Dejan Joveljić (©YouTube)
Dejan Joveljić (©YouTube)

El Trafiko: Joveljić čeka pet minuta slave u "našminkanom" derbiju Los Anđelesa

Vreme čitanja: 6min | sub. 09.04.22. | 23:05

Okršaj timova iz Grada anđela (nedelja, 01.30) obeležiće ovaj vikend u MLS

Los Anđeles, grad snova. Tako Amerikanci vole lažno da ga predstavljaju, ali zbog Holivuda mnogi će reći da je to grad obmane, lažnog moralisanja i političkih manipulacija. Vole na tom slavnom brdu da kroje i menjaju istoriju, da prisvajaju tuđe običaje, kulturu... Kultni grad u Kaliforniji nije ništa drugačiji čak ni po pitanju fudbala. Kada pričamo o najvažnijoj sporednoj stvari u Sjedinjenim Američkim Državama, teško je izdvojiti neki veliki derbi ili zanimljiv rivalitet. Jednostavno, fudbal u MLS nema tako dugu tradiciju da bismo imali rivale kao što postoje u klasičnom smislu u Evropi ili Južnoj Americi. To ipak ne sprečava Amere da prave spektakl tamo gde ga nema, a pogodniji grad za to od Los Anđelesa ne postoji. Zato, učinili su sve da gradski okršaj dva Los Anđelesa, onih sa nastavcima Galaksi i FK, koji je na programu u noći između subote i nedelje od 01.30 časova po srednjoevropskom vremenu ponese titulu derbija.

Ne samo zato što je to jedan od retkih gradskih duela u šampionatu Sjedinjenih Američkih Država, već i zbog trenutnog položaja ta dva tima na tabeli. Posle pet mečeva Los Anđeles FK je prvi u Zapadnoj konferenciji sa 13 bodova, četiri više od trećeplasiranog Galaksija. Grad anđela je, opet zbog Holivuda, mesto na kojem se "obrće" ogroman novac, a kako smo naučili i na drugim primerima, novčanice se prosto lepe za fudbalske klubove. Ove iz LA možda i najviše.

Izabrane vesti

Zbog svega toga se Amerikanci trude da predstave ovu utakmicu kao neki veliki, istorijski derbi. Iz ugla Evropljana sve te najave preko „bare“ deluju simpatično, pomalo i naivno, ali to ne znači da nas ne očekuje dobar fudbal. Verovatno nešto od najboljeg što MLS može da ponudi.

Uostalom, biće to dobra prilika da vidimo mladog srpskog fudbalera Dejana Joveljića u dresu Galaksija, ukoliko mu trener Greg Vani bude napokon pružio malo veću šansu. Uzalud ga navijači prizivaju na društvenim mrežama, nekadašnji igrač Crvene zvezde i Ajntrahta je na početku šampionata dobijao krajnje skromnu minutažu, uglavnom u onom periodu kada treba da se krade vreme izmenama.

01.30: (2,55) Los Anđeles Galaksi (3,35) Los Anđeles FK (2,75)

To svakako ne znači da se na Joveljića ne računa u Los Anđelesu. Potrebno je samo da bude strpljiv i dočekaće ove sezone šansu. Za sada je Vani stao iza 22-godišnjeg Kevina Kabrala, kojeg je doveo prošlog aprila iz Valensijana za 5.400.000 evra. Francuz je bio starter na svim dosadašnjim mečevima, ali minutaža mu je sve manja i manja, jer igra veoma loše. Najmanje se na terenu zadržao prošlog vikenda protiv aktuelnog vicešampiona Portlanda, u trijumfu sa 3:1. Ostao je Francuz u svlačionici između dva poluvremena.

Jedini problem je što Joveljiću nije Kabral direktan konkurent za poziciju, Francuz uglavnom igra kao krilni napadač, dok je Srbin klasičan centarfor. Međutim, „devetka“ je rezervisana za Havijera Čičarita Ernandeza, kapitena i najveću zvezdu Galaksija, a Joveljić može samo da se nada ulozi partnera Meksikanca. Čičarito je postigao četiri pogotka ove sezone, po jedan u pobedi nad prvakom Njujork Sitijem (1:0) i u porazu od najvećeg favorita Sijetla (3:2), dok je u poslednjem meču sa Portlandom dva puta pogodio metu. Najbolji je kada je to najpotrebnije.

S druge strane, Joveljić je na terenu proveo ukupno 29 minuta. Najduže u porazu od Orlanda (0:1), 11 minuta, a protiv Portlanda je zamenio Čičarita u poslednja četiri minuta. I ta skromna minutaža je bila dovoljna navijačima Galaksija da im pokaže da zaslužuje da igra. Uostalom, Joveljić je inicijalne simpatije stekao još u prošloj, debitantskoj sezoni u MLS, kada je postigao dva gola.

Pored Čičarita i Joveljića, Galaksi od klasičnih napadača ima samo još 22-godišnjeg Prestona Džada. Kao krilni napadači tu su Kabral, Daglas Košta, Džonatan Perez, Kamerun Danbar i Samjuel Grandsi.

Očekujemo noćas jednu efikasnu utakmicu, jer i Los Anđeles FK-u je najjači deo tima napad. Kapiten i najbolji strelac je Čičaritov blizak prijatelj i saigrač iz reprezentacije Meksika, Karlos Vela, koji je takođe četiri puta do sada bio strelac. Uvek je zanimljivo kada se sastanu Vela i Čičarito kao protivnici, Bude primetno da je obojici poprilično stalo da pobede.

Velini saigrači u napadu su nekadašnji ofanzivac Benfike i povremeni reprezentativac Kolumbije, Kristijan Arango, kojeg je LA FK platio prošlog leta Miljonariosima 2.300.000 evra, kao i reprezentativac Urugvaja Brajan Rodrigez. Iako mu je tek 21 godina, Rodrigez je starosedelac u Los Anđelesu, tu je od 2019. godine kada ga prešao iz Penjarola za 10.500.000 evra.

Galaksi je osnovan 1994. godine, postoji 27 godina i kao takav je jedan od klubova sa bogatijom tradicijom u zemlji u kojoj je narodu logičnije da se fudbalom naziva sport koji se igra rukama, dok ovu najrasprostranjeniju zabavu nazivaju "soker". Osvojio je Galaksi čak i jednu Ligu šampiona, 2000. godine, a pet puta je bio najbolji u MLS. Poslednji trofej je podigao još 2014, od kada traje njegov post. Prošle sezone nije igrao čak ni u plej-ofu, ispustio je priliku da se domogne doigravanja u poslednjem kolu. Tamo nije bilo ni Los Anđeles FK-a.

Taj klub je osnovan 2014. godine, ali se u MLS takmiči tek od 2018. Od starta je tu kao zvezda tima Karlos Vela. Najbolju sezonu odigrao je FK 2019. godine, akda je bio prvi u Zapadnoj diviziji posle ligaškog dela takmičenja, ali je potom u plej-ofu zaustavljen u polufinalu. Naredne sezone je učestvovao i u Ligi šampiona, stigao je do finala gde ga je savladao meksički Tigres posle preokreta, golom Andre-Pjera Žinjaka u 84. minutu. To je bila jedna od poslednjih utakmica Dejana Jakovića, nekadašnjeg štopera Crvene zvezde, u dresu Los Anđelesa. Na kraju te sezone je prešao u kanadski Fordž.

El Trafiko, kako su zvanično Amerikanci prozvali duel dva Los Anđelesa, dakle ne postoji dugo. Međutim, predsednik Los Anđeles FK-a Džon Torington tvrdi da je to najveći praznik američkog fudbala.

Znam da sam pristrasan, ali za mene je ovo najveće rivalstvo koje MLS ima. Postoje tradicionalna rivalstva, kao i ona na terenu, koja se odatle prenose na tribine. Ništa nije kao El Trafiko. Ako pričam o posledicama običnih utakmica, one mogu da variraju, ali u El Trafiku su one posebne, bez obzira na trenutnu formu“, rekao je Torington.

Do sada se El Trafiko održao 13 puta, a viđeno je čak 58 golova. Igračima kao da je zadatak da igraju što spektakularnije mečeve koji će privući masu. Galaksi je uspešniji, sa pet pobeda, tri poraza i pet remija, ali ono što je značajnije, jedini okršaj u plej-ofu je pripao FK-u. Zapravo, za četiri sezone je FK tri puta završavao ispred Galaksija, samo je prošle godine Čičaritov i Joveljićev klub bio bolji na tabeli, što doduše nikome nije vredelo ništa zbog toga što nisu igrali u plej-ofu.

Ovo je ogroman meč za nas. Oni su prvi u konferenciji, naše su komšije. Želimo da budemo na nivou na kojem su trenutno oni. Znamo šta ovaj meč predstavlja ovom gradu, ali na terenu igramo 11 na 11, izborićemo se sa pritiskom i bukom sa tribina“, poručio je Čičarito Ernandez.

Vole Amerikanci malo da našminkaju, da naprave šou. To ipak ne znači da će fudbal da bude išta lošiji nego u većini evropskih zemalja. Jednostavno, igrači koji su u ova dva tima su ozbiljna klasa. Sve je to razlog više da gledate ovaj "derbi" ukoliko vam se noćas ne spava. Uvereni smo, biće zabavno.

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

MLS

Subota

Orlando Siti – Čikago Fajer U TOKU

Inter Majami – Nju Ingland Revolušn U TOKU

Nju Ingland Red Buls – Montreal U TOKU

23.55: (2,05) Filadelfija Union (3,40) Kolumbus Kru (3,70)

Nedelja

01.30: (2,55) Los Anđeles Galaksi (3,35) Los Anđeles FK (2,75)

02.00: (1,87) Real Solt Lejk (3,50) Toronto (4,30)

02.30: (2,10) Dalas (3,30) Kolorado Rapids (3,70)

02.30: (1,87) Hjuston (3,50) San Hoze (4,30)

02.30: (2,55) Sporting Kanzas Siti (3,00) Nešvil (3,00)

04.00: (2,80) Vankuver Vajtkeps (3,25) Portland Timbers (2,55)

19.30: (2,70) Šarlot (3,30) Atlanta Junajted (2,60)

Ponedeljak

01.30: (2,10) Ostin (3,45) Minesota Junajted (3,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

MLSDejan JoveljićLos Anđeles GalaksiLos Anđeles FC

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara