Miloš Kerkez u prodoru (©MN Press)
Miloš Kerkez u prodoru (©MN Press)

Dvojno državljanstvo, igranje u šest zemalja, kopiranje Kantea u mladosti i stasavanje uz Tea Ernandeza

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.09.23. | 10:28

Miloš Kerkez, momak iz Vrbasa, prisetio se početaka u rodnom mestu…

Velike planove su u Milanu imali sa Milošem Kerkezom, ali nisu realizovani. Momka rođenog u Vrbasu dočekao je Paulo Maldini, učio je od Tea Ernandeza i zagolicao maštu navijačima sa dva gola u debiju na prijateljskoj utakmici, međutim, pravu šansu na San Siru nije dobio. Ali zaobilaznim putem jeste stigao do još jedne “lige petice”.

Preko AZ Alkmara do – Premijer lige. Potpisao je letos za Bornmut, holandskom klubu je pripalo 17.870.000 evra, a levi bek je zaigrao u ligi čije su se utakmice redovno “vrtele” na televiziji u njegovoj kući. Od najranijeg perioda nije bilo dileme šta želi da bude, kao ni nešto kasnije za koju reprezentaciju će nastupati. Odabrao je Mađarsku pre Srbije, nedavno istrčao na travnjak stadiona “Rajko Mitić” u kvalifikacionom ciklusu za Evropsko prvenstvo, a za engleski Dejli eho prisetio se početaka u Vrbasu.

Izabrane vesti

Kao i većina klinaca, počeo je sa braćom na ulici. Od lopte nisu mogli da se odvoje. Miloš je dogurao do Engleske i Premijer lige, a brat Marko je u novosadskoj Mladosti GAT.

“Lopta je deo mog života još odmalena. Moja braća su igrala fudbal, bio sam uz njih, počeli smo na ulici u Srbiji. Moj brat sada igra u Srbiji, u drugoj ligi. Svi u porodici su želeli da budu fudbaleri”, počeo je Miloš Kerkez.

Otac i baka uticali su na Miloša Kerkeza da stane pod mađarski barjak. Doprineo je i Đer, mađarski klub dao mu je šansu, okušao se u drugom rangu i tu su ga primetili Milanovi skauti.

“Kada sam profesionalno počeo da se bavim fudbalom u Mađarskoj, u drugoj ligi, bio sam levi bek. Zapravo sam tek tada počeo da igram na toj poziciji. U mladosti sam menjao pozicije, bilo me je svuda”.

Profilisao se kao levi bek, može da odigra i nešto ofanzivnije, da pokrije čitavu levu stranu. No, tako nije bilo u mladosti. Igrao je na različitim pozicijama, a uzor mu je bio Englo Kante.

“Ranije sam bio ‘šestica’, bio sam defanzivni vezista. Kao mlađem mnogo mi se sviđao Engolo Kante. On mi je bio omiljeni igrač”.

Promenilo se to vremenom… Očarao ga je Teo Ernandez.

“Sada, pošto sam levi bek, više je to Teo Ernandez. Dopada mi se kako igra”, rekao je Kerkez i vratio se u vreme kada je bio deo Rosonera:

“Trenirao sma sa mnogo dobrih igrača u Milanu, sa velikim imenima. Velika čast bila je biti tamo. Kada ste tamo i trenirate svaki dan sa takvim igračima, možete mnogo od njih da naučite. To sam i uradio”.

Miloš Kerkez i Nemanja Radonjić (©MN Press)Miloš Kerkez i Nemanja Radonjić (©MN Press)

Uzduž i popreko je prešao Evropu, a i dalje je tinejdžer. Igrao je u rodnoj Srbiji, Austriji, Mađarskoj, Italiji, Holandiji i sada Engleskoj. Šest zemalja i četiri naučena jezika.

“Govorim nemački, engleski, srpski i mađarski. I to je to”.

Ipak, to nije bilo dovoljno da bi sa uzorom Teom Ernandezom ostvario bolju komunikaciju. Postojala je jezička barijera…

“Teo govori španski i italijanski, tako da smo malo komunicirali. Nekoliko reči, ne previše”.

Za kraj se vratio na rodni grad, na Vrbas, tamo gde je sve počelo.

“Iz malog sam grada, tamo se svi poznajemo. Ima oko 40.000 ili 50.000 stanovnika i svi čekaju vikend da gledaju Premijer ligu. Svi je gledaju, kad god upalite TV, na njemu je Premijer liga. Tako je i kod mene od malih nogu, svi iz moje porodice u Srbiji i Mađarskoj gledaju Premijer ligu”, veli reprezentativac Mađarske i dodaje:

“Moj grad je pun vikendom, ljudi čekaju vikend da bi me gledali na TV-u. Zabavno je i zaista sam srećan, uživam što sam ovde”.

Najpoznatiji Vrbašanin u Premijer ligi? Da. U globalu, pa…

“Ne znam, mislim da jesam. Nisam siguran, ali mislim da jesam”, završio je Miloš Kerkez.


tagovi

Miloš Kerkez

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara