (3,30)

20.45: (2,20) Po (3,45) Kan (3,25)

20.45: (1,75) Sent Etjen (3,80) Valensijan (4,60)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

francuska liga 2Liga 2MecAvrBordoDižonŽan Filip KrasoLuka Elsner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara